Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Korkmaz: "alkol Ve Sigara Meme Kanseri Riskini Arttırıyor"

Tekirdağ´a bağlı Çerkezköy Belediyesi ile İrmet Hospital işbirliğinde düzenlenen `Meme Kanseri´ seminerinde konuşan Genel Carrahi Uzmanı Opr. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, "Alkol, sigara kullanan kadınl

Tekirdağ´a bağlı Çerkezköy Belediyesi ile İrmet Hospital işbirliğinde düzenlenen `Meme Kanseri´ seminerinde konuşan Genel Carrahi Uzmanı Opr. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, "Alkol, sigara kullanan kadınlarda meme kanserine yakalanma riski daha fazladır" dedi.
Çerkezköy Belediyesi, meme kanserine dikkat çekmek için İrmet Hospital işbirliği ile bilgilendirme semineri düzenledi. Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi´nde yapılan seminerde konuşan İrmet Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, meme kanseriyle ilgili katılımcılara bilgi verdi. İlk olarak meme kanserinin genel oluşumu hakkında açıklamalarda bulunan Korkmaz, kanserin sıklıkla kadınlarda görülmesine rağmen erkeklerde de görülebildiğini kaydetti.
Opr. Dr. Burak Korkmaz, "Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 9 kadından biri meme kanserine yakalanır. İlk adet kanamasını çok erken yaşta görenlerde, geç menopoza girenlerde daha sık görülür. Kanserin ilk ziyaret ettiği yer koltuk altıdır. Elinize kitle geldiğinde mutlaka bir hekime başvurun. Bizler kanserden değil, geç kalmaktan korkarız. Alkol, sigara kullanan kadınlarda meme kanserine yakalanma riski daha fazladır. Sigara meme kanserinin de birinci nedenidir" dedi.

"YAVAŞ YAVAŞ BÜYÜYOR"
Şişmanlık, obezite ve kalça yağı oranının artmasının östrojen miktarını artırdığını, bu hormon ne kadar fazla olursa meme kanserine yakalanma riskinin o kadar arttığını anlatan Korkmaz, "Kanser başlangıçta çok yavaş büyür. 7 yılda ancak bir santim boyuna gelir. Bu aşamada muayene, ultrason ve mammografi ile çok kolay yakalanabilir. Ama hafife alıp büyümesine izin verilirse birden bire hızlanabilir. Memede bulunduğu yerde bölgesel sertleşme yapar. Bulunduğu yerde kızarıklık yapabilir. Meme başından akıntı yapar. Her iki memenin büyüklüğünü farklı hale getirir. Bulunduğu yerin üstündeki deriyi portakal kabuğu gibi kabarık ve nokta nokta yapar. Bulunduğu yerde cildi içeri doğru çeker ve çukurlaşmalar yapabilir. Bulunduğu yerde büzüşme yapabilir. İyileşmeyen yara açabilir. Kanser o kadar hain bir hastalıktır ki bu belirtilerin hiçbirini vermeden de sinsice büyüyebilir. Ama uygun aralıklarla yapılan muayene, ultrason ve mamografide ortaya çıkar" ifadelerini kaydetti.
20 yaşın üzerindeki her kız ve kadının her ay kendi kendine meme muayenesi yapmasını öneren Korkmaz, böylece kanserin küçükken yakalanabileceğini söyledi. 40 yaşına gelen bir kadının her yıl meme muayenesi ve jinekolojik muayene olduğu takdirde kanseri kendisinden uzak tutabileceği veya yakalanmışsa bile kanserden kolay kurtulabileceğini vurgulayan Opr. Dr. Korkmaz, "40 yaşından itibaren her yıl düşük radyasyonlu dijital mamografi ve gerekirse Meme ultrasonografisi yaptırırsa, kansere yakalanma olasılığı oldukça azalır. Kanser küçükken yakalanırsa yüzde 98 olasılıkla kanserden kolayca kurtulunabilir. Tümörün büyüklüğü 2 santimetreden küçükse metaztaz, memenin boyutu uygun ise meme koruyucu cerrahi ile temizlenebilir" dedi.
Mamografinin hiçbir zararını olmadığını, her yaştaki kadına güvenle mamografi filmi çekilebildiğini dile getiren Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, "Mamografi sırasında en fazla 2 akciğer filmi kadar ışın alınır. Mamografi hayat kurtaran bir tetkiktir. Özellikle yüzde 99 oranında kadınların hayatını kurtarır" diye konuştu.
Bazı meme kanseri vakalarında ise radyoterapi uyguladıklarını anlatan Korkmaz, gözle görülmeyen kanser hücrelerini ancak radyoterapi yolu ile yok edilebildiğini kaydetti.
Seminere Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, İrmet Hospital Başhekimi Op. Dr. Ahmet Türker, Hastane Müdürü Alper Atasoy, Halkla İlişkiler ve Hasta Hakları Sorumlusu Leyla Alkan katıldı.
(AK-MK)

25.10.2014 12:39:31 TSI

Google+ WhatsApp