Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya ile savunma sanayinden enerjiye yeni iş birliği imkanlarını değerlendirdik

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya ile savunma sanayinden enerjiye yeni iş birliği imkanlarını değerlendirdik

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Endonezya ile savunma sanayinden müteahhitliğe, sağlık ve enerjiden gıda sektörüne kadar iş birliğimizde yeni açılımlar yapma hususunda mutabık kaldık. Savunma sanayi bağlamında ortak üretim dahil olmak üzere mevcut projelerimizi ve yeni iş birliği imkanlarını değerlendirdik" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto ile heyetler arası görüşme ve iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Endonezya ile bu sene diplomatik ilişkilerin tesisinde 75. yıl dönümü olduğunu ifade ederek, "Tarihi bağlarımız bundan 400 yıl öncesine kadar dayanıyor. Az önce kültür, afet ve acil durum yönetimi ve iletişim alanlarında belgeleri imzaladık. Ticaret hacmimizi karşılıklı fayda temelinde ve dengeli şekilde 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. Savunma sanayinden müteahhitliğe, sağlık ve enerjiden gıda sektörüne kadar iş birliğimizde yeni açılımlar yapma hususunda mutabık kaldık. Savunma sanayi bağlamında ortak üretim dahil olmak üzere mevcut projelerimizi ve yeni iş birliği imkanlarını değerlendirdik" dedi.
 
'TÜM ULUSLARARASI PLATFORMLARDAKİ İŞ BİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ'
 
Türkiye ile Endonezya arasındaki turizm temaslarının devam ettiğini dile getiren Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl Endonezya'dan ülkemize 203 bin, ülkemizden Endonezya'ya ise yaklaşık 50 bin turistin ziyaret etmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bayrak taşıyıcı havayollarımızın, sefer sayılarının artırılması suretiyle bu rakamların katlanacağına inanıyorum. Halklarımız arasındaki bağları, kültür ve eğitim alanlarındaki iş birliğimizi ilerleterek daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Endonezyalı gençlerin Türkiye burslarına artan ilgisini memnuniyetle müşahede ediyoruz. Ülkemizde eğitim almış yaklaşık 5 bin Endonezyalı kardeşimizin her birini kültür elçileri olarak görüyoruz. Endonezya'yla, Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, G20, D-8 ve MIKTA dahil tüm uluslararası platformlardaki iş birliğimizi sürdürüyoruz. Endonezya'nın Filistin meselesine ilişkin tutumunu takdirle karşılıyoruz. Önümüzdeki dönemde, Gazze'nin yeniden inşasında ve Filistin davasının savunulmasında Endonezya'yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Erdoğan, 4. Antalya Diplomasi Forumu'na gösterilen yoğun ilgiden memnun olduklarını söyleyerek, "Şüphesiz bu yoğun ilgi, ülkemizin küresel diplomasideki artan ağırlığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Biz de ayrıca forum marjında, çok sayıda görüşme gerçekleştireceğiz" dedi.
 
'ENDONEZYA, 5. NESİL KAAN MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİNDE YER ALMAK İSTİYOR'
 
Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ise Türkiye Endonezya arasındaki iş birliğini desteklemesi yönündeki gayretleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini ileterek, iki ülke olarak İslam dünyasında 'pozitif bir güç olmak' istediklerini söyledi. Subianto, iki ülke olarak, pazara erişimi genişletmek konusunda mutabık kaldıklarını, e-ticaretin önündeki engellerin azaltılması konusunda mutabık kaldıklarını belirterek, "Ekonomik merkez üs olmak istiyoruz. Bu sayede sesimizi duyurabiliriz. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın nihai noktaya getirilmesi konusunda çok önemli adımlar atılıyor, bunu da son noktaya taşıyacağız. Aynı zamanda Kapsamlı Ekonomik Anlaşması da gündemimizdeydi. Türk şirketlerini batarya endistrü, yenilenebilir enerji ve tekstil sektöründe yatırımlar yapmaya davet ettim" diye konuştu. Subianto, Türk savunma endüstrisinden istifa etmek istediklerini belirterek, "5. nesil KAAN Milli Muharip Uçak projesinde ve aynı şekilde denizaltı projesinde yer almak istiyor. Türk savunma endüstrisinden istifade etmek isteriz" dedi.
 
Subianto, Filistin’in bağımsızlığını desteklemek adına Türkiye ile birlikte çalışacaklarını da belirterek, "Suriye’deki istikrarlı destekliyoruz. Ukrayna’daki barışı destekliyoruz. Her iki ülke bu anlamda tutumunu idame ettirecek ve Türkiye ile birlikte daha adil bir dünya düzeninde birlikte çalışmak ve küreseldeki ülkeler açısından güzel bir dünya düzeni yaratmaya çalışacağız" diye konuştu.

Google+ WhatsApp