BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: “DAHA TEMİZ VE YAŞANABİLİR BİR KAYSERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: “DAHA TEMİZ VE YAŞANABİLİR BİR KAYSERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

TMMOB ve KOSB’un 4 başlıkta düzenlediği seminere katılan Başkan Büyükkılıç, çevre dostu yatırımlarını anlatarak, Kayseri’nin daha temiz, sağlıklı ve yaşanabilir kent olması için çalıştıklarını söyledi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSB) düzenlenen ‘karbon ayak izi’, ‘sürdürülebilirlik raporu’, ‘sınırda gümrük vergisi düzenlemesi’ ve ‘teşvikler’ konu başlıklarında düzenlenen seminere katıldı. Başkan Büyükkılıç, programda Büyükşehir Belediyesi’nin çevreye yönelik proje, çalışma ve yatırımlarını anlattı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde, geniş katkı sağlayan katılımcısı bulunan seminere Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra KOSB Başkanı Mehmet Yalçın, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, çevre duyarlılığı ve emisyon azaltımı konularında farkındalığı arttırmak için düzenlenen Karbon Ayak İzi Semineri’nin Kayseri ve Türkiye’yi ilgilendiren bir konu olduğunu hatırlatarak, “Bizler de yerel yöneticiler olarak bu konuda neler yapabileceğimize kafa yoruyor ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve onun kıymetli eşinin de bu alanda yapmış olduğu yeşil dönüşüm, karbon ayak izi gibi konulardaki gayretlerden dolayı ayrıca kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Seminerde, gümrük işlemlerinde de 2026 yılından itibaren gerekli önlemlerin alınacağının belirtildiğine değinen Büyükkılıç, yeşil dönüşümü önemsediklerine vurgu yaparak, “Bu konuda şimdiden önlem almamız gerektiğini ve bu bilinçle hareket etmemiz gerektiğini hatırlatıyorum” dedi.

“Çevreci Anlayış İçerisinde Kurum ve Kuruluşlarımız Gerekli Çalışmaları Yapıyor”

Başkan Büyükkılıç, karbon ayak izi azaltımı yönünde atılan adımlar ve yapılan çalışmalara dair şu bilgileri verdi:

“Çevreci anlayış içerisinde kurum ve kuruluşlarımız bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor ve yapmaya da devam edeceklerdir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye yönelik proje, yatırım faaliyetleri konusunda gerekli çalışmalarımızı sürdürürken, çevre dostu doğalgazlı ve elektrikli otobüsleri, katı atık depolama ve transfer tesislerini, hafriyat yönetim sistemiyle bu alanda yapılması gereken çalışmaları, atık su arıtma tesisleri, yenilenebilir enerji kaynakları olan GES ve RES yatırımlarını, iklim değişikliği eylem planımızı yapmak suretiyle Kayseri İklim Hareketi Projesi faaliyetini, çevre festivallerine katılmak ve yüzbinlerce fidan dikmek suretiyle bu alanda epeyce gayret gösterdiğimizi hatırlatmak istiyorum.”

Kayseri’nin daha temiz, sağlıklı ve yaşanabilir kent olması için çabaladıklarını ifade eden, insanlığın da buna ihtiyacı olduğunu hatırlatan Büyükkılıç, temiz çevre hedefi doğrultusunda “Kayseri’nin daha temiz, sağlıklı ve yaşanabilir kent olması için çabalarken, insanlığın da buna ihtiyacı olduğunu da yine hatırlatmak istiyoruz. 2053 yılında en az yüzde 77 oranında mümkünse sıfır hedefini önümüze almak suretiyle gayret göstermemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Bu yönde yeşil alanların arttırılması için gerekli çabaları gösteriyoruz. Şehrimize kazandırdığımız 1 milyon 260 bin metrekarelik millet bahçesi ile gerçekten hem bir Central Park mantığı içerisinde değişik etkinliklere fırsat veren hem de içerisindeki 1 milyon metrekare pür yeşil olan ortamı ile de gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. 2023 yılında katı atık depo gazından 45 milyon kw yıl elektrik üretimi sağlarken, Beydeğirmeni Biyogaz Tesisimiz ile 20 milyon kw saat elektrik üretimini sağlıyoruz. Güneş enerjisi elektrik üretimi santralleri ve yatırımlarımız ile 11 milyon kw saat elektrik üretimi sağlarken, yine 21 mw gücünde 3 adet rüzgâr türbinimizin yakın zamanda, 2 ay içerisinde inşallah hayata geçirileceğini hatırlatarak bu alanda da 60 milyon kw saat elektrik üretimi sağlayacağımızı paylaşmak istiyorum” diyerek, Büyükşehir Belediyesi’nin çevreye yönelik proje, çalışma ve yatırımlarını anlattı.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın ise “Global ve küresel ekonomide ‘ben de varım’ diyen her işletmenin, her fabrikanın, her ülkenin kendini yeniden konumlandırma zarureti ortaya çıkmıştır. Üretimin arttırılması ve daha fazla ihracata ulaşılabilmesi için yeni koşullara ülke olarak ayak uydurmak zorundayız” diyerek sanayicilerin bilgi sahibi olması gerektiğine ve gelecek projeksiyonlarını en iyi şekilde oluşturmak durumunda olduğuna işaret etti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol da iklim değişikliğinin insanlık için büyük bir meydan okumalardan birisi haline geldiğini dile getirerek, “Karbon ayak izi, bireysel ve kurumsal olarak çevremize olan etkileri anlamamızda kritik bir araçtır. Bu nedenle karbon ayak izini hesaplamak ve nasıl azaltabileceğini öğrenmek sürdürülebilir bir gelecek için atılan adımlar, önemli adımlardandır” ifadelerinde bulundu. Varol, seminerin bu noktada yararlı olacağını da paylaştı.

Konuşmasında Kayseri’nin sanayi ve ticarette söz sahibi olan, ekonomik anlamda önemli bir yer tutan şehir olduğunu da belirten Varol, bu doğrultuda çevreye duyarlı olarak hareket edilmesinin toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

Seminerde konuşan Odak Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Berrak Özdemir ise değişimin ve değişime uyum sağlamanın önemine işaret ederek rekabetin yoğunlaştığı süreçte iklim değişikliğine dikkat çekilmesi gerektiğini paylaştı.

Google+ WhatsApp