Aydın´da Engelli İstihdamının Önündeki Engeller Kaldırılıyor
Aydın´da, kendi işinin patronu olmak isteyen engelliler ile engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak ve istihdam edilmesini sağlayacak projelere hibe desteği verilecek. Engellilerin istihdam edileb
Aydın´da, kendi işinin patronu olmak isteyen engelliler ile engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak ve istihdam edilmesini sağlayacak projelere hibe desteği verilecek.
Engellilerin istihdam edilebilirliklerinin önündeki engelleri kaldırmaya kararlı olan Türkiye İş Kurumu´ndan (İŞKUR) kendi işini kurmak isteyen engellilere ve engellilerin işe uyumlarını ve istihdamlarını sağlayacak projelere karşılıksız hibe desteği verilecek.
Aydın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Rahmi Terzi, yaptığı açıklamada "Engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonları ile istihdamlarını temel görev olarak gören İŞKUR, 2014 yılında başlattığı engellilerin kendi işlerini kurmalarına yönelik hibe desteğini artırarak devam edeceklerini belirtti. Konu ile ilgili paydaş kuruluşlardan oluşan Komisyon tarafından değerlendirilecek başvurular sonunda başarılı bulunan projelere 36 bin TL karşılıksız hibe verilerek engellilerin kendi işlerinin patronu olmasını sağlanacak" dedi.
Bu projeler için İŞKUR Genel Müdürlüğü´nce yılda iki kere hibe çağrısına çıkılacağını belirten Terzi, "Engelli kardeşlerimiz 28 Aralık 2014 tarihine kadar İl Müdürlüğümüze projelerini sunabilirler. Bununla birlikte engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projelere, engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasını temin edecek projelere ve engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projelere de finansal destek sunulabilecek" diye konuştu.
İŞKURİl Müdürü Rahmi Terzi, 2014 yılı Haziran ayında çıkılan proje çağrısı sonucunda İl Müdürlüğüne kendi işini kurmaya yönelik 2 proje teslim edildiğini ve bu projelerin Kasım ayında ilgili Komisyonca değerlendirileceğini sözlerine ekledi.
KENDİ İŞİNİ KURMA DESTEĞİ
Proje hazırlanması ve hibe desteği ile ilgili detaylar ise şöyle: Söz konusu fonun yönetiminden sorumlu olan Komisyona sunulacak projeler ile girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere toplamda 36 bin TL´ye kadar hibe desteği verilebilecek.
Kuruluş işlemleri desteği; işyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar gibi masraflar için en fazla 2 bin TL. İşletme gideri desteği; kurulan işletmeye 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletme giderlerinin en fazla yüzde 60´ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 4 bin TL. Kuruluş desteği; işletmenin kuruluşundan itibaren 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, sarf malzemesi, ofis malzemesi gibi maliyetler için en fazla 30 bin TL.
Destek verilen proje kapsamında kurulan işletmenin kuruluş tarihinden itibaren en az 2 yıl fiili olarak faaliyetine devam etmesi şart olup aksi durumun tespiti halinde kuruluş desteği olarak yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınacak. Kendi işini kurma yönünde projeleri sadece engelli olan gerçek kişiler sunabilecek. Engelliler ikamet ettikleri il içinde uygulanmak üzere proje hazırlayabilecek. Engelli bireylerin fiili olarak kendilerinin işbaşında olacakları projeler desteklenecek olup, engelli birey adına sadece vasi olanların kendileri için iş kurmayı amaçlayan projeler ile halen engelli birey tarafından işletilen faal işletmelerin geliştirilmesine yönelik projeler desteklenmeyecek. Ayrıca emekli olan engellilerin proje başvuruları da kabul edilmeyecek.
DESTEK VERİLEN DİĞER KONULAR
Destek verilecek olan diğer konular ise şöyle sıralandı: Engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projeler. Engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasını temin edecek projeler. Engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projeler.
www.iskur.gov.tr adresinde bulunan Başvuru Rehberinde belirtilen kurallara uygun olarak hazırlanacak projelerin, 28 Aralık 2014 tarihi akşamına kadar bütün illerde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine istenilen bilgi ve belgelerle birlikte elden veya posta ile teslim edilmesi gerekiyor. İŞKUR Aydın İl Müdürlüğü ile Söke ve Nazilli Hizmet Merkezlerinden veya 444 75 87 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alınabilecek.
(MB-İK-Y)
27.10.2014 09:44:06 TSI