Pastırma tartışmaları sürerken Sivas pastırmanın tescilini aldı
Sivas Ticaret Borsası tarafından 2020 yılında Sivas pastırmasına yönelik başlatılan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alımı süreci tamamlandı.
Sivas Ticaret Borsası tarafından 2020 yılında Sivas pastırmasına yönelik başlatılan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alımı süreci tamamlandı.
Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, ilerleyen yıllarda Türkiye’de pastırma ve sucuk üretiminde daha fazla pay sahibi olmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Ramazan ayında Kayseri’de 6 bin ton sucuk ve bin 500 ton pastırma üretildi” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. (KAYMEK) pastırmanın anavatanı Kayseri’de, ‘Pastırma Doğrama ve Sunum Teknikleri Kursu’ açarak, yine bir ilke imza attı.
Kayseri'de, 4 kuşak pastırmacı Ekrem Danacı (34), ramazan ayına 2 gün kala pastırmayla ilgili hassas noktalara dikkat çekerek, "Bizim Kayseri yöremizde antrikot ile sırtın birleşim yeri dediğimiz tütünlük pastırma en kaliteli pastırmadır. Ağızda sakız gibi çiğnenmez, ağzınıza attığınızda bu pastırmamız erir gider. Biz müşterimize yağlı pastırmayı tavsiye ederiz" dedi.
Kayseri'de antrikot, bonfile, sırt, kapak, şekerpare, dilme ve omuz gibi büyükbaşın 7 farklı noktasından yapılan pastırma, 9 farklı işlemden geçirilerek satışa sunuluyor. Kentin en önemli gelir kaynaklarından olan pastırmanın fiyatı, et fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle arttı. Büyükbaşın sırt kısmından hazırlanan antrikot pastırmanın kilo fiyatı 145 TL'den 170 TL'ye çıktı. Pastırma satıcıları, antrikot pastırmanın 0,18 gram dilimini ise 3 TL'den satıyor.
Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, son günlerde bazı illerin pastırmaya sahip çıkmasına tepki gösterdi. Başkan Bağlamış, “ Pastırmanın Başkenti Kayseri’dir ve hep öyle kalmaya devam edecektir. Bunun tartışılması dahi abesle iştigaldir. Pastırma konusunda Kayseri’nin Süper Ligdeki konumu tartışılamaz. Diğer iller ikinci, üçüncü hatta amatör ligde mücadele etmektedirler” diye konuştu.