KTB: Pastırmanın başkenti Kayseri’dir
Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, son günlerde bazı illerin pastırmaya sahip çıkmasına tepki gösterdi. Başkan Bağlamış, “ Pastırmanın Başkenti Kayseri’dir ve hep öyle kalmaya devam edecektir. Bunun tartışılması dahi abesle iştigaldir. Pastırma konusunda Kayseri’nin Süper Ligdeki konumu tartışılamaz. Diğer iller ikinci, üçüncü hatta amatör ligde mücadele etmektedirler” diye konuştu.
Kayseri pastırmasının başka pastırmalarla kıyaslanamayacağını ve açık ara önde olduğunu ileri süren KTB Başkanı Recep Bağlamış, “Kayseri’de pastırmacılık Orta Asya’dan gelen Türklerle başlamış ve zamanla gelişmiştir. Ünlü Gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi‘ndeki bilgilerden de anlaşıldığı kadarıyla, Kayseri’de 17. yüzyılda pastırma imalatı vardı. Pastırma, Türkler vasıtasıyla Rumeli’ye, Balkanlar’a ve çevresine götürülmüştür. Bu tarihsel yolculuk boyunca Oğuzlarla birlikte göç eden pastırma, Anadolu’nun ortasındaki Kayseri’yi kendine yurt edinmiş; sonra da ünü dört bir yana yayılmıştır” dedi.
Kayseri’de pastırmanın 1400’lü yıllardan beri üretildiğini vurgulayan Başkan Bağlamış, şöyle devam etti: “Bu ürün lezzetiyle, damak tadıyla tüm Türkiye’ye nam salmıştır. Kayseri’nin havası, suyu, baharatı bu ürünün kaliteli ve sürdürülebilir bir ürün olması yapmıştır. Bu damak tadıyla alakalıdır. Biz biraz daha yoğun baharatı severiz. Pastırma doğrama şeklimiz farklıdır. Pastırmayı kağıt gibi doğramak gerekir. Kastamonu pastırması duman ve ateşle kurutulur, Kayseri’de ise Erciyes’in soğuğu gibi doğal pişirme yöntemiyle oluşan bir pastırmadır. Et kurutmasında rüzgar çok önemlidir. Kayseri pastırmaları yıllardan beri Karpuzatan mevkiinde kurutulur. Çünkü burası, Erciyes’ten gelen rüzgarı en iyi alan bölgedir. Pastırmayı pastırma yapan üretim metodu ve et için kullanılan hayvandır. Pastırmanın çemenli çemensiz gibi çok fazla çeşidi mevcuttur. Pastırmaya ekstra lezzet katan madde çemendir. Kayseri’ye çemen konusunda da kimse rakip olamaz.”
Ticaret Borsası olarak Karpuzatan bölgesinde faaliyet gösteren pastırma üretici firmaları ziyaret ederek görüş alış verişinde de bulunduklarını ifade eden Başkan Bağlamış, “Son günlerde Kayseri pastırmasının Kastamonu pastırması ile kıyaslanması konusundaki algı yanlışlığını yok etmek için sektörün duayen isimleri ile bir araya geldik. Bu anlamda neler yapabiliriz konusunu tartıştık. Ortaya güzel fikirler çıktı. Kayseri pastırmasının tanıtımı anlamında Kayseride ki tüm STK’lar, yerel yönetimler ve siyasilerimizin destekleri ile lobi çalışmaları yapmamız gerektiği kanatine vardık. Görüştüğümüz duayen isimler destek anlamında üzerlerine düşen neyse onun sözünü verdiler. Kendilerine buradan teşekkür ediyorum. Kastamonu’da üretilen pastırma miktarı, Kayseri deki en küçük pastırma firmasının ürettiği miktarına ancak eşittir. Kastamonu’da evlerde merdiven altında üretilen pastırmalar hiçbir zaman Kayseri pastırmasının kalitesine ulaşamaz. Türkiye genelinde perakende olarak satılan tüm pastırmalar Kayseri pastırması adı kullanılarak satılmaktadır. Cumhurbaşkanımız böyle bir espri yapana kadar aslında kimse Kastamonu pastırmasını tanımıyordu. Bu anlamda Kayseri pastırması lobi mağduru olmuştur. Biz bu yanlış algıyı yok etmek için hergün iletişim mecralarında tanıtım çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah kısa zamanda yapacağımız lobi çalışmalarıyla Kayseri pastırması tanıtım anlamında zirvedeki yerini alacaktır. Türkiye’de bir çok yöresel ürün şehirlere mal edilmiştir. Mesela baklavayı Türkiye’nin her yöresinde herkes yapabiliyor. Ancak baklava Gaziantep’in tescilli ürünüdür. Bunu kimse tartışamaz. Pastırmayı da Türkiye de birçok şehirde herkes üretebilir, bunda sıkıntı yok. Ancak pastırmanın gerçek anlamda Anavatanı Kayseridir. Bunun tartışılması dahi abesle iştigaldir. Türkiye de Pastırma konusunda Kayseri Süper Lig’tedir. Diğerleri üçüncü Lig ve amatör Lig’tedir. Birinci tartışmasız zaten bellidir, diğerleri sıralamasını kendileri belirlesinler” iddiasında bulundu.
Kaynak:Haber Merkezi