“Yüksek enflasyon ve vergi adaletsizliği, işçiyi geçim darboğazına sokmaktadır”

“Yüksek enflasyon ve vergi adaletsizliği, işçiyi geçim darboğazına sokmaktadır”

TÜRK-İŞ Konfederasyonu ve konfederasyon bünyesindeki işçi sendikaları, 1 Mayıs İşçi Bayramı kapsamında Kayseri Valiliği önünde toplandı. Yüksek enflasyon ve vergide eşitsizlik sebebiyle işçi kesimin geçim darboğazında olduğunu ifade eden TÜRK-İŞ Kayseri Temsilcisi İdris Güven, “Ücretlere uygulanan mevcut vergi birimleri, işçinin örgütlü olmadığı iş yerlerinde ücretlerin düşük gösterilmesi, işçinin sosyal sigorta hakkını kaybetmesini göze alarak kayıt dışı çalışmaya teşvik etmesi, ülkenin bu nedenlere bağlı olarak önemli vergi kaybına uğramasına neden olmuştur. Kamu kurum ve kuruluşlarında çoğu haklarından mahrum olan çocuk işçilerin çalıştırılmaya devam etmesi, ülkemizdeki önemli bir sorun olarak gündemdedir” dedi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve konfederasyona bağlı birçok işçi sendikası, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak üzere Kayseri Valiliği önünde toplandı. Kutlama töreninde işçilerin hak ve talepleri dile getirilirken çocuk işçiliğinden vergide eşitsizliğe kadar birçok konuda konuşmalar yapıldı.
 
1 Mayısı emek, alın teri, barış, demokrasi ve güvenli bir gelecek için dayanışma günü olarak niteleyen Türk-İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven; emekçiler için günün şartlarına uygun seviyede eşit ve adil ücretlerin, vergide adaletin sağlanmasını ve tüm hakların korunmasının yanı sıra geliştirilmesini talep ederek “1 Mayıs, gelişen üretim teknolojilerine uyum sağlanacak şekilde işçi eğitimlerinin yapılması, işçi sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği şartlara uygun çalışma ortamlarının sağlanması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimiz gündür” diye konuştu.
 
‘ENFLASYON VE VERGİ ADALETSİZLİĞİ, İŞÇİYİ DARBOĞAZA SOKUYOR’
 
Yapılan maaş ve ücret artışlarına rağmen enflasyondan ötürü ücretlerin reel değerlerinin düşmesi, işçileri geçim sıkıntısına soktuğunu ifade eden Güven, “Adil olmayan vergi sistemimize bağlı olarak ücretlere yüksek oranda vergi kesilmesiyle işçi, ocak ayında aldığı ücret, yılın ilk üç ayının ardından alamamaktadır. Ücretlere uygulanan mevcut vergi birimleri, işçinin örgütlü olmadığı iş yerlerinde ücretlerin düşük gösterilmesi, işçinin sosyal sigorta hakkını kaybetmesini göze alarak kayıt dışı çalışmaya teşvik etmesi, ülkenin bu nedenlere bağlı olarak önemli vergi kaybına uğramasına neden olmuştur. Verdiğimiz mücadeleye rağmen örgütlenmenin önüne koyulan engeller, kaçak işçi çalıştırılmasını kolaylaştırmıştır. İş sağlığı ve güvenliği şartlarına uygun olmayan iş yerlerinde çağdaş köle şartlarında işçi çalıştırılmasına devam edilmesi, ülkemizin önemli bir sorunudur. Sendikaya üye olmak isteyen işçinin işten çıkarılması normal bir durum haline gelmiştir, kamu kurum ve kuruluşlarında çoğu haklarından mahrum olan çocuk işçilerin çalıştırılmaya devam etmesi, ülkemizdeki önemli bir sorun olarak gündemdedir” dedi.

Google+ WhatsApp