Van'da çığ faciası: 33 kişi hayatını kaybetti

Van'da çığ faciası: 33 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün yaşanan çığ felaketinde 33 kişinin yaşamını yitirdiğini, AFAD'dan alınan bilgiye göre de 3 kişinin daha çığ altında kaldığının tahmin edildiğini söyledi.

BAKAN SOYLU: 63 KİŞİ KURTARILDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van- Bahçesaray yolundaki 2 kez çığ düşen bölgeye gidip, incelemelerde bulundu. Buradaki çalışmaları yakından takip eden Bakan Soylu, olayla ilgili açıklama yaptı. 63 kişinin kurtarıldığını ve 24 kişinin şehit olduğunu belirten Bakan Soylu, açıklamasında şunları söyledi: 

"Dün sabah 17.45'te Van- Bahçesaray karayolunda yani burada bir minibüs çığ altında kaldı. Daha sonra arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Bugün sabah saatlerinde de başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, çığ bölgesinin 100 metre yakınında arama kurtarma çalışması yapılıyordu. Orada ikinci bir çığ indi. Orada 63 kişi sağ olarak kurtarıldı ve hastanelere nakledildi. 24 de şehidimiz var. Bunlardan 11'i jandarma personeli, 7'si güvenlik koruyucusu, 3 itfaiye eri, 1 Turkcell çalışanı, 2 karayolu çalışanı ve 2 de sivil vatandaş olmak üzere burada hayatını kaybetti ve hastanelere götürüldü. Çığ altında 2 kişi olduğunu değerlendiriyoruz. Bir değerlendirme yaptık, buradan şu an itibarıyla ekipler çekildi. Hava şartları çok kötü. Yarın sabah tekrardan burada olacağız. Hava iyi olursa, çığ altında kalanları kurtarmaya çalışacağız."

BAKAN SOYLU: TESPİTLİ 29 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van-Bahçesaray karayolunda, bugün arama ekiplerinin üzerine düşen çığda, saat 19.00 itibariyle 29 kişinin yaşamını yitirdiğinin tespit edildiğini, görgü tanıklarının ifadesine göre de 3 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

SOYLU: 33 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 3 KAYIP VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çığ felaketinde yaralıların bulunduğu Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesini geldi. Hastaları ziyaret eden Bakan Soylu, yetkililerden sağlık durumları hakkında da bilgi aldı. Hastane çıkışında gazetecilere açıklama yapan Bakan Soylu, bugün yaşanan çığ felaketinde 33 kişinin yaşamını yitirdiğini, AFAD'dan alınan bilgiye göre de 3 kişinin daha çığ altında kaldığının tahmin edildiğini söyledi. Bakan Soylu, "Adli Tıp'a nakledilen yaşamını yitirenlerin sayısı 33 oldu. Dün de 5 kaybımız vardı. Dün biri şoför, diğeri belediye görevlisi 2 kişi çığ altında kalmıştı. Sabah saatlerinde onları kurtarmak için çalışmalar yapılıyordu. İkinci bir çığ olayı oldu" ifadelerini kullandı.

ATEŞYİN ÇEVRESİNDE ISINIRKEN ÇIĞ DÜŞTÜ

Bakan Soylu, bölgede çığ altında kalan 2 kişi için yürütülen çalışmalarda görev yapan kurtarma görevlilerinin yaktıkları ateşin çevresinde ısınmaya çalışırken, çığ felaketinin yaşandığını belirterek, "Çığ felaketinde hayatını kaybeden ve yaralananların çoğu yaktıkları ateşin çevresinde ısınmaya çalışan kişilerdi. Bu sırada çalışmayı yapanlarda kayıp ve yaralı söz konusu değil. Ülkemizin başı sağolsun, çok acı bir kayıp. Büyük bir afetle karşı karşıya kaldık. Şu an itibariyle 67 kişiyi kurtardık, bunlardan bazıları taburcu oldu." dedi. 

HAVA SICAKLIĞI EKSİ 24 DERECE ULAŞTI

Afetin ardından bölgeye geldiğini belirten Bakan Soylu, hava sıcaklığının sıfırın altında 24 dereceye kadar düştüğünü söyledi. Soylu, "Çok soğuk bir hava var. Yol açık ama çığ ve kar fırtınası tehlikesi var. AFAD'dan alınan bilgiye göre 3 kişinin daha çığ altında kaldığı değerlendirdiliyor. Olay yerinde arkadaşlarımızla değerlendirme yaptım ve şu an için çalışmalara son verildi. Allah bir daha böyle bir oluyı göstermesin." diye konuştu.

Bakan Soylu, ziyaret ettiği Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 25 yaralı bulunduğunu söyledi. 2 yaralınan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bulunduğunu kaydeden Soylu, bu kişilerden 1'inin Ankara'ya sevk edileceğini bildirdi. 

VALİ BEYDEN BİLGİ ALIYORUM

İçişleri Bakanı Süleyman soylu, bir gazetecinin İstanbul'daki uçak kazası ile ilgili soruduğu soru üzerine, "İstanbul'daki uçak kazası ile ilgili Vali beyden sürekli bilgi alıyorum. Takipteyim, konu ile ilgili Ulaştırma Bakanı gerekli açıklamaları yapıyor." dedi. 

SOYLU VE KOCA, YARALILARI ZİYARET ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman soylu ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde çığ felaketinde yaralananları ziyaret etti. Doktorlardan yarılaların sağlık durumları hakkında bilgi alan iki bakan ardından geçmiş olsun dileğinde bulundu. Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, Van'daki çığ falaketi sebebiyle 75 kişinin yaralandığını belirterek, "Hastanelerimizde şu anda 75 yaralımız var. Bu yaralılardan 47'si yatarak tedavi görüyor. 6 hastamız yoğun bakımda, genel durumları ağır değil. 1 hastamızın ameliyatı planlanıyor. İlk çığ felaketinde 5 vatandaşımız, ikincisinde de 33 vatandaşımız şehit oldu. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. başımız sağolsun" dedi.

'700 KİŞİLİK UZMAN EKİP GÖREV YAPTI'

Bakan Koca, yaşanan iki çığ felaketinde ilk andan itibaren UMKE, 112 ve uzman ekipten oluşan 700 kişilik kurtarma ekibi nin bölgeye sevk edildiğini ayrıca, 119 ambulansın da bölgede görevlendirildiğini bildirdi.  

KOCA: UÇAK KAZASINDA HASTANELERE 157 YARALI GÖTÜRÜLDÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da pistten çıkan uçak kazası ile ilgili de yaralılar hakkında bilgi verdi. Bakan Koca, "Yakın takipteyiz. Hastanelerimize toplam 157 yaralı götürüldü. 2 hastamız yoğun bakımda, genel durumları iyi. Maalesef 1 vatandaşımızın da hayatını kaybettiğini söyleyebiliriz." dedi. 

SOYLU: 33 ŞEHİDİMİZ VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaptığı kısa açıklamada çığ felaketinde 33 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek şunları söyledi:

"1 astsubay, 10 uzman çavuş olmak üzere 11 jandarma, 8 güvenlik korucusu, 3 itfaiye görevlisi, 2 karayolları çalışanı, 1 Turkcell çalışanı ile ilk çığda kar altında kalan yakınlarını kurtarmaya gelen siviller olmak üzere toplam 33 vatandaşımız şehit olmuştur.  Milletimizin başı sağolsun."

Google+ WhatsApp