TUTUM YATIRIM VE YERLİ MALI HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI

TUTUM YATIRIM VE YERLİ MALI HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI

Ülkemizde yıllardır Yerli Malı Haftası adıyla sadece okullarımızda kutlanmaktan öteye gidemeyen bu günün asıl adı; Tutum Yatırım ve Yerli Malı Haftasıdır. Bugün burada olmamızın sebebi, yerli malının önemini vurgulamanın yanında aynı zamanda tutum ve yatırımın da yerli olması gerektiğine dikkat çekmektir.

Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda Türkiye, savaştan ağır yaralı çıkmış fakir ve çağıngerisinde kalmış, sanayileşmemiş bir ülkeydi. Bu durumun kısa süre içindedüzenlenmesi için iktisat kongreleri yapıldı. Ülkenin dört bir yanından sanayiciler,büyük çiftçiler toplantıya katıldı. Toplumsal üretimde yerli malı kullanılmasına kararverildi. İthalatın azaltılması, mümkün olduğunca yerli üretimin kullanılması teşvikedildi.DöneminBaşbakanıİsmetİnönü1929yılındameclisteyaptığıkonuşmada“ülkeekonomisinin gelişmesi için yerli malı üretimi ve tüketiminin önemine dikkat çekti.”İştebukonuşmanınyapıldığı12Aralıkveogünütakipedenbuhafta

Tutum,YatırımveYerliMalıHaftasıolarakkabuledildi.

 

Bir insan tutumlu davranma alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazanır. Tutumludavranış alışkanlığını kazandıktan sonra bunu hayat boyunca başarıyla uygular. Okuldönemlerinde zamanı bile tasarruflu yani dengeli kullanmayı öğrenen çocuklar bualışkanlıklarını ömürleri boyunca bırakmazlar. Bu yüzden bir insana küçüklüktenitibarentasarrufeğitimininverilmesivebualışkanlığınkazandırılmasıgerekir.

 

Tutumlu olmak, insanın para ve eşya gibi değerli maddeleri kullanırken kendi ihtiyacıkadarınıkullanıpaşırıyakaçmamasıanlamınagelir.Cimriliklekarıştırılmamasıgerekir.Tutumlu insan, parasını ve eşyasını ve çağımızın en önemli sorunu haline gelenzamanı bile boşa harcamaz. Her şeyi düzenli ve gerektiği biçimde kullanır. Hayatınıverimlibirşekildedevamettirir.

 

Yatırım,birikim,tutumluluksadeceinsanlarınhayatınıdeğil,devletlerideetkileyenbirunsurdur. İnsanların davranışı devletleri, devletlerin tutumu da milletinietkilemektedir.

 

Devletlerdetıpkıinsanlargibigelirgiderdengesinegörevarlıklarınısürdürebilir.Budengeninsağlanmasıiçingerekenşey,uzunvadeliplanlaryaparakyatırımlarıbunagöre değerlendirmek, elde bulunan para ve değerli eşyayı doğru bir şekildekullanmaktır.Birdevletbunudüzenlibirşekildeuygularsakalkınmasınısürdürürvediğerdevletlerebağımlıkalmaktankurtulur.

 

Bugün;Yerlimalıdediğimizdeaklımızasadecemandalinaportakaldeğil,   yerlivemillisanayimizgeliyor.Yerliüretimkaynaklarımızgeliyor.

 

Birbirsatılanfabrikalarımız,özelleştirmelerimizvebununyanındaülkemizin

tümzenginliğinerağmenithalederektükettiğimizbakliyatlarımızgeliyor.Birülkeninzenginliğiancakveancakmilligelirinikendifaydasınakullanmasıilemümkündür.

 

Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftasının amacı, milli kaynakların milli teşebbüsleişletilmesidir. Bu hafta okullarda tüketim maddelerinin iç pazardan karşılanmasınınekonomimizi olumlu etkileyeceği üzerine konuşmalar yapılır. Bizler buradanseslenmek istiyoruz, bu mesele yalnızca okullarda şiir okunup kutlanmanın ötesinegeçmelidir.2021yılındageldiğimiznoktaşunugösteriyor,buhaftakutlamayapılarakdeğiloturupdüşünülerekdeğerlendirilmesigerekenbirhaftadır.

Yerli malı kullanımı ile kalkınmak, markette menşei yabancı olmasına rağmen “yerliüretim” etiketiyle pazar oluşturulmasına benzemez. Yerli üretim ile gelişmek, çiftçimizingülmesi,tarlalarımızıncanlanması,fabrikalarımızınaçılarakürettiklerimizinpazar bulması ve halkımızın da ülkemizin vatanımızın malına sahip çıkması ile hayatbulur.

 

Birkezdahavurguluyoruzki;

 

Bizlerülkemizinkadınlarıolarakmutfağımızdakenditarlalarımızınmahsulünükullanmakistiyoruz.

 

Bizler, yavrularımıza ithalatın ne demek olduğunu anlatmak değil, ülkezenginliklerimizdenbahsetmekistiyoruz.

 

VebizlerSaadetlikadınlarolarak,bukonununüzerindeduracağımızıburadanilanediyoruz.

 

Çünkübizler,yerliüretimyerlitüketimvemillikalkınmanınhayatbulmasıiçinçalışıyoruz.

 

ÜlkemizinSaadet’i,dışarıdadeğilyineülkemizinkendielindedir.

Google+ WhatsApp