Tüketiciler Birliği Başkanı’ndan ‘asgari ücret’ açıklaması

Tüketiciler Birliği Başkanı’ndan ‘asgari ücret’ açıklaması

TÜM-İş Federasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, 2021 yılında yapılacak asgari ücret artışıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

ÜM-İş Federasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, asgari ücret görüşmeleriyle basın açıklaması yaptı. Yapılan görüşmelere değinen Şahin, "Şimdi herkesin bildiği üzere yıl sonunda askeri ücret tespit komisyonu toplanır ve bir sonraki senenin askeri ücretini belirler. Bunu belirleyenler 3 kişidir. Hükümet adına çalışma sosyal aile bakanı,  işverenler adına konfederasyon ve  işçiler adına bir işçi konfederasyonu gelir. 20 milyonluk işçinin maaşını belirlemek için  toplanırlar ve maaşları belirlerler. Bu da bir kaç gün sürer. Bir nevi ‘ben işçiye daha çok veririm’  gibi konuşmalar yapılır. Tribünlere oynanan bir tiyatro sergilenir Asgari ücreti belirleyen 2 kişi  hükümet adına bakan ve işveren adına iş verenler konfederasyonudur. Fakat gönlünüzde kalmasın, işçi adına bir temsilci gelsin diye işçi konfederasyonu başkanı da davet ediliyor. Fakat belirleyen diğer ikisi burada bir  fiyat vermenin bizim açımızdan bir açıklaması yok" diye konuştu.
İŞÇİ DE KOMİSYONDA OLMALI
Asgari Ücret Komisyonuna değinen Şahin, "Biz zaten bu komitenin toplanma şekline de karşıyız. Belirlenen ücrete de  karşıyız. Adı askeri ücret. Asgari ücret ne demektir? Minimum demektir. İşçi çalıştığının karşılığı değil de alması gereken ücretin en azını veriyorlar. Bu bakış açısına göre asgari ücret veriliyor. Aslında işçiye verilecek para belli. Kısa ve net olarak işin azamisini yaptırdığınız işçiye ücretin asgarisini teklif edemezsiniz. Bu, zulümdür. Biz bu zulümde bir taraf olamayacağız. Bir teklifte de bulunmayacağız. Sağlıklı bir yaşam sürmesi için TUİK verilerine göre açlık sınırı 2480 liradır. Buna sağlık, eğitim, kira ve sosyal aktiviteler dahil değil. Sadece gıda temininde rakam böyle. Bu komisyona işçinin girmesi bizleri mutlu eder” şeklinde konuştu.

Google+ WhatsApp