Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Sahnesi Perdelerini Açtı

Kuşadası´nda belediye hizmet binasının altında bulunan ve yapılan düzenlemeyle tiyatro, konser, panel, sinema salonu olarak da kullanılabilecek duruma getirilen meclis salonu " Kuşadası Belediyesi Erk

Kuşadası´nda belediye hizmet binasının altında bulunan ve yapılan düzenlemeyle tiyatro, konser, panel, sinema salonu olarak da kullanılabilecek duruma getirilen meclis salonu " Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Sahnesi " olarak sanatseverlere perdelerini açtı.
Kuşadası´nda 8 Eylül 1985 tarihinde geçirdiği trafik kazasında, hayatını kaybeden ünlü tiyatrocusu Erkan Yücel´in adının verildiği sahnenin açılışından önce kokteyl düzenlendi. Ardından ise sahnenin açılışı Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve Erkan Yücel´in eşi Şükran Yücel´in katılımıyla gerçekleşti.
Tiyatro ve sinema sanatçısı Mehmet Esatoğlu´nun sunumunu yaptığı açılış programında Mesut Kara´nın hazırladığı Erkan Yücel belgeselinin gösterimi de gerçekleşti. Ayrıca açılışa katılan konuklar Erkan Yücel´in sanatçı kişiliği, yaşam öyküsü üzerine konuşmalar ve anı paylaşmalarında bulundu.
Açılışta konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Göreve geldiği günden bu yana turizm ilçesi olan Kuşadası´nda kültür-sanat organizasyonlarına çok önem verdiklerini belirterek, "Kuşadası etkinlikleriyle kültür sanat adası olarak da adından söz ettirecek; doğal güzellikleriyle olduğu kadar ürettikleriyle de konuşulacak. Doğal güzelliklerini kültür-sanat alanında ürettikleriyle renklendirerek, çeşitlendirerek zenginliklerimizi çoğaltacağız. Kuşadası´nı kültür sanat merkezi gibi çalışacak bir salona kavuşturduk. Erkan Yücel Sahnesi sinema, tiyatro, konser, panel gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak" dedi.
ERKAN YÜCEL KİMDİR?
Deneme Sahnesi´nden sonra yeni kurulan Ankara Sanat Tiyatrosu´na girdi. Ayak Bacak Fabrikası, Arturo Ui´nin Önlenebilir Yükselişi, 72. Koğuş, Pazar Gezintisi, Nafile Dünya ve Ana adlı oyunları ile tanındı. Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu´nu, sonra da Ankara Halk Tiyatrosu´nu kurarak tiyatroyu Anadolu´nun bir çok yerine götürdü. O dönemde sinemada da rol aldı. 1975´te San Remo Film Şenliği´nde En iyi erkek oyuncu ödülünü alarak uluslararası alanda ödül alan ilk sinema oyuncusu oldu. Tiyatro çalışmalarına Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu´nun ardından kurduğu Ankara Halk Tiyatrosu´nda devam etti. Ankara´da yerleşik bir sahne kurdu. Erkan Yücel, toplumcu bir sanat anlayışını savundu, köy köy dolaşarak halka gösteriler sundu. Rol aldığı "Endişe", "Bereketli Topraklar Üzerinde" ve "Hakkari´de Bir Mevsim" adlı filmler yabancı film festivallerinde sayısız ödül aldı. 8 Eylül 1985´te "Sevda" filminin çekimleri sırasında Kuşadası´nda geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.
Bu arada, 1985 yılında Kuşadası´nda geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Erkan Yücel adına Kuşadası Belediyesi son üç yıldır doğum tarihi olan 13 Mart´ta "Erkan Yücel Tiyatro Ödülü " adıyla yeni nesil tiyatroculara Erkan Yücel´i tanıtmak ve anısını sürdürmek amacıyla ödül verilmekteydi.
(ZH-MB-İK-Y)

28.10.2014 09:34:29 TSI

Google+ WhatsApp