Kayseri Eczacılar Odası Genel Sekreteri Sedat Gülay:

Kayseri Eczacılar Odası Genel Sekreteri Sedat Gülay:

Kayseri Eczacılar Odası Genel Sekreteri Sedat Gülay:

Kayseri Eczacılar Odası Genel Sekreteri Sedat Gülay, “İleri yaş gurubundaki hastalarda grip ve soğuk algınlığı ilaçlarını kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.
Bazı hastaların grip ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanmayı tercih ettiğini ancak bunun fayda etmeyeceğini söyleyen Kayseri Eczacılar Odası Genel Sekreteri Eczacı Sedat Gülay, “Bildiğiniz gibi mevsimsel olarak soğuk günler başladı. Bununla beraber grip ve soğuk algınlığı iyice artmaya başladı. Buna bağlı olarak da gelişen bu hastalıklardan bu gıribal enfeksiyonlardan dolayı halkımız mağdur durumda ve hastalıklar gelişmekte. Buna bağlı olarak kullanılan ilaçlar mutlaka doktorun reçete etmesiyle alınıp kullanılması gerekiyor. Bu önemli bir ayrıntı. Bunun akabinde eğer kullanımlar sonrasında herhangi bir beklenmeyen durumun gelişmesi halinde ise eczacılarına ya da doktorlarına başvurması gerekiyor. Bazı hastalarımız grip ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanmayı tercih ediyor ancak bilindiği üzere grip ve soğuk algınlığı virütik bir rahatsızlık olduğu için antibiyotikler hiçbir şekilde fayda etmeyecektir. Kullanım boşa alacaktır. Aynı zamanda ileri yaş gurubundaki hastalarda grip ve soğuk algınlığı ilaçlarını kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor. Mesela tansiyon rahatsızlığı olan bir hastanın kıllandığı soğuk algınlığı ilacından dolayı tansiyonunda yükselmeler ya da daha farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Aynı şekilde çocuklarda ilaç kullanırken mutlaka prospektüsünde yazan ibarelere dikkat ederek kullanması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Soğuk algınlığında taze sebze ve meyvelerin tüketilerek C vitaminlerinin alınmasının bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ifade eden Gülay, “Soğuk algınlığı rahatsızlığında aynı zamanda taze meyvelerinde tüketilerek bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ve C vitamini gibi vitaminlerin de alınması da rahat atlatılmasını sağlayacaktır. Burada en önemli dikkat edeceğimiz konu doktor veya eczacının bilgisi olmayan komşulardan ya da evde bulunan ilaçların kullanılmaması, mutlaka destek alınarak bunların kullanılması gerekmekte” dedi.

Google+ WhatsApp