Kadın Girişimci Balkonunda Solucan Gübresi Üretiyor

Kadın Girişimci Balkonunda Solucan Gübresi Üretiyor

Kayserili kadın girişimci Şükran Başdoğan, balkonunda solucan gübresi üreterek, küçük bütçelerle girişimci olmak isteyen kadınlara örnek oluyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında, 2015 yılında Kayseri Tarım İl Müdürlüğü’nden eğitim alan Şükran Başdoğan, eğitimi başarı ile tamamlayarak solucan gübresi üretimine başladı. Solucanları evsel atıklar ile balkonunda besleyerek gübre üretimi yapan Şükran Başdoğan, kadınların küçük bütçelerle, üstelik de çok zahmet çekmeden, solucan gübresi üreterek kendi ayakları üzerinde durabileceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla vereceği resepsiyona da davetli olan evli ve bir çocuk annesi 46 yaşındaki kadın girişimci, solucan gübresi üretimine nasıl başladığını şöyle anlattı:
“Tarım İl Müdürlüğü’nden solucan gübresi ile ilgili proje olduğunu duydum. Ona dahil oldum. Bu eğitimde 40 çiftçi kadına eğitim verildi. Eğitimde başarılı olan 9 kadın çiftçiyi Tarım Bakanlığı Avusturya’ya götürdü. Viyana ve Strazburg’da hem solucan gübresi hem de organik tarımla alakalı eğitim aldık. Türkiye’ye döndüğümde Tarım İl Müdürlüğü tarafından bana 1 kasa solucan verildi. O solucanlar 40 gün sonra kendi kendine doğal üreme yoluyla iki kasa oldu. Şu anda da balkonumda solucan gübresi üretiyorum ve amacım bunu ilerletmek.”
Ürettiği gübreyi önce kendi tarlasında kullanmayı düşündüğünü söyleyen Şükran Başdoğan, mevzuattaki problemler düzeltildiğinde maddi kazanç elde edeceğini de ifade etti. Proje ile çocuklarının ve ülkenin geleceğine yatırım yaptığına inandığını dile getiren Şükran Başdoğan, “Türkiye’de organik toprak oranı yüzde 1. Ancak solucan gübresi kimyasal bulaşmış toprağı kısa sürede organiğe çevirebilir. O yüzden bir anne olarak çocuklarımızın geleceği açısından projenin önemli olduğuna inanıyorum. Solucan gübresinin pazarlanması noktasında mevzuat sorunumuz var. Mevzuatın açıkları giderildiğinde benim gibi küçük çapta üretim yapan çiftçilerin önü açılacak. Bizim önümüz açıldığında hem tarlam için faydalı olacağım hem de üretme durumu olmayan insanlara satarak maddi yönde kazanç elde edeceğim. Bizim gibi üreticiler artarsa artık yüzde 1 oranında kalmış olan organik toprak oranımız artacak.” diye konuştu.
Aldığı eğitimler ve üretime başlamasının özgüvenini artırdığını belirten Şükran Başdoğan, eşinin bu süreçte kendisine çok destek verdiğini söyledi. Ayakları üzerine durmak isteyen kadınlara çevreye kulak asmamaları önerisinde bulunan Şükran Başdoğan, “Ben zaten kendime güvenen bir kadındım ama bu eğitimleri alıp da bir şeyler başardıktan sonra daha çok güvenmeye başladım. Neyi, nasıl yapacağımın ve kendimin farkına vardım. İnsanlar hayatları boyunca birçok şeyi yapıyor ben de yaptım ama bugüne kadar hayat beni ıskaladı. Ben bu proje ile, ‘Yeter artık hayat! Ben seni ıskalayacağım’ dedim ve gerçekten ıskaladım” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp