İnsanlığın Geçirdiği Düşünme Evreleri Ve Çağımızın Düşünüş Biçimi Konulu Konferans

Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Niyazi Kahveci "İnsanlığın Geçirdiği Düşünme Evreleri ve Çağımızın Düşünüş Biçimi" konulu konferans verdi. İnsanı ve düşünmeyi temelden alara

Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Niyazi Kahveci "İnsanlığın Geçirdiği Düşünme Evreleri ve Çağımızın Düşünüş Biçimi" konulu konferans verdi.
İnsanı ve düşünmeyi temelden alarak konferansa başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Kahveci, insanlığın geçmişten günümüze geçirdiği düşünme evrelerini ikiye ayırarak, bu düşünme evrelerinin metodunu, bilgi kaynaklarını ve ürünlerini açıkladı. İnsanlığın düşünme evrelerini biyolojik ve beşeri düşünme olarak sıralayan Prof. Dr. Kahveci, bu evrelerin tarihsel ve sosyolojik süreçlerini anlattı.
Prof. Dr. Niyazi Kahveci şöyle konuştu:
"İnsan dediğimiz zaman her şeyi ile iki boyuttan oluştuğunu bilmemiz gerekir. Fakat bütün boyutlarının temelinde düşünme yatar. İnsanı insan yapan düşünmeyi de ikiye ayırırsak bir biyolojik düşünme diğeri de beşeri düşünmedir. Bütün canlılarda bu birincisi biyolojik olanı vardır, programlanmışlardır. İnsanı onlardan ayırt eden kendisinin 5 milyon yılda üretip insana monte ettiği ve geliştirdiği beşeri ya da hüminal akıl dediğimiz akıl sayesindedir. O nedenle her geçen gün aklını geliştirmek sureti ile bir önceki gündeki insandan farklı hale geliyor, düşünme boyutu olarak. Bunu değiştirmeyenler ise insanlığın geçirdiği evrelerin birisinde kalmış oluyor. Biyolojik düşünce otomatik olur, hormonaldir. Hiç çaba sarf etmeye gerek yoktur, refleksiftir. Dışarıdan gelen bir uyarıya karşı vücudunuz, bedeniniz ona gerekli reaksiyonu gösterir ve onun tek hedefi vardır bu bedensel varlığı sürdürmek. Bu bedensel varlığı sürdürmek için yem bulmak zorunda bir de başkasına yem olmamak zorundadır ve beden öyle programlanmıştır. Çünkü bu dünya da her şey birbirinin yemi, en sonunda hepsi dünyanın demidir. Ürünü kurnazlık, kandırma, çalma, şiddet ve duygusallıktır. Var olmak için böyle programlanmıştır."
Biyolojik düşünmeyi açıklayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Kahveci beşeri düşünmeyi değinerek 6 adet düşünme evresi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kahveci, bu düşünme evrelerini sıralayarak hepsini tek tek anlattı. Kahveci, "Beşeri ve insan aklı olarak düşünmenin evreleri sihirsel, mitolojik, tanrısal, felsefi, dinsel ve bilimseldir. Günümüze gelene kadar insanlığın 5 milyonluk tarihinde geçirmiş olduğu ve bilimin tespit ettiği düşünme evreleri bunlardır" dedi.
İnsanlığın geçirdiği düşünme evrelerini anlattıktan sonra Kahveci, günümüz insanlığının asli güç unsurlarını açıklayarak çağımızın düşünüş biçiminin akılcı ve bilimsel olduğunu belirtti. Kahveci, "Bir insan şuna bakarak kendisini kategorize edebilir. Din, savunur. Felsefe sorgular. Bilim bulgular. Bilim savunmaz bulgusunu koyar ortaya ister kabul et, ister etme, felsefe de sorgular umurunda değildir, sorgulama olmadan zaten bilim olmayacaktır. Eğer bir kişi savunuyorsa bir şeyi o dogmatiktir. Bir şey ideolojikleştiriliyorsa onda mutlaka bir menfaat vardır" dedi.
Konferansın sonunda Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Kahveci´ye teşekkür ederek, çiçek takdim etti.
Konferansa Adıyaman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Arıbaş, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Koca, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Koyuncu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Aydın, üniversitenin akademik ve idari personeli ve öğrenciler katıldı.
(CK-VSA-Y)

23.10.2014 16:35:23 TSI

Google+ WhatsApp