Gaziantep Liderlik Zirvesi

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, lider ülke Türkiye hedefinin güçlü şehirler ve lider insanlarla yakalanabileceğini belirterek, "Türkiye olarak 2023 yılında dünyanın en bü

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, lider ülke Türkiye hedefinin güçlü şehirler ve lider insanlarla yakalanabileceğini belirterek, "Türkiye olarak 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefimizi gerçekleştirebiliriz. Bunun için gençlerimize ihtiyacımız var. Bizi ateşleyecek olan sizlersiniz" dedi.
YGA, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen `Gaziantep Liderlik Zirvesi´, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Oditoryum Salonu´nda yapıldı.
YGA Liderlik Programı kapsamında, İstanbul dışında ilk kez Gaziantep´te Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sanko Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Zirve Üniversitesi´nden 750 öğrencinin katılımıyla yapılan Liderlik Zirvesi´nde konuşmacı olan Adil Konukoğlu, Gaziantep´in başarısını ve liderlik özelliklerini anlattı.
Binlerce yıldır birçok medeniyete beşiklik eden, ilkçağdan beri ticaretin izlerini taşıyan Gaziantep´in her zaman ilkleri başardığını ve liderler yetiştirdiğini söyleyen Konukoğlu, Kurtuluş Savaşı´nda 6,317 şehit verdiklerini, çalışan nüfusun ve beyin gücünün önemli bölümünü kaybettiklerini anlatırken, "Ama yılmadık. Çünkü bu şehrin içindeki liderlik ruhu, inovasyon ruhu hiçbir zaman vazgeçmedi" diye konuştu.
Gaziantep´in Anadolu´da sanayi hamlesini başlatan, Türkiye´nin önüne vizyon koyan bir şehir olduğunun altını çizen Konukoğlu, koydukları hedeflerin de ötesine geçerek 5. Organize Sanayi Bölgesi´ni bitirdiklerini ve 2014 sonunda yaklaşık 7 milyar dolar ihracat hedeflediklerini anlattı.
"Biz bu hedefleri çizenlerin düşüncelerine inandık. Şu anda bizler gerçekleştiriyoruz" diyen GSO Başkanı Adil Konukoğlu, gençlerden koydukları hedeflere ulaşacakları inancından vazgeçmemelerini istedi.
"GENÇ BEYİNLERE İHTİYACIMIZ VAR"
Konukoğlu, liderlik özelliklerine doğuştan sahip olunduğunu, ancak bu özelliklerin geliştirilebileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama biliniz ki bu coğrafyada yaşayan herkes lider olur. Bunu geliştiren, kendine inanan, bunu yapan arkadaşlarımız da bu ülkenin liderleri olur. Ama bir şeyi unutmayacağız; hiçbir zaman hırsımız aklımızın önüne geçmeyecek. Geçtiği an, kaybedersiniz."
Dünyada artık lider şehirlerin konuşulduğunu, şehirlerin markalarıyla anıldığına işaret eden Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye olarak 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hayalini ortaya koyduğumuzda, yine birçok hayal katilleri ortaya çıkmıştı. Bunu gerçekleştirebiliriz, ama geleneksel çalışmalarla bunu yapma şansı yok. Onun için gençlerimize, genç beyinlere ihtiyacımız var. Sizler bizi ileriye taşıyacaksınız. Bizi ateşleyecek ve bizim bilgi birikimimiz alıp yukarı götürecek olan sizlersiniz. Biz hayallerimizden vazgeçmeyeceğiz. Şehir olarak 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat, 350 bin kişiye istihdam, en az 20 ulusal ve uluslararası marka çıkarma hayalimiz var. Bunları inşallah elbirliği ile gerçekleştireceğiz."
"GÜVENİLİR VE ADALETLİ OLUN"
Bir liderde olması gereken özelliklerden bahseden Konukoğlu, gençlerle şunları paylaştı:
"Öncelikli güvenilir, emin olacak. Bunu da yalnızca eğitimle yapamazsınız. Siz kendi içinizdeki ruhu, adaleti ortaya koyduğunuzda yaparsanız. Her şeyin temelinde ben emin olmayı, adaleti görüyorum. Lider ileriyi gören insandır. Topluluktaki seslere kulak vermesi gerekir. Etrafındaki çemberin dışındakini de görmelidir. Kendinize öyle bir arkadaş seçin ki, siz hangi konumda olursanız olsun size gerçekleri söyleyen biri olsun.
Biz `Dünyada Türkiye, Türkiye´de Gaziantep´ diyorsak siz de `Dünyada Türkiye, Türkiye´de kendi şehrim´ diyebilmek zorundasınız. Bunları yaptığımız zaman ülkeyi bir noktaya taşırız. Bir tek Gaziantep´in lider olması, yıldız olması önemli değil. Önemli olan Türkiye´nin lider olmasıdır. Türkiye´yi geleceğe taşıyacak lider şehirlerin sayısını artırmalıyız."
HAYAL ORTAKLARI
Daha bilinçli liderler yetiştirmek vizyonuyla 2000 yılında Türkiye´de kurulan uluslararası sivil toplum örgütü YGA´nın Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman da konuşmasında, `çift kanatlı liderler yetiştirmek´ istediklerini söyledi.
"Daha iyi bir Gaziantep daha bir Türkiye hayaliniz varsa, emin olabilirsiniz ki karşınıza hayal katilleri çıkacaktır. Çok az sayıda hayal ortakları çıkacaktır" diyen Yaman, her liderin bir putu yıktığını belirtti.
Yaman, şöyle konuştu:
"Devirmeye çalıştığımız put şu; Gaziantep´te gül bitmez, Türkiye´de gül bitmez... Bu topraklarda gül biter, Gaziantep´te dünya çapında inavosyan yapacak arkadaşlar çıkar. Sayın Abdulkadir Konukoğlu´nun söylediği `Dünyada Türkiye, Türkiye´de Gaziantep´ sözünü slogan olarak içselleştirirsek, yaşatabiliriz. Gaziantep ilklere imza atan, put devirme kabiliyeti çok yüksek bir şehir."
Yaman, iyi bir liderin özelliklerini `başkalarının göremediğini görme ve onların da aynı hayali görmesini sağlama, birleştirebilme, enerjik olma, karar verme ve sorumluluk alma, itibar´ olarak sıraladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise bölgesinin parlayan yıldızı olan Gaziantep´in son 10 yılda ihracatını 10 kat artırırken, Türkiye´nin ise ihracatını 3 kat artırdığına dikkati çekti.
Türkiye´nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için inovasyona, tasarıma, Ar-Ge ve markaya ağırlık vermesi gerektiğini anlatan Büyükekşi, gençlere seslenerek, "Sizler Türkiye´nin geleceğine dair bizim en önemli umut kaynağımızsınız. Türkiye´yi vizyoner hedeflere taşıyacak sizlersiniz. YGA´nın hayal ortakları ile yaptıklarına inanıyorum. Lider yetiştirme konusunda büyük adımlar atıyor. TİM olarak buna elimizden geldiği kadar katkı yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, YGA Girişimcileri Başkanı Gökhan Meriçliler´in de sunum yaptığı zirveye, Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu ve Mehmet Erdoğan, Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da katıldı.
(BB-VSA-Y)

27.10.2014 14:46:49 TSI

Google+ WhatsApp