Dink Davasında ´gizli Belgeler´ Genelkurmay´a Sorulacak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink´i öldüren Ogün Samast´ın terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılandığı davada TBMM´den gelen evrakların `devlet sırrı´ olup olmadığı sorulan MİT, kon

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink´i öldüren Ogün Samast´ın terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılandığı davada TBMM´den gelen evrakların `devlet sırrı´ olup olmadığı sorulan MİT, konunun "Genelkurmay´a sorulması uygundur" dedi.
Hrant Dink´i öldürdüğü gerekçesiyle 22 yıl 10 ay hapis cezası alan Ogün Samast´ın "terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davaya Ogün Samast katılmadı. Ogün Samast´ın avukatı Levent Yıldırım ise mahkemeye gönderdiği dilekçe ile "başka ile taşındığı gerekçesiyle Samast´ın avukatlığından istifa ettiğini" belirtti. Duruşmada Dink ailesini ise avukatlar Hakan Bakırcıoğlu ile Cem Halavut temsil etti.
Duruşmada MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonuna oradan da mahkemeye gönderilen Hrant Dink´e ilişkin bilgilerin `devlet sırrı olup olmadığı´ yine netlik kazanmadı.
Önceki celselerde mahkemeye gönderilen ve üzerinde "Gizli" ve "Çok gizli" ibareli bulunan belgelerin, "devlet sırrı" olup olmadığını mahkeme MİT´e sormuştu.
MİT, mahkemeye gönderdiği ilk yazıda devlet sırrı olup olmadığı konusunda net bir cevap vermemiş mahkemenin ısrarı üzerine gönderdiği ikinci yazısında ise belgelerin içeriği hakkında `devlet sırrı´ olup olmadığı konusunda `görüş bildirmem mümkün değil´ demişti.
Bunun üzerine mahkeme MİT´e yeni bir yazı yazarak, "Net görüşünü bildir ya da bildirebilecek merciyi açıkla" demişti. Mahkemenin bugünkü duruşmada MİT´ten gelen yeni yazı okundu.
MİT, belgelerin gizli olup olmadığının Genelkurmay´a sorulmasını istedi. MİT tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, "Sorulan hususların devlet sırrı olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı´ndan sorulması gerektiği uygun olacaktır" denildi.
Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, "MİT tarafından TBMM´ye gönderilen belgelerin tarafımıza da verilmesi gerekir. Bu cinayeti işleyen örgütün yöneticilerinin araştırılması için bu zorunludur. Biz belgelerin gizli olup olmadığının Genelkurmay´a sorulması gerektiğini düşünmüyoruz. Ayrıcı Seferberlik Tetkik Kurulu´nda yapılan aramalarda bulunan belgelerin de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´ndan istenmesini istiyoruz. Daha önce istediğimiz de `gizlilik kararı var´ denilmişti. Bu karar kalktıysa bu belgeleri de istiyoruz" dedi.
Mahkeme, MİT´in yazısında belirttiği gibi gönderilen belgelerde `devlet sırrı olup olmadığının´ Genelkurmay´a sorulmasına karar verdi.
Mahkeme ayrıca Seferberlik Tetkik Kurulu´nda yapılan aramalarda bulunan belgeler hakkında gizlilik kararı bulunup bulunmadığına da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na sorulmasına hükmederek duruşmayı erteledi.
(YM-ÇK-YHY-Y)

17.10.2014 15:55:27 TSI

Google+ WhatsApp