BEKLENEN OLDU!

BEKLENEN OLDU!


...VE 31 Mart yerel seçimleri nihayet sona erdi. Beklendiği gibi “Cumhur İttifakı” adayları Kayseri’de ipi göğüsleyen taraf oldu.

 

İlk kez bu kadar hararetli ve bu kadar çekişmenin olduğu bir yerel seçimi geride bıraktık.Nedeni ise yerel seçimin “genel seçim” havasına sokulmasındandır.Gelelim Kayseri’deki seçim sonuçlarına.

 

Malumunuz Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ile Cumhur İttifakı’nı, Cumhuriyet Halk Partisi ise İYİ Parti ile Millet İttifakı’nı oluşturdu.Böyle olunca irili ufaklı partileri saymazsak, “iki seçenekli” bir seçim oldu.

 

Seçmen ya Cumhur İttifakı ya da Millet İttifakı diyecekti.16+1 Belediye başkanının seçildiği seçimde AK Parti’nin başını çektiği Cumhur İttifakı Kayseri’de başarıyı yakalayan taraf oldu.Tabi ki bir çok kimse 2014 yılındaki yerel seçimlere pas atarak eleştirilerde bulunacak.Ama; değişen konjektör bir çok hesabı farklı hale getirmiştir.Mesela; 2014 seçimlerinde Mustafa Çelik’li AK Parti 57.5 oy almıştı. 

 

MHP’nin o günkü oy oranı ise 26.2 idi. Şimdi bu iki partinin desteklediği Ahmet Çolakbayrakdar ise %60 oy aldı. Gelişen konjoktöre göre Çolakbayraktar’ın “beklentilerin üzerine” çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz.Melikgazi’de ise yine 2014 seçimlerinde AK Parti adayı Memduh Büyükkılıç %61.2 alırken, MHP ise o gün 25.5 oy almıştı. 2019 seçimlerinde ise Cumhur İttifakı adayı Mustafa Palancıoğlu ise %64’le başarılı olmuştur.Talas’ta ise Mustafa Palancıoğlu 2014 yılında AK Parti adayı olarak % 47.2 oy alırken, MHP’li aday ise 41.3 oy almıştı. 

 

Şimdi Mustafa Yalçın ise bu iki partinin adayı olarak Talas’ta %54 ile Başkanlık koltuğuna oturdu.Genel olarak Cumhur İttifakı başarılı bir seçim geçirmiştir.Elbette; iktidar partisinin seçimlerde avantajı olduğu kadar devantajları da olur.Bu seçimde Cumhur İttifakı için dezavantajların pek de geçerlilik kazandığını söyleyemeyiz.

 

İNCESU’DA YANLIŞ HESAP...

 

Sarız’da Cumhur İttifakı bir patlama yapmıştır.Çünkü; Sarız yıllardır CHP’nin kalesiydi ve bu kale CHP adına yıkılmıştır.Dursun Ataş’ın memleketi Pınarbaşı’nda ise Millet İttifakı tam bir fiyasko yaşamıştır.

 

"Cumhur İttifakı partilerinin uyguladığı strateji İncesu haricindeki yerlerde harfiyen tutmuştur"

 

Burada Millet İttifakı adaylarının ititfak yapmaması bu sonucu ortaya çıkarmıştır.Cumhur İttifakı ise en büyük şoku İncesu’da yaşamıştır.3 dönem Belediye Başkanlığı yapan Zekeriya Karayol demek ki artık insanlar nezdinde geçerliliğini yitirmiştir.Zaten isimler açıklandığında 4. dönem için adı açıklanan Zekeriya Karayol ismi üzerinde epey tartışma yaşanmıştı.Sonuç olarak; Cumhur İttifakı partileri AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin uyguladığı strateji İncesu haricindeki bütün ilçelerde başarılı olmuştur.

 

Oy oranlarına bakıldığında AK Partili adaylar arasında Yahyalı’da Esat Öztürk, Melikgazi’de de Mustafa Palancıoğlu en yüksek oy oranına ulaşan isimler oldu.Milliyetçi Hareket Partili Halit Demir ise Özvatan’da elde ettiği %85’lik oy oranı ile Kayseri’de en yüksek rakama ulaşan çıkan isim oldu.Seçilenleri tebrik ediyor, kaybedenlere de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

 

GÜNÜN SÖZÜ

 

Bizi biz yapan şey; yol ayrımına geldiğimizde yaptığımız seçimlerdir.

Google+ WhatsApp