Aym, Sendikalar Kanunu´nun Bazı Hükümlerini İptal Etti Musa Erdoğan Ankara

Anayasa Mahkemesi (AYM), Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu´nun bazı hükümlerini iptal etti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu´nun bazı hüküm

Anayasa Mahkemesi (AYM), Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu´nun bazı hükümlerini iptal etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu´nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi´ne başvuruda bulunmuştu. CHP´nin başvurusunu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, işverenin `fesih dışında´ sendikal özgürlüğü güvence altına alan kanun hükümlerine aykırı hareket etmesi halinde sendikal tazminata hükmedilmesini öngören düzenlemedeki `fesih dışında´ ibaresini iptal etti. Sendikal bir nedenle iş sözleşmesinin feshi halinde işçinin 4857 sayılı Kanun´un "feshin geçerli sebebe dayandırılması"nı düzenleyen 18. madde hükümleri uyarınca dava açma hakkına sahip olduğuna ilişkin kanun hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa´ya aykırı bulundu. Ayrıca bankacılık hizmetleri ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde grev ve lokavt yapılamayacağına dair kanun hükmü de Anayasa´ya aykırı bulundu.
AYM, Bakanlar Kurulu´nun arasında genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikteki grev veya lokavtı erteleyebileceğine yönelik kanun hükmünün de bulunduğu diğer hükümlerin iptalini reddetti.
(ME-CC-Y)

23.10.2014 22:41:52 TSI

Google+ WhatsApp