Ankara’da Misafir Edilen Mültecilere İlişkin Toplantı

Ankara’da Misafir Edilen Mültecilere İlişkin Toplantı

Farklı ülkelerden gelerek ülkemize iltica eden ilimiz genelindeki yabancı misafirlere ilişkin sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri, Vali Ercan Topaca başkanlığında yapılan toplantıda masaya yatırıldı. 

Toplantıya; Vali Yardımcıları Süleyman Hürrem Aksoy ve Ahmet Sait Kurnaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, Altındağ, Keçiören, Yenimahalle, Polatlı, Beypazarı İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutan Vekili, İl Milli Eğitim Müdürü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, İl Göç İdaresi Müdürü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü, Belediyelerin Zabıta Daire Başkan ve Müdürleri ile konuyla ilgili diğer görevliler katıldı. 

Ankara Valiliği olarak, konu ile ilgili başlatılan çalışmalar kapsamında 18 Temmuz’da bir genelge yayınladıklarını hatırlatan Vali Ercan Topaca, bu toplantı ile de genelgenin uygulanmasına ilişkin genel bir değerlendirme yapmak istediğini sözlerine ekledi. 

Vali Ercan Topaca, özellikle Altındağ ve Mamak ilçelerimizde Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğunu, bunun yanında Yenimahalle, Beypazarı gibi bazı ilçelerimizde de dağınık şekilde yaşadıklarını söyledi. 

Konu ile ilgili olarak Altındağ, Mamak ve Yenimahalle ilçelerinde vatandaşlarla bir araya geldikleri toplantılarda toplumda ciddi bir yanlış bilgi ve kasıtlı olarak ortaya atılan dedikoduların dolaştığını ifade eden Vali Topaca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Altındağ’da yaptığımız toplantıda bizim vatandaşlarımız dediler ki “Biz sıkıntıdayız. Siz bu Suriyelilere maaş bağlamışsınız. Her biri maaş alıyor.” İzah etmeye çalıştık. Böyle bir şey hukuken mümkün değil zaten. Böyle bir şey yok. Maaş bağlanması söz konusu değil. Onun dışında yine ‘Biz yardım alamıyoruz, bunlar yardım alıyor. Bunlara bir ayrımcılık yapılıyor.” denildi. Onu da söyledik. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu olamaz. Bizim için öncelik kendi vatandaşlarımızdır. Suriyeliler bizim misafirimizdir. Onları Allah’ın bir emaneti olarak görürüz. Onlara destek olmak isteriz.  Elbette ekmeğimizi paylaşırız. Soframızı paylaşırız. Sokağımızı paylaşırız. İşimizi paylaşırız. Ama tabi bu ülkenin asli sahipleri, asli unsuru bizim kendi vatandaşlarımızdır. Onların önceliği vardır. Bu demek değildir ki Suriyeliler tamamıyla göz ardı edilir. Kendi vatandaşlarımızın ihtiyacı karşılanmadan onlara yardım edilmez, anlamı da çıkmaz. Biz gerek devlet yönetimi anlayışımız, kültürümüz, inancımız bir şekilde hem kendi vatandaşımızın hem de Suriyeli misafirlerimizin, kardeşlerimizin ihtiyacının karşılanmasında dengeyi sağlayacak tedbirleri almak durumundayız.” 

İlimizde bulunan Suriyeliler başta olmak üzere diğer ülke vatandaşı olan çocukların eğitim ile ilgili sorunlarına da değinen Vali Ercan Topaca, bu konudaki eksikliklerin giderilememesi durumunda konunun istismar edilebileceğini, eğitim-öğretime bunların da mutlaka düzenli bir şekilde devam etmelerinin sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayarak: 

“Bu çocukları eğitmediğimiz takdirde yarın hepsi üç beş sene sonra, toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Dolayısıyla bu çocukların bir tanesinin bile açıkta kalmasını istemiyoruz. Hepsini, eğitim çağında olan bütün çocukların kayıtlarını yapıyoruz. Kaymakam arkadaşlarımızın, Belediye Başkanlarımızı da davet etmek suretiyle ilçelerinde gerek Türk vatandaşları ile ilgili gerek Suriyelilerle ilgili bir dizi toplantı yapmasını istiyoruz. Bu toplantılarda şu söylediğimiz hususları enine boyuna anlatın. Onlarla konuşmaya, onlara bunu anlatmaya ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu toplantıları hiç geciktirmeden çok süratli bir şekilde yapmak ve bu süreci yönetmek durumundayız. Sorun olmadan sorunları çözmek ve müdahale etmek önemlidir.”

Vali Ercan Topaca, toplantının sonunda katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti. 

Google+ WhatsApp