Zam sadece 'asgari'de olmaz!

Asgari ücretin 1300 liraya çıkacağının netleşmesi üzerine ihracatçılar alarma geçti.

Zam sadece asgaride olmaz!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan ve 2016’dan sonra uygulamaya geçileceği açıklanan asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasının etkilerini inceleyen bir rapor hazırlıyor.

Habertürk'ün haberine göre raporun hazırlanmasının altında başlıca iki endişe yatıyor. Birincisi asgari ücrete 300 liralık zammın özel sektörde ‘zam dalgası’ yaratmasından korkuluyor. Asgari ücretle çalışanların işlerinde daha az deneyim sahiplerinden oluştuğuna dikkat çekilerek burada yapılacak zammın daha deneyimli çalışanların daha yüksek zam talebine neden olacağı kaydediliyor.

İkinci olarak ise işverenlerin bu talepleri karşılamak zorunda kalması halinde işçilik maliyetlerinin yükseleceği kaygısı. Bunun toplam maliyetlere yansıtılmasının kaçınılmaz olacağı ifade edilirken, “Yurtiçinde ücretler de yükseleceği için ilk başta maliyetlerin yansıtılacak olmasının bir fark yaratmayacağı algısı oluşabilir. Ancak ihracatta fiyat rekabeti olumsuz etkilenecek. Ayrıca ithal mallarda da görece bir ucuzlama yaşanmış olacak” değerlendirmesi yapılıyor.

Raporun iki hafta içinde tamamlanacağı belirtilirken, sektörler bazında etkisinin de inceleneceği kaydediliyor. Nitekim dün Adana’da toplanan TİM Sektörler Konseyi de asgari ücret artışını gündem maddeleri arasına aldı.

"ŞİMDİ ÖNEMLİ OLAN BU VAATLERİN UYGULAMASI"

Bir rapor hazırlandığını doğrulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bir çalışma hazırlıyoruz. Etkilerini değerlendireceğiz. Bütün partilerin seçim öncesinde asgari ücrete yönelik vaatleri oldu. Şimdi önemli olan vaatlerin nasıl uygulanacağı” diye konuştu.

"TEMENNİMİZ KOORDINASYON"

Bakanlıkların bölünmesi ve yeniden yapılandırılması söylemleriyle ilgili Büyükekşi, “Biz ekonomide tüm bakanların koordinasyonu temennisindeyiz. Mesela Gümrük’te bir şey oluyor, ihracatçıları engelliyor” değerlendirmesinde bulundu.

29 EKIM TATİLİ OLMASAYDI İHRACAT ARTI VERECEKTİ

Ekim ihracatında bu yılın düşük gerileme oranı olan yüzde 1.5 düşüşü değerlendiren Mehmet Büyükekşi, “29 Ekim tatili birleştirilmeseydi yüzde 5 civarında bir artış olacaktı. Çünkü Ramazan Bayramı’nın bu yıl ekimden eylüle kaymasının da yarattığı baz etkisi vardı” diye konuştu.

AĞBAL'A DERT ANLATTILAR

Büyükekşi’nin milletvekili seçilen Naci Ağbal ve Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileriyle görüşerek endişeleri aktardığı öğrenildi.

Google+ WhatsApp