Ytü Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Deniz: "mimarimizde Farklılık Yok"

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Şimşek Deniz, "Ülkemizde, şehirde binaların aynı olması nedeniyle mimarimizde farklılık yok" dedi. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimar

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Şimşek Deniz, "Ülkemizde, şehirde binaların aynı olması nedeniyle mimarimizde farklılık yok" dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Şimşek Deniz, Tekirdağ´ın Çerkezköy ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası´nda mimar, inşaat mühendisleri, müteahhitler ve emlakçılara yönelik İmar Kanunu değişiklikleri ve yeni yapılanmalarla ilgili konferans verdi.
Türkiye´de son 5 yıl içinde İmar Kanunu´nda yapılan değişiklikleri anlatarak konuşmasına başlayan Deniz, "Ülkemizde son beş yıl içinde İmar Kanunu´nda çok değişiklikler yapıldı. Örneğin, kentsel dönüşüm, yıkılan dokuların yeniden yapılandırılması gibi birçok değişiklikler gerçekleştirildi. Önceden 40 ev bir mahalle olarak kabul ediliyordu. Hızlı nüfus artışıyla birlikte kentlerde meydana gelen artış nedeniyle 1970´den 1980´e kadar kentlerde gecekondulaşma hızla yayıldı ve buna dur denmediği için her yıl artarak çoğaldı. Günümüzde artık kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bunlar ortadan kalkmaktadır. Kentsel dönüşüm bir kenti olduğundan daha iyi konuma getirdiği gibi yaşam kalitesini de yükseltmektedir. Kentsel dönüşüm projesini yaparken de o kentin nüfusu, taşıt sayısı da baz alınıyor. Osmanlı döneminde yapıları atlı mimarlar denetliyordu. Şimdi ise yapı denetimleri oluşturuldu ve bina denetimlerini onlar yapıyor" dedi.
Türkiye genelinde tüm il ve ilçelerde binaların birbirine benzediğini dile getiren Deniz, "Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Bu çok önemli. Türkiye´de hangi ile ve ilçeye giderseniz gidin bir çok binalar hep aynı ve bu nedenle il ve ilçeler arasında imarda bir farklılık bulunmuyor. Oysa Avrupa kentlerinde bu böyle değil. Her kentte ayrı bir mimarlık örneği göze çarpıyor ve böylece kentler arasındaki farklılık ortaya çıkıyor. Bu nedenle proje yapımında bina projeleri çok önemli. Özellikle farklılık oluşturmak için eski yapılardan esinlenebilirsiniz ve yeni yapılarla bu sayede farklılık oluşturabilirsiniz. Özellikle 4 ya da 5 katlı yapılar yaparken mutlaka eski yapılardan esinlenin. Bu yönde yapılan binalar farklılık yönünden hem sizi farklı kılacak hem de bulunduğunuz kente yapacağınız bu yöndeki ayrıcalık tanıyacak bir görüntü verecektir" ifadelerini kaydetti.
Konferansa, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy, Çerkezköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Nazan Uysal, Çerkezköy Emlakçılar Dernek Başkanı Serkan Karagöz, Mimarlar ve Mühendisler Odası Çerkezköy Temsilcisi İlker Böğrekçi, Çerkezköy ve Kapaklı´da görev yapan mimar ve mühendislerin yanı sıra müteahhitler ve emlakçılar katıldı.
(AK-MK)

18.10.2014 10:51:40 TSI

Google+ WhatsApp