YEDAM, alkol bağımlılığına karşı ücretsiz destek sağlıyor
Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), Kayseri’de alkol ve diğer bağımlılıklara yönelik ücretsiz danışmanlık desteği sağlıyor. Psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan 81 il ve KKTC'de olmak üzere 107 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ekibi, tütünün yanı sıra alkol, madde, kumar ve internet ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak, yeniden hayata kazandırılmalarına yardımcı oluyor.
Kayseri’de Yeşilay Danışmanlık Merkezi, YEDAM, alkol bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz olarak psiko-sosyal danışmanlık hizmeti veriyor. Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nin tamamı bağımlılık alanında uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekibi, tütünün yanı sıra alkol, madde, kumar ve internet ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak, yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyor. Aynı zamanda alkol bağımlılarının aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzeninin onarılmasını ve ilişkilerin sağlıklı devam etmesini destekliyor. KVKK kapsamında kişisel verilerin gizliliği ve güvenliği korunarak, bilgilerin hiçbir kişi, kurum veya kuruluş ile paylaşılmayacağını belirten YEDAM, 115 numaralı hattıyla ücretsiz destek sağlıyor.
ALKOL BAĞIMLILIĞINA KARŞI BU BELİRTİLERE DİKKAT
YEDAM, bağımlılıkla ilgili paylaştığı bilgi metninde, bağımlılık belirtilerini paylaştı. Bilgi metninde, “Eğer kendinizde veya çevrenizde aşağıdaki belirtileri gözlemliyorsanız dikkat! Bunlar alkol & madde bağımlılığına işaret ediyor olabilir. ‘Kullanılan alkol & madde miktarı giderek artıyor mu? Alkol & madde kullanmayı bıraktığında mide bulantıları, kusma, baş dönmesi, halsizlik, öfke gibi belirtiler gösteriyor mu? Planladığından daha uzun süre ve daha yüksek dozda alkol & madde kullanıyor mu? Bu zamana dek birçok kez başarısız bırakma girişimi oldu mu? Alkolü & maddeyi temin etmek ve kullanmak için çok zaman harcıyor mu? Alkol & madde kullanımı yüzünden sosyal, mesleki ve kişisel etkinlikleri kısıtlandı mı? İş, okul ya da evdeki sorumlulukları azaldı ya da bitti mi? Alkol & madde kullanmak fiziksel, psikolojik ve sosyal birçok soruna sebep olduğu halde kullanmaya devam ediyor mu? Yukarıda belirtilen durumlar eğer gözlemleniyorsa ne kadar zamandır devam ediyor?’” ifadelerine yer verildi.