Yaşam Öyküleriyle Hem Ağlattı Hem Güldürdüler

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından düzenlenen 1.Uluslararası Ticaret Kongresi kapsamında öğrencilerle bir araya gelen OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ile Las Vegas´

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından düzenlenen 1.Uluslararası Ticaret Kongresi kapsamında öğrencilerle bir araya gelen OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ile Las Vegas´ta gerçekleşen ABD´nin en büyük teknoloji birliği IMA IMPACT Teknoloji Zirvesi´nde "Otomobil Tasarımında Teknolojiyi En İyi Kullanan Firma" ödülünü alan Dizayn VIP Yönetim Kurulu Başkanı Erbakan Malkoç, yaşam öykülerini paylaştı.

13 YIL ÖĞRETMENLİK YAPTI
OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk yaptığı konuşmada, OPET´i 1992 yılında kurmadan önce öğretmenlik geçmişi olduğunu belirterek "Her şeyden önce ezberci zihniyetten çocuklarımızı kurtarmaya çalıştık. Ve bu gerçekçi öğretmenlik vizyonumuzu ticarete atıldıktan sonra da devam ettirdik" dedi.
Öğretmenlikten ayrıldıktan sonra küçük bir madeni yağ dükkanı açtıklarını anlatan Öztürk, şöyle konuştu: "Biz, 13 yıl öğretmenlik yaşamından sonra 10 yıl gibi bir sürede Türkiye´nin en büyük madeni yağ ve akaryakıt distribütörü olduk. Şaşırdılar. ´Madeni yağ şirketinde bir bayan çalışır mı?´, ´Bir patronun eşi çalışır mı?´ O kadar kendimi kaptırmıştım ki, ´Bir bayan her işi yapabilir´, ´Herkes istedikten sonra her işi yapabilir ve başarılı olabilir´ dedim. Çeşitli akaryakıt şirketlerinin madeni yağlarını ve akaryakıtlarını toptan olarak Türkiye´nin her yerine ulaştırmaya çalıştık. Akaryakıt dağıtım şirketleri dediler ki `Bunlar bu işi çok güzel yapıyor bizim istasyonlarımızı da çalıştırsınlar´. 17 istasyon sahibi olduğumuzda dedik ki biz, `Neden bu işi hep yabancılar yapsın? Sektördeki akaryakıt şirketlerinin hepsi yabancı. Neden bir Türk şirketi de olmasın? Eşimle beraber 1992 yılında ilk yerli dağıtım şirketi olan OPET´i kurduk. 22´inci yılını kutladığımız şu dönemde Türkiye´nin en büyük akaryakıt dağıtım şirketi olduk."
Öztürk, konuşmasının sonunda OPET´in yaptığı sosyal sorumluluk projeleri ve Çanakkale´deki tarihe saygı projeleri ile ilgili görselleri sundu. Sunum sonrası protokol ve öğrenciler tarafından uzun süre ayakta alkışlanan Öztürk´e Rektör Mustafa Saatcı tarafından plaket takdim edildi.

ONBİR ÇOCUKLU BİR AİLENİN ÇOCUĞU
Kürsüye çıkan Dizayn VIP Yönetim Kurulu Başkanı Erbakan Malkoç ise yaşam hikayesi ile öğrencileri hem duygulandırdı, hem güldürdü. Ardahan´ın Göle ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Erbakan Malkoç, anne ve babasını ilkokulu bitirdiği yıl kaybettiğini bu nedenle ilkokuldan sonra okumayı bırakıp İstanbul´da yaşayan ağabeyinin yanına çalışmak için gittiğini kaydetti. Malkoç, çocukluktan bu yana otomobile karşı merakı olduğu için işe otomobil tamirhanesinde çırak olarak başladığını belirterek şunları söyledi: "Dükkana gelen araçlar üzerinde değişiklikler yapıyorduk. Çıraklık döneminde araçları daha iyi tanıma fırsatım oldu. Araçlar üzerinde yeni şeyler denediğim için ustalarımdan çok dayak yedim. Sabırsız ve meraklıyım. Ustam bir iş yaptığında onu tepeden izlerdim."

16 YAŞINDA İLK ORTAKLIK TEKLİFİ
Kalfalık döneminde kabına sığmadığı için 16 yaşında iyi bir girişimcinin ortaklık teklifiyle ilk atölyesini kurduğunu belirten Malkoç, öğrencilere ilkokulu mezunu birinin neler yapabileceğini hem anlattı hem öğrencilere nasihatte bulundu. Erbakan Malkoç, 2009 yılında, işinin neredeyse sonu olacak bir gelişmeyi nasıl aştığını da şöyle özetledi:
"Türkiye´de trafik araç muayenesinde TÜV standartları gelince benim iş riske girdi. Çünkü araçlarda yaptığım işlemlere TÜV onay veremiyordu. Ya işi bırakacaktım ya da dünyada bu iş nasıl yapılıyorsa öyle yapacaktım. Almanya´ya kadar gittim. Benim araçlarda yaptığım işlemlerle ilgili test raporlarını alıp geldim. En iyi servislerde TÜV için ve markalar için testler yapıldı ve hepsinden geçtik. 19 konuda tip onayları tamamlandı. Bu bürokrasi 8.5 ay sürdü. Ama sonuç öyle güzel oldu ki Avrupa´ya ve dolayısıyla dünyaya ihracat kapısı ardına kadar açılmış oldu. Yılda 300 araçlık kapasite raporum ve tip onaylarımla, ihraç kaydıyla gelen araçlara uygulamalarımızı yapıp ihracata başladım. İhracatımız yılda ortalama 3-4 milyon euro´yu buluyor."

ÖDÜL ALDI
Geçen günlerde Las Vegas´ta gerçekleşen ABD´nin en büyük teknoloji birliği IMA IMPACT Teknoloji Zirvesi´nde "Otomobil Tasarımında Teknolojiyi En İyi Kullanan Firma" ödülünü aldıklarını belirten Malkoç, "Önceden randevu için beni 6 aydan fazla kapılarında bekleten Avrupalılar şimdi bizim kapımızda 6 ay araçlarını dizayn ettirmek için bekliyor. Sizler üniversitelisiniz ben ilkokul mezunu olarak bunları yapıyorsam siz daha fazlasını yapmalısınız" diye konuştu.
Konuşmasının ardından ayakta alkışlanan Malkoç´a, Burdur Valisi Hasan Kürklü bir plaket takdim etti.
(SK-HO-Y)

24.10.2014 16:35:23 TSI

Google+ WhatsApp