Yarımada´da "tam" Mutabakat
İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde bir araya gelen belediye başkanları, akademisyenler, kooperatifler ve bölgede üretim yapan girişimciler, 171 bin hektarlık Yarımada´nın hızlı kalkınması için h
İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde bir araya gelen belediye başkanları, akademisyenler, kooperatifler ve bölgede üretim yapan girişimciler, 171 bin hektarlık Yarımada´nın hızlı kalkınması için hazırlanan stratejik plana "tam destek" verdi. Başkan Kocaoğlu, "Bu yolda bir sürü engelle karşılaşacağız, birileriyle menfaat çekişmesi olacak. Ama biz inançla yürümeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Kent yönetiminde İzmirlilerin proje geliştirme ve karar verme süreçlerine katılımına büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, "ortak akıl" arayışını Yarımada toplantıları ile sürdürdü. "Katılımcı ve demokratik yönetimi anlayışı" çerçevesinde ilçe belediye başkanları, meslek odalarının temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediye bürokratları ile yapılan ilk görüşmelerin ardından, Yarımada bölgesinde faaliyet gösteren kooperatifler, meslek odaları, bölgede üretim yapan işadamları ile akademisyenlerin de katıldığı kapsamlı bir toplantı gerçekleştirilerek Yarımada ile ilgili görüşler alındı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu´nun ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi´nde gerçekleştirilen toplantıda "İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi" ele alındı. Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerinin bulunduğu Yarımada´nın geleceği ile ilgili toplantıya, bu ilçelerin yanı sıra Balçova, Narlıdere, Selçuk ve Menderes belediye başkanları da davet edildi. AASSM´de zirvede, diğer bölgelerdeki başarılı kooperatiflerin yöneticileri de hazır bulundu.
Bölgenin kalkınması ve planlanması için, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalar doğrultusunda, bölge stratejisi konusundaki projeler ele alındı. Stratejik Planı´nın sunumunu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu gerçekleştirdi.
"YOLA ÇIKIYORUZ"
Hazırlanan ve kamuoyunun görüşüne sunulan Yarımada Stratejik Planı´nda 130´a yakın projenin olduğunu ve bu projelerin birbirini tetikleyeceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak işe öncelikle bağımsız projeler ve eğitim çalışmaları ile başlayacaklarını bildirdi. "Vakit kaybetmeden çalışmalara başlayacaklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; "İnsanlarımız kırsalı terk ediyor. Bir ışık gördüğünde kırsala geri gelecektir. Önemli olan, duruş ve yola çıkıştır. Bu yolda bir sürü engelle karşılaşacağız, birileriyle menfaat çekişmesi olacak. Ama biz inançla bu çalışmaları yürüteceğimize inanıyoruz. Sadece ve sadece yasalardan dolayı harcayamama engelinin haricinde, Yarımada´nın kalkınması için her türlü kaynağı aktaracak gücümüz de var niyetimiz de... Bu konuda samimiyim. Tire Süt´ün, Bademli´deki fidancılığın, Bayındır çiçekçiliğinin geldiği noktaya baktığımızda, yaptığımız işin geriye dönüşünün olduğunu görüyoruz. Bilim insanlarımızla, kooperatiflerimiz ve müteşebbislerle birlikte başarılı olacağımıza inanıyorum."
"KOOPERATİFLER ÖZEL SEKTÖRE RAKİP DEĞİL"
Ürünlerin belli büyüklüğe kavuşturulabilmesi için kooperatifleşmenin önemli olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı, "Bu noktada kooperatiflere bilgi aktaracak, ürünlerin pazarlanmasını sağlayacak, ürünün kalitesini kontrol edecek bir üst yapının da kurulması gerekiyor. Bireysel davranış bir sinerji, genel kalkınma ve refahı getirmiyor. Bu çatının oluşturulması ile ilgili hem hukuki hem bilimsel çalışmaların yapılması gerekiyor. Ayrıca kooperatiflerin özel sektöre rakip değil destekçi olacağını düşünüyorum" dedi.
"YARIMADALI" OLMA BİLİNCİ
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Akın Olgun, Yarımada Stratejik Planı´nın Yarımada´nın kalkınması için önemli bir yol haritası olacağını söyledi. Önceliğin hayvansal ürünlere verilmesinin katma değeri artıracağını söyleyen Olgun, arıcılığın, sakız ve hurma zeytininin de bölge kalkınmasında önemli rol oynayacağını vurguladı.
Tire Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticinin ürünlerini pazarlama sıkıntısı çektiğini, sistemin kooperatiflerin gelişmesini desteklemediğini belirterek "İzmir Büyükşehir Belediyesi´nin desteği olmasaydı, bugüne kadar ayakta kalmamız mümkün olamazdı" diye konuştu.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yarımadalı olma bilincinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgularken, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise ilçelerinde hızla artan balık çiftlikleri ve rüzgar enerji santrallerine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
YOL HARİTASINDA NELER VAR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi´nin önderliğinde hazırlanan yol haritasında, Yarımada bölgesine ilişkin ilk etapta şu çalışmalar öngörülüyor; "Köylülerin ürünlerini satacağı pazarlar tasarlanacak. Urla Barboros Çocuk Köyü´ndeki göletler rehabilite edilerek çevre düzenlemesi yapılacak ve bölge bir çekim merkezi haline getirilecek. Gastronomi turizmi çeşitlendirilecek ve haritalar hazırlanacak. Tarih turizmini canlandırmak için Teos ve Erythrai kazılarına gereken destek verilecek. Kavakdere Organik Tarım Vadisi benzeri tarım ihtisas bölgeleri oluşturulacak. Seferihisar ve Karaburun´da küçükbaş hayvanların sütlerinin katma değere dönüşmesi sağlanacak. Yarımada´da terk edilmiş köylerin yeniden canlandırılması için yeni projeler üretilecek. Tematik Köy Projesi´ne Bademler´in sera alanından başlanacak. Karaburun´daki köyleri ve Menderes Ataköy de tematik köy olarak değerlendirilebilecek. Yarımada festivali gibi etkinlikler çoğaltılacak."
(AG-KE)
24.10.2014 21:32:45 TSI