Uzmanlardan Farenjit Uyarısı
Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hasan Zafer Hırçın, havaların soğumasıyla birlikte akut farenjidin kendini göstermeye başladığını belirterek vatandaşları uyar
Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hasan Zafer Hırçın, havaların soğumasıyla birlikte akut farenjidin kendini göstermeye başladığını belirterek vatandaşları uyardı.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte farenjit şikayetlerinin gün geçtikçe artış gösterdiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hasan Zafer Hırçın, akut farenjidin genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir parçası olarak görüldüğünü söyleyerek, çoğunlukla virüslerin, bazen de bakterilerin bu hastalığa yol açabileceğini hatırlattı. Dr. Hırçın, sigara içilmesi, alkol kullanılması, alerji, geniz akıntısı, kuru ve kirli hava, burun tıkanıklığı, kemik eğrilikleri, iklim değişiklikleri, sıcak veya soğuk besinler ve boğaz temizleme refleksinin aşırı olması gibi faktörlerin farenjit hastalığının oluşmasını tetikleyebileceğini ifade etti.
"ÖNLEMİNİZİ ÖNCEDEN ALIN"
Akut farenjidin özellikle ve sıklıkla mevsim geçişlerinde görüldüğünü vurgulayan Op. Dr. Hasan Zafer Hırçın, "Akut farenjit boğazda ağrı, yanma, kırgınlık, ateş hissi ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu hastalıkta en önemli şey kişinin kendini koruması için gerekli önlemleri almasıdır. Ailede bir kişi bu hastalığa yakalandığında hastayla çok yakın temasta bulunmamak, istirahat etmek, beslenmeye dikkat etmek, soğuktan uzak durmak alınması gereken başlıca önlemlerdir" dedi.
Farenjit tedavisinde bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini ileri süren Op. Dr. Hırçın, "Genellikle akut farenjit 3 ile 5 gün içinde kendi kendini toparlayan bir hastalıktır. Bu sürenin uzaması durumunda mutlaka hekime danışılmalı, diğer tedaviler yönünden değerlendirilmeli ve tedavi aksatılmadan uygulanmalıdır" diye konuştu.
(MAK-MAY-CC-Y)
29.10.2014 09:35:07 TSI