Türkiye Polis Akademisi Mezunu Kosovalı Gençler İşsiz Kaldı
Ankara´da Polis Akademisi´nden mezun Kosovalılar, Kosova İçişleri Bakanlığı´nın atama yapmaması sonucu işsiz kaldı. Kosova İçişleri Bakanlığı, 4´ü 1 yıl, 5´i de 4 ay önce Ankara´da Polis Akademisi G
Ankara´da Polis Akademisi´nden mezun Kosovalılar, Kosova İçişleri Bakanlığı´nın atama yapmaması sonucu işsiz kaldı.
Kosova İçişleri Bakanlığı, 4´ü 1 yıl, 5´i de 4 ay önce Ankara´da Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi´nden mezun olan 9 Kosovalı genci Kosova Polis Teşkilatı´na kabul etmiyor. Kosovalı gençler, 2008 yılında Kosova ile Türkiye arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde Türkiye Polis Akademisi´nde eğitim görmek için Ankara´ya gönderildi. 5 yıl eğitim gören 4 Kosovalı Priştine´ye döndü ancak Kosova İçişleri Bakanlığı´nda işe kabul edilmedi. Kosovaport´u ziyaret eden ve 1 yıl önce 3 arkadaşı ile birlikte Polis Akademisi´nde 5 yıllık eğitimin ardından diploması ile Kosova´ya dönen Çlirim Petrovci, yapılan anlaşma gereğince Kosova İçişleri Bakanlığı tarafından gönderildikleri Ankara´da Polis Akademisi´nden mezun olup Kosova´ya döndüklerini ancak Kosova İçişleri Bakanlığı´nın yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtti. Komiser yardımcısı görevi yerine mezun oldukları Türkiye Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi ile yakından uzaktan ilgisi olmayan 3 aylık süreyle kontratlı bir iş yaptıklarını söyleyen Petrovci, "Bizi Kosova devleti Türkiye´ye gönderdi. Eğitim aldığımız görevleri yapmak istiyoruz. Yani İçişleri Bakanlığı´nda eğitim seviyemizin gerektirdiği bir görevde yer almamız en doğru olurdu. İçişleri Bakanlığı iki ülke arasında imzalanan anlaşmayı çiğnediği gibi, bizlere olan yükümlüklerini yerine getirmekte aciz kaldı" şeklinde konuştu.
Çlirim Petrovci, kendilerini derinden üzen başka bir meselenin Ankara´daki Polis Akademisi´nden mezun olan Kosovalıların Kosova Vıçıtırı´nda polis okulunda 6 ay eğitim görmeleri, birkaç sınava girmeleri ve ardından da sıradan polis memuru olarak göreve başlamaları teklifinin son derece mesnetsiz olduğunu söyledi. Petrovci, "Ankara´da eğitim gördüğümüz 5 yılımızı ve kazandığımız diplomamızı hiçe saymaya çalışıyorlar" dedi.
Kosovalı diğer mezun Bastri Hajdari ise, haklarında İçişleri Bakanlığı tarafından akıllara durgunluk veren gerekçelerle ilgili olarak açıklamalar yapıldığını kaydetti. Hajdari, "Kosova İçişleri Bakanlığı tarafından Avrupa´nın 2´inci en önemli Polis Akademisi´ne eğitim için gönderildik. Aynı İçişleri Bakanlığı, Ankara´da Polis Akademisi´ni tamamladıktan sonra yüzümüze yapılan anlaşmanın hukuk dayanağı yok denildi. Bu nasıl bir mantık anlamış değiliz" diye konuştu.
İçişleri Bakanlığı´nda işe alınmaları için iyi niyet olmadığını söyleyen Hajdari, Polis Akademisi´nden mezun olmuş personele sanki ihtiyaç yokmuş gibi davranmalarının kendilerini derinden üzdüğünü belirtti.
Türk Polis Akademisi´nden mezun olan Çlirim Petrovci, Bastri Hajdari ve 7 Kosovalı, diploma almalarından 1 yıl geçmesine rağmen hak ettikleri görevlere alınacaklarına ve Kosova Polis Teşkilatı´na katkı sağlayacaklarına, Türkiye Polis Akademisi´nde öğrendiklerini Kosova Polis Teşkilatı´nda diğer meslektaşlarıyla paylaşacaklarına inandıklarını dile getirdiler.
Polis Akademisi´nde 1 Kosovalının eğitimi Türkiye Cumhuriyeti´ne 100 bin dolara mal oldu. İşbirliği protokolü, gençlerin mezun olduktan sonra Kosova İçişleri Bakanlığı´nda 10 yıl süreyle görev yapmalarını öngörüyor.
(EK-ES-CC-D)
29.10.2014 15:32:27 TSI