Turizm sektörüne dev destek
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 9 maddelik Turizm Acil Eylem Planını açıklayarak, "Bugün açıkladığımız eylem paketiyle, sektörümüze doğrudan 255 milyon TL hibe desteği sağlıyoruz. Sektörün, 288 milyon TL'lik ödemelerini erteliyoruz ve 3 yıla yayılmış şekilde ödeme kolaylığı getiriyoruz" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde '2016 Yılı Turizm Acil Eylem Planı'nı açıkladı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da katıldı.
Başbakan Davutoğlu, sektör temsilcileri ile en son Aralık ayında bir araya geldiğini hatırlatarak, o toplantıda 'özgüvene' özel bir vurgu yaptığını ifade etti. İçinde bulunulan dönem gözetilerek özgüvenin yani sağlam duruşun herşeyden önemli olduğunu anlatan Başbakan Davutoğlu, özgüvenin kendi imkanlarını ve kapasiteyi keşfetmek olduğunu belirtti.
Başbakan Davutoğlu, özgüvenin beraber düşünmek olduğunu söyleyerek, "Gücümüzün kaynağı budur. Bugüne kadar dahili ve harici ulusal ve küresel krizleri, istikrarla ve güven duygusuyla ve millet iradesiyle aştık. Büyümeye, kalkınmaya devam ettik. Özgüvenini kaybeden ülkeler reform yapamaz, atılım gerçekleştiremez. Biz, son 14 yılda, çevremizdeki bütün problemlere rağmen devrim çapında işler başardıysak, bu tamamen milletimize güvenmemizin göstergesidir. Kendimize ve milletimize güvendik. Bizim demokrasi anlayışımız, halkın hissiyatına, düşünce ve duygusuna hürmet etmek, refakat etmektir. Bugüne kadar ayrımız gayrımız olmadı. 'Biz birlikte Türkiye'yiz, birlikte güçlüyüz' dedik. Etrafımızın yangın yerine döndüğü iç ve dış terörün istikrarımızı hedef aldığı bu günlerde bir yandan büyük bir kararlılıkla milletimizin huzur ve emniyeti için tedbirler alırken, diğer yandan da kısa, orta ve uzun vadeli sosyal ve ekonomik reformlarımızı birer birer hayata geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Milletin huzur ve güvenliği için alınan tedbirleri hatırlatan Davutoğlu, "Terörden canımız yanıyor ama terörün gündemimizi esir almasına asla müsaade etmiyoruz. 1 Kasım seçimlerinden sonra hazırladığımız eylem planımızı bir bir hayata geçiyoruz. İki ayda, reformlarımızın yüzde 50'sini, vaatlerimizin yüzde 75'ini hayata geçirdik. Bu, demokrasi tarihimizde bir ilktir. Ülkeyi kaosa süreklemek isteyenlere inat, biz tespit ettiğimiz hedeflere aynı kararlılıkla yürüyoruz. Turizmin olduğu yerde coğrafyadan, tarihten ve medeniyetten konuşursunuz. Ülkemiz, tarihin ve coğrafyanın kalbindedir. Türkiye'yi görmeyen yeryüzün kalbini görmemiştir. Bugün bu bölgede Türkiye'yi merkeze almadan ne Orta Doğu'nun ne Asya'nın ne Afrika'nın tarihini yazamazsınız. Türkiye'nin bütün şehirleri medeniyet tarihinin ayrı sayfalarını temsil eder. Bu zengin medeniyetin mirasçıları olarak bizler, gelenekle bağımızı muhafaza ederek, ülkemizin gücüne güç katıyoruz. Kimse etrafımızdaki ateş çemberi dolayısıyla içe kapanacağımızı, kendi içimizde gerilim yaşayacağımızı düşünmesin. Dünyaya daha çok açılacağız. Propaganda araçlarına teslim olarak kimse Türkiye'nin eksenini değiştireceğini düşünmesin. Türkiye, hukukunu, güvenini koruyacaktır, vatandaşlarını ve geleceğini koruyacaktır. Gücümüzün ve potansiyelimizin farkındayız. Türkiye'ye karşı yürütülen kirli kampanyayı dikkatle izliyoruz. Türkiye'yi küçük düşürmeye çalışan, Türkiye'nin zarar görmesinden medet uman bölücü, yıkıcı ve paralel örgütler muratlarına eremeyecekler. Türkiye'nin imajını, uluslararası toplum önündeki algısını negatif yönde değiştirmek isteyenler tarih önünde mahcup olacaklardır. Türkiye'nin turizmine zarar vereceğini düşünenler, hayata hukuka özgürlüğe, hayata özgürlüğe hukuka müdahale edeceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Hiçbir kara propaganda, dünyanın göz bebeği olan İstanbul, İzmir, Muğla, Aydın'ı gözden düşüremeyecektir" şeklinde konuştu.
"TERÖRLE MÜCADELEDEKİ KARARLILIĞIMIZ SÜRÜYOR"
Eylem planının taahhütleri yerine getirme bağlamında hazırlandığını anlatan Davutoğlu, "Terörün oluşturmaya çalıştığı gündem sizi rehin almasın. Terör kalleşçe saldırılarını sürdürüyor, ciğerimize ateş düşüyor ama Türkiye büyük bir millet. Ne badireler atlattık, elbette bunu da atlatacağız. Terörle mücadeledeki kararlılığımız sürüyor. İçeride ya da dışarıda farketmez, hak edene hak ettiği cevabı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Hükümet olarak gündemimize de hakimimiz. Biliyorsunuz Rusya ile olan gerilim, çevre bölgelerdeki sorunlar nedeniyle turizmde bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Biz de durumu istişare ederek hemen önlem planı hazırladık.
9 MADDELİK EYLEM PLANI
Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı 9 maddelik Turizm Eylem Planı şöyle:
1. Madde: "Birinci eylemde, tüm dünyadan Türkiye'ye turist getiren A Grubu Seyahat acentalarına uçuş başına destek verilmesini hükme bağladık. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararını 12 Şubat 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğüne koyduk. Buna göre, 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında, tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentalarına uçuş başı 6 bin dolar destek veriyoruz. Destek verilecek havalimanları Alanya Gazipaşa, Antalya Dalaman, Muğla, Bodrum tarifeli ve tarifesiz uçuşlara İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer Havalimanları tarifesiz uçuşlara 2015 yılında söz konusu destek sadece 8 ülke için uygulanmıştı. 2016 yılında havaalanı sayısını Zafer Havaalanı da ekleyerek 6'ya çıkardık. Desteğin kapsamını genişletiyoruz, bütün dünyadan gelecek turistlere bu desteği uyguluyoruz."
2. Madde: "Türkiye'ye turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı sağladık. Geçtiğimiz yıl bu destekten bu destekten yararlanacak firmalar için turist getirecek ülke sayısı 13 olarak belirlenmişken, 2016'da bu desteği 26'ya çıkardık. Böylece Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Çek cumhuriyeti, Macaristan, Norveç ve Romanya'dan kredi başvuru tarihinden bir önceki yıl en az 400 bin turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu kefalet desteğiyle 100 milyon TL'ye kadar kredi kullanma imkanı sağlanmıştır."
3. Madde: "İhtiyaç duyulduğunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından karşılık yönetmeliği uygulanmasına ilişkin kurum kararı alınması olacaktır. Turizm sektöründe muhtemel bir daralma ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlar söz konusu olduğunda sektör firmalarının banka borçlarının yeniden yapılandırmaya gidilecektir. Tıpkı, terör ve doğal afetler nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayan işletmelere uygulanan yeniden yapılandırma, ihtiyaç olduğu takdirde turizm işletmelerine de uygulanacaktır. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli yatırım, işletme ve seyahat acentalarının kullandığı kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesi ya da yeniden yapılandırılmasına kolaylık sağlanacaktır."
4 Madde: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli deniz turizmi tesislerini Ekonomi Bakanlığı'nın teşviklerinden faydalandırıyoruz. Özellikle yüksek gelir grubuna mensup turistlere hizmet veren deniz turizmi tesisleri yani krüvaziyer limanlar yat limanları, rıhtım yerleri bu çerçevede bunlarla ilgili yasal düzenlemeyi daha işler hale getiriyoruz. Böylece belgeli deniz turizmi tesisleri, yeni yatırım ve tesis yenileme işlemlerinde bulundukları bölge teşviklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi yararlanacaklar."
5. Madde: "Bakanlıktan belgeli konaklama ve deniz turizmi tesislerini ihraca açık kapsamına alıyoruz. Buna göre, konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler bundan sonra ihraca açık sayılacak. Daha önce var olan 1 milyon dolar şartını 750 bin dolara indiriyoruz. Böylece, bu destek kapsamına giren şirketler Eximbank kredilerinden yararlanma, kredi işlemlerinde kolaylık gibi avantajlardan doğrudan istifade edecekler."
6. Madde: "Çevreye duyarlı konaklama tesisi belgeli işletmeler, halen verilmekte olan enerji desteğine ek olarak, su, atık su ve katı atık bedellerinin bulundukları bölge itibarıyla en düşük tarife uygulanacak. Aradaki fark Hazinemiz tarafından karşılanacak."
7. Madde: "Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ecrimisil bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden 3 yılda 3 eşit taksit ödenmesi hususunda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Bu konuda, Bakanlık belgeli tesislerden deniz kıyısında bulunanların tesiste kalan turistlerin denize girme ve güneşlenme amaçlı kullandıkları Hazine mülkiyetindeki alanların, kumsal alanın yüz ölçümü üzerinden özellikleri ecrimisil bedellerle de uygulanacaktır."
8. Madde: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve 3 eşit taksitte ödenmesidir. Bu bedeller ertelenecek ve 3 eşit takside yayılacak."
9. Madde: "Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinin toplam ciroları üzerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin de aynı şekilde ertelenmesi ve 3 eşit taksitte tahsil edilmesidir."
Eylem planının açıklanan maddeler çerçevesinde hızlıca hayata geçirileceğine dikkati çeken Davutoğlu, "Bu destek paketi daha çok telafi edici tedbirler içermektedir. Bunlar telafi edici tedbirler. Kültür Bakanlığımız turizm sektörüne yönelik uzun vadeli yapısal tedbirler üzerine çalışmalarını yürütmektedir. Hükümetimiz, sektörün herhangi bir zarar görmemesi için hassasiyet sergilemektedir. Bugün açıkladığımız eylem paketiyle, sektörümüze doğrudan 255 milyon TL hibe desteği sağlıyoruz. Sektörün, 288 milyon TL'lik ödemelerini erteliyoruz ve 3 yıla yayılmış şekilde ödeme kolaylığı getiriyoruz" şeklinde konuştu.
"BİZ, RUSYA İLE OLAN İLİŞKİLERİMİZİN BİR AN ÖNCE NORMALLEŞMESİNİ, DÜZELMESİNİ, İYİLEŞMESİNİ İSTİYORUZ AMA BU TEK TARAFLI BİR İRADEYLE OLMAZ. RUSYA TARAFINDAN DA BU İRADENİN GELİŞMİŞ OLMASI LAZIM"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya ile yaşanan gerginliğin turizme nasıl yansıyacağına ilişkin, "Biz, Rusya ile olan ilişkilerimizin bir an önce normalleşmesini, düzelmesini, iyileşmesini istiyoruz ama bu tek taraflı bir iradeyle olmaz. Rusya tarafından da bu iradenin gelişmiş olması lazım. Ama bizim Rus turistlere her zamankinden daha fazla misafirperver davranmamız önemli. Rusya ile yaşadığımız gerginliğin kesinlikle, misafirlerimiz olan turistlere yansıtılmaması lazım" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde '2016 yılı Turizm Acil Eylem Planı'nı açıkladı. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, hassas bir dönemden geçildiğinin farkında olunduğunu belirterek, "Herkesten birlik ve beraberliği katkı verilmesi gerektiği bir dönemden geçiyoruz. Turizm, Türkiye'nin ortak çıkarlarını ilgilendiren siyaset üstü bir alandır. Sektörümüzün moralini ve motivasyonunu bozacak demeçlerin neye hizmet ettiği açıktır. Yurt dışında her gün belli mihraklarca doğrudan Türkiye'ye ve Türkiye'nin turizmine dönük açık bir kara propaganda yürütülmektedir. Maalesef içeride de onların değirmenine su taşıyan çevreler olduğunu dehşetle izliyoruz. Muhalefet etmek herkes için demokratik bir haktır. Ancak, hükümete AK Parti'ye muhalefet edeceğim diye, başka ülkelerin mikrofonlarında ekranlarında ülkemizi, bu güzel Türkiye'yi kötülemek güzel bir durum değildir. Buradan sektörümüzün temsilcilerini de seslenmek istiyorum, ülkemiz güçlüdür, demokratik hukuk kurallarını işleten nadir ülkelerden biridir. Güçlü hükümetimiz bütün gücüyle daima sizin yanınızdadır yeter ki siz emek ve değer üretin, özgüveninizi sağlam tutun. Sizler kendinize güvenin. Üstesinden gelemeyeceğimiz sorun yoktur. Ayrıca, buradan bütün dünyaya da Türkiye'de arzu ettiğimiz bütün insanlara da sesleniyorum, Türkiye evinizdir. Bu güzel ve güvenli ülkeye gönül rahatlığıyla gelebilir ve tatilinizi geçirebilir, bu ülkenin derin tarihinden güzel doğasından istifade edebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir soru üzerine Davutoğlu, Türkiye içinde son dönemlerde turizmde bir artışın olduğunu belirterek, bu çerçevede bölge bazında uygulanan teşviklerin olduğunu ifade etti. Turizmin sadece deniz turizminden çıkarılıp çeşitlendirilmesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, erken rezervasyon kampanyasının iç turizme önemli destek sağlayacağını ifade etti.
Bir gazetecinin, "Rusya ile yaşanan krizin Rus turistin tavrını etkileyip etkilemeyeceğine" ilişkin sorusu üzerine Başbakan Davutoğlu şunları kaydetti:
"Halkların zevklerini, meraklarını, yaptığı tercihleri siyasi kararlarla değiştiremezsiniz. Rus turistlerin Türkiye'ye gelişleri öyle bir anda olmadı. Geldiler, gördüler, sevdiler. Nesilden nesle aktarılacak şekilde Türkiye'yi en huzurlu ve rahat tatil yapacak yer olarak gördüler. 25 sene önce babasıyla beraber buraya turist olarak gelmiş bir Rus çocuğu, bugün erişkin olarak geliyor. Bu haz ve yaklaşım, Rus halkı arasında kökleşmiş bir şekilde bulunuyor. Bunu bir siyasi kararla değiştirmek, hele de bir karşılıklı etkileşim aracı olan turizmi yaptırımlar üzerinden siyasi silah gibi kullanmak hiçbir iktidara yaramaz. Eminim, belli etkiler olur ama Rus turistler bir şekilde yollarını bulup Türkiye'ye akacaklar. Bu, tarihin doğanın, doğal seyridir. Biz, Rusya ile olan ilişkilerimizin bir an önce normalleşmesini, düzelmesini, iyileşmesini istiyoruz ama bu tek taraflı bir iradeyle olmaz. Rusya tarafından da bu iradenin gelişmiş olması lazım. Ama bizim Rus turistlere her zamankinden daha fazla misafirperver davranmamız önemli. Rusya ile yaşadığımız gerginliğin kesinlikle, misafirlerimiz olan turistlere yansıtılmaması lazım. Bir kez daha halkımıza da sesleniyorum, hangi ülkeyle sorun yaşarsak yaşayalım o ülkenin misafirlerini daha yakından ağırlayın ki Türkiye'nin gönlü geniş bir halk olduğunu bütün dünyaya gösterebilelim. Ümit ederim bu teşviklerle Rusya'dan gelen turist sayısı azalmayacak. Değişik kanallar ve yollarla bu Türkiye'nin cazibe merkezi olmasını değiştirmeyecek."
YABANCI TURİSTLERİN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI
Yabancı turistlerin güvenliğinin sağlanmasına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, "Biz ön alıcı tedbirleri alıyoruz. Bu konuda turizmde herhangi bir daralma beklemiyoruz. Türkiye'ye dönük bir kara propaganda yürütülüyor. Ben güvenlik algısına dönük operasyonların hep beraber aşılacak bir konu olduğu kanaatindeyim. Siyasi partilerimizin, STK'ların sektörümüzün birlikte ortak bir sesle 'Türkiye güvenilir bir ülkedir, gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlayan ve huzurlu tatil yapılabilir' sesini dünyaya vermemiz lazım. Bu sene tanıtım faaliyetlerine özel bir bütçe ayırdık. Turizm sektör temsilcilerimizle bir araya geleceğiz. Tanıtım faaliyetlerini daha detaylı olarak yapılandıracağız. Dinamik, esnek bir tanıtım kampanyasını devreye sokacağız" dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, sektör olarak mutlu olduklarını ve bu ülkenin moral gücü olduklarını belirtti. İstanbul'da yat ve krüvazo turizmde gemilerin yanaşacağı liman olmadığını belirten Ulusoy, bunun acil eylem planına konulmasını istediklerini ifade etti.
Başbakan Davutoğlu da Ulusoy'un açıklaması üzerine, "Biz de turizm sektörüne güveniyoruz. Siyasetin hedefi, halkın önünü açmaktır. Yol tıkandığında o tıkanıklığı açmaktır. Herhangi bir engelle karşılaştığımızda geri dönüş yok. Turizm sektörü kendini yeniden yapılandıran bir sektör. İstanbul'da liman ihtiyacı yapısal tedbirlerde ele aldığımız husus. Bugün açıkladığımız tedbirleri geciktiremezdik. Biraz daha olgunlaşmasına ve sizlerle istişareye ihtiyaç vardır. Sizlerin yanındayız sektörün yanındayız. Turkiye'ye gelecek misafirlerimizin yanındayız. Algı operasyonlarına karşı Türkiye'nin gücünü keşfettiği güzel günleri göreceğiz" diye konuştu.