Tür Koruma Eylem Planı Kapsamında Çalışmalar Devam Ediyor
Malatya İnönü Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Mutlu, Malatya´da bitkilerin neslinin korunması, geliştirilmesi ve yöre halkının bilinçlendirilmesi adına bir seranın kurulacak
Malatya İnönü Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Mutlu, Malatya´da bitkilerin neslinin korunması, geliştirilmesi ve yöre halkının bilinçlendirilmesi adına bir seranın kurulacak olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Mutlu, seraların sadece bitkilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için değil, küçük yaşta çocukların eğitilmesi adına da önemli olduğunu vurgulayarak, "Bitkilerin korunması ve neslinin devam ettirilmesi, yöredeki halkında bu konuyla ilgili bilgilerinin arttırılması maksadıyla bir seranın kurulacak olması biz bilim adamlarını oldukça sevindirdi. Bu sera vasıtasıyla aynı zamanda doğadaki bitkilerin nesli korunacak ve şehirdeki ilgili kişilerin bilgilenmesi sağlanacak. Tabi sera denildiğinde, sadece bitkilerin üretildiği yerler olarak akla gelmemeli. Buralar aslında bir eğitim kurumu olmalıdır. Dolayısıyla anaokulundan başlayarak, ilkokul 4. sınıfa kadar çocukların eğitim görebileceği bir yer olarak yapılmalıdır. Malatya´mızda özellikle özel okullar bu projeleri gerçekleştiriyor. Özel okullar kendi bünyelerinde bir takım seralar yaparak, küçük yaşta çocuklara doğa bilincini aşılıyorlar. Tabi kurum bünyesinde daha kapsamlı bir çalışmanın yapılması bizleri mutlu ediyor" dedi.
"KORUNMASI GEREKEN TÜRLERİ TESPİT ETTİK"
Malatya´da yaptıkları flora çalışmasıyla korunması gereken türleri tespit ettiklerini dile getiren Mutlu, şunları söyledi: "Bir şeyi korumak için neyi koruyacağınızı bilmeniz gerekir. Bizde ilk aşamada neyi koruyacağımızı tespit etmeye çalıştık. Yaptığımız flora çalışmasıyla, Malatya´da bitki türlerini ve korunması gereken türleri tespit ettik. Bu tespit oldukça önemliydi. Bundan sonra yapılacak çalışmalar ise tespit edilen bu türler üzerine koruma çalışmalarını geliştirmektir. Koruma çalışmalarını da yaparken bizler özellikle alan korumalarını tercih ediyoruz. Alan korumalarını da yaparken, uyarı levhaları, alan çevirmeleri yöntemiyle bitkilere, diğer canlıların müdahale etmesine engel oluyoruz. Uyarı levhalarıyla, yöredeki insanların bitkilere zarar vermemesi ve tahrip etmemesine çalışıyoruz. Aynı zamanda eğitim çalışmalarıyla beraber bu bitkilerin faydaları, doğayı neden tahrip etmemeleri gerektiğini, biyoçeşitliliğin neden önemli olduğunu yöredeki halka anlatmaya çalışıyoruz."
"3 TÜR ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILDI"
Mutlu, ilk etapta Malatya´da yayılış gösteren bitkiler üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Malatya´da ilk etapta Peshmeniana Güner (Peşmen Nevruzu), Ornithogalum Malatyanum Mutlu (Yar Sasalı), Hypericum Malatyanum Peşmen (Malatya Kantaronu) bitkileri üzerinde çalışıldı. Tabi biz 44 bitki tespit ettik. Geriye kalan 41 bitki üzerinde de çalışma yapılmalı ve bu çalışmalar desteklenmelidir. Bu bitkiler, özellikle bizlerin koruyacağı bitkiler. Eğer bu bitkileri Malatyalılar korumazsa, başka kimse korumayacaktır. Hiçbir kurum değil, öncelikle bu bitkileri Malatyalıların koruması gerekiyor" diye konuştu.
(FD-ÖK-Y)
26.10.2014 10:32:16 TSI