Tüketiciler Birliği Başkanı Şahin: Gelir İdaresi Başkanlığı nakit paranın yasaklama sürecine girdi

Tüketiciler Birliği Başkanı Şahin: Gelir İdaresi Başkanlığı nakit paranın yasaklama sürecine girdi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Gelir İdaresi Başkanlığı depliğ taslağını kamuoyu ile paylaştı. Mal ve hizmet satışlarında 7 Bin TL’yi geçen alışverişlerde nakidin geçersiz olup banka kartıyla alış verişin yapılması için çalışma başlatılıyor. Nakit paranın yasaklanacağı, kullanılmayacağı sürece girmiş bulunuyoruz” dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı'nı kamuoyu ile paylaştı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, nihai tüketiciler de tevsik zorunluluğu kapsamına alınacak. Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, 7 bin lirayı aşan ödeme ve tahsilatlarında, banka, PTT veya aracı finansal kurumları kullanmaları zorunlu olacak. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Umut Karademir, Antiküreselciler Grubundan Abdullah Eğinkaya, Selver Doğan Boztaş, Buğra Şahin Kayseri Gelir İdaresi Başkanlığı önünde bir araya geldi. Başkan Mahmut Şahin bu konu hakkında yaptığı konuşmada 
“Mal ve hizmet satışlarında 7 Bin TL’yi geçen alışverişlerde nakidin geçersiz olup banka yada kredi kartıyla alış verişin yapılması için çalışma başlatılıyor. Bu 7 Bin TL başlangıç, miktar önce 5 Bin TL’ye ardından 2 bin 500 TL’ye hedef 2030 kapsamında sıfır nakit. Türkiye Cumhuriyeti’nde nakit paranın yasaklanacağı, kullanılmayacağı sürece girmiş bulunuyoruz. Daha önce bir nakit paranın geçmediği zincir market önünde de açıklamamız olmuştu. Biz kibarca ‘bu hata yapmayın’ dedik” diye konuştu.
“VERGİ KAÇAKÇILIĞINI YILLARDIR ÖNLEYEMEDİYSENİZ ZATEN BIRAKIN GİDİN”
Başkan Şahin açıklamasının devamında, “Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğinden sonra biz ‘bu hata yapmayın’ dedik. Demek ki o sesimiz çok duyulmamış. Meselenin ne olduğunu biliyoruz. ‘vergi kaçakçılığını önleyeceğiz. Kayıt dışı ekonomiyi önleyeceğiz’ gibi süslü laflara karnımız tok. Buna inanmıyoruz. Burada yapılmak istenen şey başka. Siz vergi kaçakçılığını yıllardır önleyemediyseniz zaten bırakın gidin. Bu işin sadece nakit paranın kaldırılıp banka kartlarına dönüşmesi ile çözüleceğini düşünüyorsanız o çok daha tuhaf. Tebliğ’de şöyle bir ifade var, ‘Bir tüketici bir buzdolabı alırsa, ve bunun bedeli 20 bin TL ise bunu nakit ödeyemez, kart aracılığı ile ödeyecek’ diyor. Gelir İdaresi demek istiyor ki; Buzdolapları kaçak geliyor. Fabrikalar faturasız satıyor. Mağazalar bunu faturasız satabilir. Nakir paranın kalmasında başka bir çözümün bulunmaması bence bir acziyetin göstergesi. Yetkililer ve Gelir İdaresi Başkanlığı sesimizi duymaz ise sonraki adım şu olacak; Herkse bu dijital harcamalarla vatandaşlık puanı verilecek. Hepimiz bir kümese tıkılacağız. Limitiniz dolunca bankanızdaki parayı harcatmayacaklar. İkinci adım  karbon ayak izi sınırlandırılması. Çevreci bir görüntü veriyorlar. 70 – 80 senedir toprağımızı mütemadiyen zehirleyen. Her türlü ilacı sıkan, kimyasal atıkları toprağımıza ve suyumuza gömen insanların havanın değerini bildiklerine inanmamızı bekliyorlar. Kusura bakmayın siz havayı falan düşünmüyorsunuz. Sizin derdiniz vatandaşı hizaya çekmek. Bu olaydan sonra yüz binlerce insan işsiz kalacak. Her şey dijital olacak ve o insanlara ihtiyaç kalmayacak. İnsanların işsiz kalacağı bir sistemi bir 3 adım öncesinde gördük. Bu ülkeyi, dünyayı tek devlet çatısı altında nakitsiz, mülkiyetsiz ve cinsiyetsiz hedefini güden küresel güçlerin kobayı yapmayın” dedi.

Google+ WhatsApp