Tim Ankara İnovasyon Haftası Açılışı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye´nin cari açık probleminin, enflasyon probleminin önemli olduğunu ancak Türkiye´nin en önemli probleminin inovasyon problemi ve Ar-Ge problemi olduğunu bildirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye´nin cari açık probleminin, enflasyon probleminin önemli olduğunu ancak Türkiye´nin en önemli probleminin inovasyon problemi ve Ar-Ge problemi olduğunu bildirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi´nin düzenlediği(TİM) Ankara İnovasyon Haftası açılış programı MEB Şura Salonu´nda gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Zeybekci açılışta yaptığı konuşmada, çocukluk ve gençlik yıllarında hayal dünyalarının çok güçlü olduğunu belirterek, çocukluk yıllarında yaptıkları oyuncakları anlattı.

"TÜRKİYE´NİN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ İNOVASYON PROBLEMİDİR"
Türkiye´de bugün herkesin konuştuğu Türkiye´nin cari açık problemi, Türkiye´deki enflasyon problemi, Türkiye´nin büyüme probleminin önemli olduğunu kaydeden Zeybekci, "Türkiye´nin en önemli problemi inovasyon problemidir. Türkiye´nin en önemli problemi Arge problemidir. Türkiye´nin en az önemli problemi bilgiyi üretmek ve ürettiği bilgiyi üretime dönüştürebilme problemidir. Diğerlerini bir şekilde mutlaka yapıyoruz. Türkiye dış ticaret hacminde ihracatı, ithalatı, hizmet gelirleri toplamı 480 milyar dolara geldi. Türkiye ihracatında bugün itibariyle 160 milyar dolara, hizmet gelirlerinde yaklaşık olarak 50 milyar dolara, turizm gelirlerinde 40 milyar dolar seviyesine ve turist sayısı itibariyle dünyada 6´ıncı büyük ekonomi oldu. Türkiye bütün bunları fason üretici ülke olarak yaptı. Yani bilgi ve üretim teknolojilerini başkalarının bulduğu ürettiği ve karar verdiği dünyada ham madde ve enerji kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, tüketim alışkanlıkları ve tüketim ağlarını başkalarının kontrol ettiği ve karar verdiği dünyada Türkiye doğal kaynakları ve insan kaynakları ve coğrafi konumunun da, gayretinin ve girişimciliğinin verdiği enerjiyle bu hale geldi. Bunu başarabildi. Dünyada bu noktaya geldi" diye konuştu.

"ŞUANDAKİ BU ŞARTLARLA FASON ÜRETİCİ ÜLKE OLARAK TÜRKİYE´NİN 2023 HEDEFLERİNE ULAŞMASI SON DERECE ZORDUR"
"Şuandaki bu şartlarla fason üretici ülke olarak Türkiye´nin 2023 hedeflerine ulaşması son derece zordur" diyen Zeybekci, eğitimle ülkenin refahı arasında doğrudan bağ olduğunu dünyadan örnekler vererek anlattı.
Zeybekci, şunları söyledi:
"Ortalama eğitim süremizi biran önce 12 yıl seviyesine getirmemiz lazım. Türkiye´nin bugün ihracatının toplam ihraç kilomuzu 160 milyara böldüğümüz zaman ortalama rakamımız 2012 yılında 1.54 dolar, 2013 yılında 1.60, bugün 1.65´ler seviyesine geldi. Dünyada nasıl? Kore´de 3.5 dolara yakın. Bizim ne yapıp ne edip biran önce ihracatımızdaki kilogram fiyatımızı yukarı doğru çekmemiz lazım. Nasıl Ar-ge ile inovasyonla. Türkiye ham madde kaynaklarından emin olmalı, Türkiye enerji kaynaklarından emin olmalı, Türkiye artık tüketim alışkanlıklarını da belirleyen bir ülke olmalı."

"BU COĞRAFYANIN GİRİŞ VE ÇIKIŞ KAPISI BİZİZ"
"Bu coğrafyanın giriş ve çıkış kapısı biziz" ifadesini kullanan Bakan Zeybekci, "Bu coğrafya rüzgarlı bir coğrafya. Bu coğrafyada tutunabilen milletler güçlü milletlerdir. Onun için biz bu coğrafyada tutunmaya devam edeceğiz. Amerika ve AB ikisinin toplamı dünya ticaretinin tam yarısını, TTIP diye bir organizasyonla Amerika ve AB ticari, ekonomik ve siyasi bir entegrasyonun içine girdi. Türkiye çizilen bu yeni haritanın içinde mutlaka ve mutlaka yer alacaktır. Aynı zamanda TPP dediğimiz yeni bir organizasyon yapılıyor. Dünyanın ekonomik haritası yeniden çizilerken Türkiye bunun dışında asla yer alamaz. Türkiye bunun içinde yer alacaktır. Avrasya Gümrük Birliği, Ekonomik Birliğinin içinde Türkiye yer alacaktır. Şanghay Ekonomik İşbirliğinin dahilinde olacaktır. Bunu da Türkiye başarabilecek güçtedir" şeklinde konuştu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye´nin cari açığı değil, Türkiye´nin inovasyon açığı olduğunun altını çizdiklerini belirterek, Ankara´nın doğal bir inovasyon ekosistemine sahip olduğunu anlattı.
Büyükekşi, 2 gün sürecek olan İnovasyon Haftası boyunca 10 üniversite, 5 Ar-ge merkezi, 5 teknopark ve 2 bilim merkezinin etkinliklerinin olacağını bildirerek, 6-7 Kasım tarihleri arasında Gaziantep´te ve final etkinliğini ise 4-6 Aralık tarihleri arasında İstanbul´da gerçekleştireceklerini ve inovasyon şampiyonlarını ödüllendireceklerini ifade etti.
(PLN-ÖK-E)

21.10.2014 13:30:15 TSI

Google+ WhatsApp