Thy Hosteslerine Kalp Masajı Tatbikatı

Türk Hava Yolları´nın kabin ekipleri, "Avrupa Kalp Durması Farkındalığı Haftası" nedeniyle kalp masajı tatbikatı yaptı. Atatürk Havalimanı´nda, "Avrupa Kalp Durması Farkındalığı Haftası" nedeniyle

Türk Hava Yolları´nın kabin ekipleri, "Avrupa Kalp Durması Farkındalığı Haftası" nedeniyle kalp masajı tatbikatı yaptı.
Atatürk Havalimanı´nda, "Avrupa Kalp Durması Farkındalığı Haftası" nedeniyle Resüsitasyon Derneği tarafından eğitilen Türk Hava Yolları´nın kabin ekipleri, kalp masajı tatbikatı yaptı. Avrupa Resüsitasyon Konseyi (ERC) ve Resüsitasyon Derneği tarafından gerçekleştirilen uygulamada, cansız manken kullanıldı. Kalp krizi geçirdiği var sayılan cansız manken, eğitim almış iki hostes tarafından koltuğundan kaldırılarak yere yatırıldı. Ardından hostesler gerekli önlemleri alarak yolcuya kalp masajı ve suni teneffüs yaptı. Uçuş ekibi son olarak ise hasta yolcuya şok cihazı bağladı. Hastanın uygulanan şoktan sonra nefes aldığını anlayan hostesler, durumu diğer yolculara haber verdi.
Uygulama sırasında konuşan Resüsitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Agah Çertuğ, Türkiye´de bütün Avrupa ülkelerinde uygulanan eğitimlerin aynısını uyguladıklarını belirterek, "Konsey 2010 yılında Avrupa Parlamentosu´na başvurdu ve tüm Avrupa ülkelerinde bir, ´ Kalp Durması Farkındalığı Haftası´ oluşturmasını kabul etti. Yazılı bir deklarasyon yayınladı. O deklarasyonda tüm ülkelerde hayat kurtarmak için çaba sarf etmeye, temel yaşam desteği uygulanmasını ve şok cihazlarının kullanılması için tüm ülkelere çağrıda bulundu. Burada THY de verilen ilk yardım temel yaşam desteği ve şok cihazı kullanılması uygulamaları Avrupa Resüsitasyon eğitimleridir. Uluslararası geçerliğe sahip olan belge verilmektedir. THY´ personeline de bu belge verilmektedir" dedi.
Kalp durması olayının çok sık yaşandığını kaydeden, "Şimdi bu eğitimi almış olan kişiler uçakta yaşanan bir olayda nasıl hareket edileceğini gösterecekler. Gerçekten çok önemli bir şey. Uçak dışında da normal yaşantımız sırasında çok sayıda insan ki bir yıl içinde Avrupa ülkelerinde 400 bin kişi ani kalp durması olayı yaşadı. Bunların yüzde ondan azı kurtarıldı. Ancak onlara temel yaşam desteği ve cihazla müdahale (elektrik şoku) uygulaması yapılsaydı bu kişilerin yüzde 50´sinin kurtarılabilmesi mümkün olurdu" şeklinde konuştu.
(KS-ÖK-Y)

20.10.2014 15:39:27 TSI

Google+ WhatsApp