Tekerlekli Sandalye İle Geldiği Hastaneden Yürüyerek Çıktı
Tekerlekli Sandalye İle Geldiği Hastaneden Yürüyerek Çıktı
Kayseri’de yaşayan 6 çocuk babası 65 yaşındaki Fikret Karakaya, omurgasındaki kanal darlığı nedeniyle yürüyemez hale geldi. Ayağa kalkamayan ve günlük yaşamını oturarak ya da yatağa bağımlı olarak sürdürmek zorunda kalan Karakaya, ailesi tarafından Memorial Kayseri Hastanesi’ne tekerlekli sandalye ile getirildi. Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez tarafından yapılan ameliyat ile sağlığına kavuşan Karakaya, operasyondan çok kısa bir süre sonra ayağa kalktı ve hastaneden de yürüyerek taburcu oldu.
Fikret Karakaya’yı sağlığına kavuşturan ve 5 saat süren ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, “Hastamız bize getirildiğinde ayağa kalkamayacak durumdaydı. Çok ciddi ağrı sorunu yaşıyordu. Ameliyat olduğu gün ayağa kaldırdık ve yürüttük. Şimdilik koltuk değnekleri ile yürüyor. Kısa bir süre sonra kendi başına yürüyebilecek” müjdesini verdi.
Hastalar yürüyemez hale geliyor
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Göçmez, hastaların çok önemi bir bölümünün, omurga kanal darlığı kaynaklı ağrıları nedeniyle yaşamdan koptuğunu ve günlük işlerini yapamaz hale geldiğini ifade ederek, “Omurganın içerisinde, omuriliğin geçtiği kanalın değişik nedenlere bağlı olarak daralması nedeniyle bu sorun ortaya çıkmaktadır. Bu darlık bel bölgesindeyse hastalar bir süre sonra bacaklarında ağrı, uyuşma ve karıncalanma şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Bu hastalar yürürken çabuk yorulmakta ve bir süre sonra da yürüyemeyecek duruma gelmektedir. Örneğin 50 metre yürüdüklerinde bile dinlenme ihtiyacı hissetmektedir. Sorun bazen doğuştan sebeplerden de kaynaklanabilir. İleri yaş hastalığıdır ancak çok ender de olsa gençlerde ve çocuklarda görülmektedir” diye konuştu.
Vidasız, platinsiz omurga ameliyatı
Günümüzde hasta konforuna yönelik özellikli ameliyatlar ile kanal darlıklarının son derece başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Göçmez, “Cerrahi müdahaleyi mikroskop yardımıyla yapıyoruz. Vücuda tek taraflı girerek, kanalın iki tarafı da genişletebiliyoruz. Bu güncel cerrahi müdahale sayesinde artık platin ya da vida kullanılmıyor. Bu ameliyatlar sonrası hasta aynı gün ayağa kalkabiliyor, hastanede kalış ve günlük yaşama dönüş süresi kısalıyor. Operasyonda kaslar tek taraflı sıyrıldığı için sonrasında hasta daha az ağrı sorunu yaşıyor. Dolayısıyla ameliyatta daha az kas zedelendiği için de kan ihtiyacı ortadan kalkıyor” ifadelerini kullandı.
Yeniden yürüyebilecek
Omurga kanal darlığı nedeniyle 4 yıldır ciddi ağrı sorunu yaşayan ve yardım almadan yürüyemeyen Fikret Karakaya da; “Son 1 aydır yerimden kalkamayacak hale gelmiştim. Yardım almadan günlük işlerimin hiçbirini yapamıyordum. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Ameliyattan sonra ağrılarım azaldı ve yürümeye başladım. Çok yakında tek başıma yürüyebileceğim. Beni sağlığıma kavuşturan doktorun Doç. Dr. Cüneyt Göçmez’e ve ekibine çok teşekkür ederim” sözleriyle mutluluğunu dile getirdi.