Tbmm İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Mardin´de
Türkiye sınırında yaşanan göç dalgasını takip eden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, mültecilerin durumlarını yerinde incelemek üzere Mardin´e geldi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu
Türkiye sınırında yaşanan göç dalgasını takip eden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, mültecilerin durumlarını yerinde incelemek üzere Mardin´e geldi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün başkanlığındaki komisyon üyeleri, AFAD yetkilileri ile birlikte Mardin Valiliği´ni ziyaret etti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, burada sığınmacılar hakkında Vali Vekili Ali Güldoğan´dan bilgi aldı.
Valilik çıkışında gazetelere açıklamalarda bulunan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturdukları Göçmenler Alt Komisyonu olarak Mardin´e geldiklerini söyledi.
"MİDYAT VE VİRANŞEHİR´İN ARDINDAN SURUÇ´A GEÇECEĞİZ"
Son yıllarda Irak ve Suriye´de gelişen olaylardan dolayı Türkiye´ye çok sayıda göçmen ve sığınmacıların geldiğini hatırlatan Üstün, son derece iyi şartlarda iyi bakıldığını söyledi. Üstün, "Mardin´de de AFAD´ın oluşturduğu kamplar var. Midyat´ta oluşturulan kampları ziyaret edeceğiz. Yarın da Urfa´ya geçeceğiz. Viranşehir´deki kampların ziyaretinin ardından Suruç´a geçeceğiz" dedi.
"MÜLTECİLERİN SAYISI BİR BUÇUK MİLYONU GEÇTİ"
Türkiye son yıllarda göç uygulamaları açısından dünyaya örnek olacak uygulamalar sergilediğini ifade eden Üstün, "BM heyetleri gelip baktığı kampları gezdiği zaman bu uygulamaları bütün dünyada yaygınlaştırmasını arzu ediyor. Türkiye geçtiğimiz yıllarda çıkardığı Yabancılar Kanunu ile de bu konuda ileri bir seviyeye gelmiş oldu. Bu zamana kadar barındırdığımız misafir sayısı 1,5 milyonu geçmiş vaziyette. Bunların önemli bir kısmı 220 binden fazlası AFAD´ın kamplarında kalıyorlar. Dolayısıyla çok büyük bir hizmet sunuyoruz" diye konuştu.
KOBANİ EYLEMLERİ
Bir gazetecinin Kobani bahanesiyle izinsiz gösterilerde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı sorusuna cevap veren Üstün, "Şu anda emniyetimiz olayların aydınlatılması açısından bir çalışması var. İleriki durumda böyle bir ihtiyaç hissedersek İnsan Hakları Komisyonu bu konulara eğilebilir. Böyle bir olayın olmasını arzu etmeyiz. Burada huzurun hakim olmasını arzu ediyoruz. Bu huzurun tesisi için herkes gayret etmesi lazım. İnsan Hakları Komisyonu´na bu konuda bir görev düşerse bunu seve seve yerine getirir" şeklinde konuştu.
"GÖZÜNÜN YAŞINA BAKILMAZ"
Bölgedeki insan hakları ihlallerinin arttığı iddiasına cevap veren Üstün, "İnsan hakları ihlalleri konusunda Türkiye´de bir çaba var, düzelmeler var. İnsan haklı ihlali nereden gelirse gelsin, bunu babamız yapsa buna tolerans göstermeyiz. İnsan haklarını ortadan kaldıracak kim olursa olsun böyle bir harekette bulunursa buna karşı elbette meclisin hükümetin ve halkın kınaması bu kişi üzerinde olur. Kendi vatandaşımızın huzurunu kim kaçırırsa kaçırsın, kamu görevlisi de olabilir. Gözünün yaşına bakılmaz" ifadelerini kullandı.
Komisyon üyeleri Valilik ziyaretinin ardından Karayolları Parkı´nda bulunan Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformunu ziyaret etti. Komisyon üyeleri burada yapılan yardımlar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
(MSK-YRT-AŞ-Y)
23.10.2014 16:40:18 TSI