Tatbikata Kendilerini Kaptırdılar
Tatbikata Kendilerini Kaptırdılar Çığlık Çığlığa Koşturdular
Kayseri’de Afet Müdahale Planı kapsamında Kayseri Afet Müdahale Planı çerçevesinde deprem tatbikatı yapıldı. Tatbikatta rol alan öğrenciler, 5.7 büyüklüğünde meydana gelen deprem senaryosuna kendilerini kaptırarak çığlık çığlığa koşuştururken, tatbikata katılan görevlilere zor anlar yaşattı.
Kayseri’de Sivas, Kırşehir, Nevşehir, Kahramanmaraş, Yozgat’tan gelen ekiplerin katılımıyla 700 personel ve 115 aracın görev aldığı deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat hakkında bilgiler veren AFAD Müdür Vekili Osman Atsız, “Kayseri İl Afet Müdahale Planımız 16.10.2015 tarihinde Valimiz Orhan Düzgün Bey tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren Kayseri Afet Müdahale Planı eki operasyonlarında görevli 4 bin 238 personel bulunmaktadır. Senaryoda görev ve sorumluluklarını yerine getirmek üzere 700 personel görevlendirilmiş olup arama-kurtarma, KBRN, UMKE, ambulans, itfaiye, olay yeri inceleme, asayiş, trafik, gıda denetimi, cenaze yıkama, cenaze nakil, mobil haberleşme ve benzeri 115 araç ile ekipman ve malzeme bölgesel saha tatbikatımızda görev alacaktır” dedi.
Tatbikatta konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise afetlere karşı hazırlıklı olmak ve eksikliklerin görünmesi açısından bu tür tatbikatların önemli olduğunu vurgulayarak, “Gerek deprem, gerek sel felaketleri ve diğer daha küçük ölçekte meydana gelen felaketlerde toplum olarak büyük acılar yaşadık. Geçtiğimiz yıllarda 17 Ağustos depremlerinde, sel felaketlerinde kaybettiğimiz vatandaşlarla on binlerce vatandaşımızı kaybettik. Kayseri Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak tabi bu tür başımıza gelebilecek olan afetlere karşı hazırlıklı olmak, afet öncesinde alınması gereken tedbirleri gözden geçirmek, afet sırasında ve sonrasında her kurumun kendi üzerine düşen görevi en iyi şekilde bilinmesi bakımından bu tür tatbikat provalarının yapılması, eksikliklerimizin neler olduğunu bu tür provalarla görülmesi son derece önemli. Tabi başımıza bir afet meydana geldiğinde hangi kurum hangi şekilde, nasıl davranacak, görev ve sorumlulukları neler olacak bunların önceden bilinmesi, tatbikat provaları sırasında bunların gözden geçirilmesi ve bizzat yaşanması son derece önemli. Bir felaket meydana geldiğinde krizi yönetmek son derece önemli. Felaket sırasında oluşan can kayıplarının nakli, onların defninden tutun da yaralıların tedavisi, evlerini ya da değişik varlıklarını kaybeden vatandaşlarımızın nerede nasıl barındırılacağı, onlar için hangi alanların tahsis edildiği, çadır kurulması, konteyner kentler oluşturulması ya da başka kurumları nakli ve benzeri koşullarla ilgili olarak bu hazırlıkların gözden geçirilmesi son derece önemli” dedi.
Tatbikatta senaryo gereği merkez üssü Kocasinan İlçesi Ahi Evran Mahallesi’nde 5,7 büyüklüğünde meydana geldi. Depremin büyüklüğünün Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından bildirilmesi ve Ahi Evran, Yavuz Selim ve Kocasinan Mahalleleri’nde evler, minareler ve işyerlerinde bazı binaların yıkıldığı ve insanların enkaz altında kaldığı bilgisi geldi. Bilgilerin gelmesinin ardından Kırşehir, Kayseri ile birlikte Nevşehir, Sivas, Kahramanmaraş, Yozgat AFAD, JAK, İtfaiye Arama Kurtarma, İHH ekipleri depremin yaşandığı bölgeye gelerek arama kurtarma çalışması yaptı. JAK ekipleri köpeklerle enkaz altında arama çalışması yaparken AFAD ekipleri de dinleme cihazlarıyla enkaz altında canlı olup olmadığını aradı. Tatbikat, deprem nedeniyle yıkılan enkaz altından 10 yaralı 5 ölü çıkarmasıyla tamamlandı.
OYUNCULAR ÇIĞLIK ÇIĞLIĞA KOŞUŞTURDU
Tatbikatta senaryo gereği meydana gelen depremin ardından enkaz altında kalanların yakınları çığlık çığlığa koşuşturdu. Senaryoya kendilerini kaptıran öğrenciler, yaralılara yardım etmeye çalışan, enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışan görevlilere zor anlar yaşattı. Tatbikatta, ’Sedye, sedye’,’Senin yerine ben öleydim’, ’Yardım edin’ diye çığlık atanlara görevliler megafonla, "Sessiz olun dinleme yapılacak" diye uyarıda bulunmasının ardından, tatbikatta yer alan arama kurtarma ekipleri çalışma yaptı.