Tarihi Talas'ın Değerleri Koruma Altına Alınıyor
Tarihi Talas'ın Değerleri Koruma Altına Alınıyor
Talas Belediyesi ilçenin tarihi değerlerini korumak, restore etmek ve geleceğe taşımak için yeni koruma amaçlı imar çalışması başlattı.
Bugüne kadar birçok kültürel varlığı turizme kazandıran Talas Belediyesi ilçenin tümünde yer alan tarihi dokuyu ayağa kaldırmak için harekete geçti. Bu kapsamda aralarında harita mühendisi, arkeolog, peyzaj mimarı, sanat tarihçisi, restorasyon uzmanı ve şehir plancısı gibi alanında uzman isimlerin yer aldığı 12 kişilik ekip çalışmalarına başladı. Mevcut planın yetersiz kalması ve tarihi dokunun korunması için yürütülen yeni imar amaçlı koruma planı çalışmasında yer alan ekip, il olarak tarihi mahallelerde incelemelerde bulundu. Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’nun da yer aldığı incelemelerde, tarihi dokunun son durumu tespit edilmeye başlandı.
Talas’ın tarihi zenginliklere sahip turizm kenti olduğunu belirten Başkan Palancıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Tarihi ve kültürel eserleriyle Talas önemli bir ilçemiz. Kayseri’nin tarihi altyapısı en kuvvetli ilçelerin başında geliyor. Maalesef bu eserlerimizin birçoğu tahrip olmuş durumda. Bunların ayağa kaldırılarak turizme kazandırılması için koruma amaçlı imar planını yeniden düzenlemeye başladık. Bu kapsamda Ankara’daki uzmanlardan ve belediyemizden oluşan geniş bir ekip çalışıyor. Öncelikle analiz çalışmasını tamamlayıp, daha sonra yapılması gerekenlerle ilgili planlamalar yapacağız. Talas Belediyesi olarak tarihi eserlerimize sahip çıkıyoruz. Bunları hem inanç, hem de kültür turizmi kapsamında Talas’a ve Kayseri’ye kazandıracağız."
Ekipte yer alan Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tunçer de "Tarihi Talas’ta Ali Saip Paşa Sokağının restore edilerek ayağa kaldırılması çok iyi bir örnek. Talas’ın geri kalan kısmının da korunması ve restorasyonuyla ilgili koruma planı çalışmalarını ekip olarak yapacağız. Aslında Talas, UNESCO dünya mirası listesine girecek kadar önemli kültürel ve arkeolojik bir kenttir." ifadelerini kullandı.
İlk etap koruma amaçlı imar planı çalışmasının 6 ayda tamamlanması öngörülüyor.