Tarih, Kayseri’nin Mahalleleri’nde Yaşıyor
Tarihe mal olmuş şahsiyetler, mekanlar, olaylar ve önemli dönüm noktaları aradan geçen uzun yıllara rağmen Kayseri’nin mahallelerinde yaşamaya devam ediyor.
Kayseri’de bulunan 420 mahalle arasında ismi tarihe dayanan mahalleler arasında en fazla dikkati devlet adamları çekiyor. Bur çerçevede Yıldırım Beyazıt, Fatih, Yavuz Selim, Reşadiye, Alpaslan, Kılıçaslan, Keykubat, Melikgazi, Danişmentgazi, Sahabiye (Sahip Ata), Gevher Nesibe ve Hunat Hatun gibi padişah ve sultan isimleri ile Barbaros, Oruç Reis, Turgut Reis, Gaziosman Paşa ve Battalgazi gibi askeri şahsiyetler mahalle levhalarında kayıtlara geçiyor.
Ayrıca Ahi Evran, Hoca Ahmet Yesevi, Mimar Sinan, Mevlana, Seyrani, Yunus Emre, İbrahim Tennuri ve Tacettin Veli gibi fikir ve eserleriyle dönemine ışık tutmuş önemli şahsiyetler de Kayseri’nin mahallelerine isim olurken yakın tarihimize damga vurmuş şahıslar da ayrıca göze çarpıyor.
Milli Mücadele’den Efsane Belediye Başkanına
Bunlar arasında Kıbrıs şehidi Cengiz Topel, milli mücadelenin önemli komutanları İnönü, Kazım Karabekir ve Fevzi Çakmak, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile Kayseri’nin efsane belediye başkanlarından Osman Kavuncu ilk dikkat çekenler oluyor. Burada ayrıca Talatpaşa, Mithatpaşa, Şehit Nazımbey, General Emir (Erkilet) gibi askeri şahsiyetler ile şair-yazar Ziya Gökalp, Develili alim M. Asım Köksal(Develi’de), Kayseri eski valilerinden İhsan Aras (İncesu’da) ile hayırsever iş adamı Nuri Has da kendine yer buluyor.
Atatürk Sarıoğlan’da
Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ise Sarıoğlan’da iki mahalleye isim olmuş durumda. Sarıoğlan Palas’ta ‘Atatürk’ Mahallesi bulunurken Karaözü’nde de ‘Mustafa Kemal Paşa’ Mahallesi yer alıyor.
Bunların yanı sıra 19 Mayıs ve 30 Ağustos gibi kurtuluş savaşının iki önemli tarihi Belsin’de iki ayrı mahalleye isim olurken Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümlerine atfen konulan ’75. Yıl’ ve ‘100. Yıl’ da Yahyalı’da iki mahallenin ismi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Türklerin kurmuş olduğu iki büyük devlet Selçuklu ve Osmanlı da Eskişehir Bağları bölgesinde yaşamaya devam ediyor. Bunların yanısıra yine tarihe damga vurmuş bir medeniyet olan Sümerler de ‘Sümer’ olarak Kocasinan’da bir mahalleye isim oluyor.
Tarihi Yer Ve Mekanlar Da Unutulmamış
Bunlara ilave olarak yine Kayseri mahallelerine verilen isimler arasında tarihi yer ve mekanlar ile eserler de yer alıyor. Kıbrıs Barış Harekatı’nın sembollerinden ‘Beşparmak’ dağları, Gaziosman Paşa’nın meşhur ‘Plevne’ savunması ile Osmanlı mimarisinin şaheseri ‘Selimiye’ Camii mahallelerde isim olarak kendini gösterirken yine yakın tarihimizin dönüm noktaları olan savaş ve çarpışmalara şahitlik eden Anafartalar, Kocatepe ve Sakarya da dikkat çeken isimler olarak yer alıyor.
18 Mahallede ‘Fatih’ İsmi
Öte yandan Kayseri’deki mahallelerde en çok kullanılan isim ise ‘Fatih’ olarak dikkat çekiyor.
İstanbul’u fetheden padişah olarak Osmanlı Devleti’nin en bilinen padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, Kayseri’deki 18 mahallede yaşıyor. Bünyan merkez, Bünyan Akmescid, Bünyan Elbaşı, Develi merkez, Develi Sindelhöyük, Develi Zile, Felahiye Kayapınar, Kocasinan merkez, Kocasinan Amarat, Kocasinan Himmetdede, Melikgazi Büyükbürüngüz, Melikgazi Gesi, Melikgazi Kıranardı, Melikgazi Mimarsinan, Pınarbaşı Pazarören, Sarıoğlan Palas, Tomarza Avşarobası ve Yeşilhisar merkezde ‘Fatih’ ismi görülüyor.
Hasılı tarih ve tarihi şahsiyetler, Kayseri’nin mahallelerinde yaşamaya devam ediyor.