Sivas Suşehri’nde Anaokulunun Açılışına Katıldı

Başbakan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım ve Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "81 İl 81 Anaokulu" Projesi kapsamında Sivas´ın Suşehri ilçesinde düzenlenen törende Kemal Yıldırım Kızılay Anaokulunun açılışına katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım´ın eşi Semiha Yıldırım, okulun açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 66 anaokulu yapımı için bağışçıların hazır ve inşaatlarının başladığını söyledi.


Projeyi destekleyen Millî Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanlığı ve bağışçılara teşekkür eden Yıldırım, "Bir öğretmen olarak değil bir anne, bir kadın olarak da eğitimin yeni nesillerimize neler kazandıracağını bizzat izleme imkanı bulduk. Yeni nesillerimizin yetişmesinde, yarınlara hazırlanmalarında benim de payım olmasından daima gurur duydum." dedi.

 

Ülkedeki tüm öğretmenlerin kendisiyle aynı hissiyat içerisinde olduğuna işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yeni açılan okul, bana gelecek nesiller adına umutlar veriyor. Bu projenin oluşmasında, uygulanmasında çok güzel destekler aldık, fevkalade fikirlerle, görüşlerle karşılaştık. Bu sinerjiyi en iyi şekilde kullanmaya gayret ettik. Bir okulumuza bir şehidimizin ismini vererek toplumsal hassasiyetlerimize ve birlik ruhumuza bir katkıda bulunmak istedik. Çanakkale şehidi dedemin adını verdiğimiz okulu açıyoruz. Bu vesiyle vatan uğruna canını vermiş tüm şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Gazilerimizin bir an önce sıhhatlerine kavuşması için dua ediyoruz. Şu anda sınırlarımızın güvenliğini sağlamakta olan Zeytin Dalı Operasyonu´nda görev alan güvenlik güçlerimizin Rabb´im yardımcıları olsun. Görevlerini başarıyla tamamlayıp biran önce sağ salim dönmeleri için dua ediyoruz. Onlar büyük fedakarlıklarla bu millete hizmet ederek çocuklarımızın güvenle okullarına gitmelerini sağlıyorlar. İnşallah bu okullarda yetişecek gençlerimizin de gelecekte ülkemize en güzel şekilde hizmet edeceklerine inanıyorum."

 

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise, okulun ilçeye, Sivas´a ve ülkeye hayırlı olmasını diledi. Okulun yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Yılmaz, bu projeyle Kızılay İstanbul Şube Başkanlığı bağışçıları aracılığıyla 81 ile 81 anaokulunun kazandırılacağını söyledi. Yapımı tamamlanan okulların Milli Eğitim Bakanlığına devredileceğini dile getiren Yılmaz, "Modern eğitime uygun, 400 metrekare kullanım alanıyla 4 derslik ve çok amaçlı salonu bulunan okullarımızda evlatlarımız daha iyi eğitim alacaklar. Proje kapsamında inşa edilen anaokullarımızın donanımı Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılacak." dedi.


Yılmaz, proje kapsamında yapımı tamamlanan 14. anaokulunun açılışını gerçekleştirdiklerini aktararak, Türkiye´nin en büyük zenginliğinin beşeri sermayesi olduğuna dikkati çekti.

 

Beşeri sermayeyi değerli kılanın da eğitim olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: "Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitim çağındaki herkese kişilik, yetenek ve kabiliyetlerini en üst düzeye çıkartacak fırsat eşitliği temelinde eğitim vermeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına uyumlu, eleştirel ve analitik düşünceye sahip kişiler olmasını istiyoruz. Bu amaca uygun eğitim Türkiye´nin bilgi ekonomisine geçişi için de demokrasinin gelişmesi için de gereklidir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak 65 bin okulumuzda, 1 milyondan fazla öğretmenimizle, 18 milyona yakın öğrencimize eğitim vermekteyiz. 2018 yılında bu eğitimi verebilmek için merkezi hükümetin bütçesinden Başbakanımızın talimatlarıyla 134 milyar 727 milyon lira ayırdık. 2002´de eğitime ayrılan bütçenin 10,5 milyar lira olduğu bilinirse geldiğimiz mesafe çok daha iyi görünür. Bu miktar merkezi hükümet bütçesinin yüzde 18´inden fazladır, 2002´deki bu oran yüzde 10 civarındaydı." Kaliteli bir eğitim için öncelikle eğitim altyapısının tamamlanması gerektiğine işaret eden Bakan Yılmaz, bu kapsamda eğitim sisteminin temel unsuru olan öğretmene en büyük yatırımı yaptıklarını bildirdi.

 

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı

Bakan Yılmaz, 2013 yılından bu yana 584 bin öğretmen ataması gerçekleştirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Bugün bakanlığımızda 900 binin üzerinde öğretmen çalışmaktadır. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 28´den 17´ye, orta öğretimde de 18´den 13´e düştü. Bu değerle İngiltere, Japonya ve Güney Kore ile aynıyız. Fransa´dan da daha iyiyiz. Norm kadro doluluk oranları Doğu Anadolu bölgesinde yüzde 92´ye, Güney Doğu Anadolu Bölgesi´nde yüzde 90´a, ülke genelinde ise yüzde 90´a ulaştı. Yine kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurlardan birisi derslik başına düşen öğrenci sayısını makul halde tutmaktır. Bunun için yeni derslikler yapmak lazım. 282 binin üzerinde yeni derslik yaptık, derslik başına düşen öğrenci sayısı 36 iken, 24´e düşürdük. Orta öğretimde bu sayı 30´dan 23´e düştü. Başbakanımızın talimatı vardı ikili eğitimi Allah nasip ederse 2019 yılı sonlarına doğru ortadan kaldırmak lazım. Bunun için 58 bin dersliğe ihtiyacımız var, şu anda 47 bin dersliğin inşaatı devam ediyor. 11 bin ilave dersliğe ihtiyacımız var, 2019 yılı sonuna kadar bunu da yaparsak Türkiye´nin her tarafında ikili eğitim ortadan kalkacak."


Kaliteli bir eğitim için teknolojinin eğitimle buluşması gerektiğini de vurgulayan Bakan Yılmaz, bunun için de Fatih Projesi´ni başlattıklarını anımsattı.

 

Yılmaz, gelecek dönemde meslek ve özel eğitim okullarını ve ilkokulları da kapsama alarak Fatih Projesi´ni genişleteceklerini, müfredat değişikliğiyle birlikte kodlama eğitimini öğrencilere vermek istediklerini belirtti. Bunun için tablet bilgisayar yerine klavyeli bilgisayar verme yolunda bir proje çalışması başlattıklarını aktaran Yılmaz, müfredatın mutlaka çağın gereklerine, bilgisine, teknolojisine uyumlu hale getirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi: "Bunun için de müfredatta güncelleme çalışmasını başlattık. Bu yıl 51 derste, 1,5 ve 9´uncu sınıflarda yeni müfredatla eğitim vermeye başladık. Allah nasip ederse bu yıl ve takip eden yıllarda da geri kalan bütün sınıflarımıza yeni müfredatla güncellenmiş öğretim programlarıyla öğrencilerimize eğitim vereceğiz. Okul öncesi eğitim. Başbakanımızın bir diğer talimatıydı, mutlaka yaygınlaştırılması gerekli. Eğitim uzmanları şunu söylüyorlar; 7 yıla önem verirseniz arkadan gelen 70 yıl onu takip eder. 7 yıl dedikleri, 3 yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl da ilkokul. Eğer 7 yılda kaliteli bir eğitim verirseniz çocuklarınızın geleceği aydınlık demektir. Dolayısıyla okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması lazım. 2002´de okul öncesi eğitim oranı yüzde 10 iken şimdi yüzde 58´in üzerindeyiz ama Hakkari´de yüzde 90, Diyarbakır´da yüzde 95, Erzincan´da 99, Sivas´ta da 99. Cenabıallah´a hamdolsun doğru yolda ilerliyoruz."


Fırsat eşitliğini de bütün çocuklara sunmaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bunun için taşımalı eğitimi yaygınlaştırıyoruz, yaklaşık 1 milyon 200 bin evladımızı taşımalı eğitime ulaştırmak istiyoruz." dedi.

 

"100 binin üzerinde evladımıza haftada 15 saate yakın İngilizce dersi veriyoruz"

Bakan Yılmaz, şartlı eğitim yardımını da başlattıklarına değinerek, şöyle konuştu: "Nedir şartlı eğitim yardımı. Okul öncesi eğitimi de şartlı eğitim yardımı kapsamına aldık. Annelerimize lütfen evlatlarınızı düzenli olarak ana sınıfına, ilkokula, ortaokula liseye gönderin. Eğer evlatlarınızı düzenli olarak okula gönderirseniz, gönderdiğiniz her erkek çocuğunuz için ilkokullarda ve anaokullarda 35 lira, kız öğrencilere 40 lira, liseye gönderdiğiniz her erkek çocuk için 50 lira, kız çocukları için 60 lira sizin hesabınıza veriyoruz. Bu yıla kadar yaklaşık 6 milyar lirayı biz annelerimizin hesabına yatırdık. Evlatlarımız düzenli olarak okula gelsin, böylelikle eğitimin kalitesi yükselsin istiyoruz. Yine okul öncesi eğitimde ücretsiz kitap dağıtımını başlattık biliyorsunuz. Okul öncesi eğitim de kırtasiye masraflarını Bakanlık olarak biz taşıyoruz. Okul sütü programını, kuru üzüm programını başlattık. İstiyoruz ki evlatlarımız daha sağlıklı beslensinler ve daha iyi bir eğitim alsınlar. Yaklaşık 6 milyona yakın evladımız okul sütü programından faydalanmakta. Yine yaklaşık 6 milyon öğrencimiz de kuru üzüm programından faydalanmakta." Yabancı dil eğitimi hakkında da bilgiler veren Yılmaz, "81 ilde 780´e yakın pilot okul belirledik. 100 binin üzerinde evladımıza haftada 15 saate yakın İngilizce dersi veriyoruz. Bunda büyük bir mesafe aldık. Allah nasip ederse ilk yılın sonunda biz bu sistemin başarısını göreceğiz ve tüm Türkiye´ye yaygınlaştıracağız." ifadelerini kullandı.

 

"İstiyoruz ki bütün kızlarımız okusun"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl "İlkokullarda Yetiştirme Programı" başlattıklarını hatırlatarak, şu bilgileri verdi: "Herhangi bir nedenle evlatlarımızın ilkokulda Türkçe veya matematik derslerinden birisinde ilave ders alma ihtiyacı ortaya çıkarsa okullarımızda Türkçe ve matematik ücretsiz eğitimi vermeye başladık. İstiyoruz ki hiçbir evladımız geride kalmasın. 18 milyon evladımıza da kaliteli eğitim nasıl olması gerekiyorsa çağdaş ülkelerde nasıl eğitim veriliyorsa biz de öyle verelim istiyoruz. Yine bu yıl başlattığımız bir uygulamada, özel yetenekli evlatlarımız var, bazıları üstün yetenekli diyorlar. Şimdiye kadar Bilim Sanat Merkezlerinde bunlara ilave eğitim veriyorduk ama ilk defa bu yıl 30 ortaokula 30 liseye yönelik olarak İstanbul´da araştırma ve uygulama okulu kurduk. Bu sistem oturduktan sonra Türkiye´nin diğer bölgelerine yaygınlaştıracağız. Eğitimin süresini artırdık. Biz geldiğimizde 5,5 yıldı, şimdi 8 yıla çıktı. 15 yaş üzeri okuma yazma oranı 2002´de yüzde 85´ti şimdi yüzde 95´e çıktı. Genel okullaşma oranı yüzde 62´ydi, şimdi yüzde 82´inin üzerine çıktı. Kızlarımızın okullaşmasına büyük önem veriyoruz. Bugün liselerdeki kızlarımızın okullaşma oranıyla erkeklerimizin okullaşma oranı aynı, yüzde 82 ama yükseköğretimde kızlarımızın okullaşma oranı yüzde 44. Biz geldiğimizde yüzde 12´ydi. Erkeklerin yükseköğretimde okullaşma oranı yüzde 40. Erkekler yüzde 40, kızlar yüzde 44. İstiyoruz ki bütün kızlarımız okusun. Kızları okutursanız nesillerinizi iyi yetiştirirsiniz, geleceğiniz emin ellerde olur. Türkiye´nin aydınlık geleceği eğitilmiş kızlarımızdan geçiyor. Türkiye iyi bir noktada hamdolsun. Yükseköğretimde okullaşma oranında Türkiye, Avrupa´da birinci. Öğrenci sayısı bakımından oranda birinciyiz, öğrenci sayısında ise Rusya´dan sonra ikinciyiz. Bu sayılar göstermektedir ki Türkiye´nin geleceği aydınlıktır."


Yılmaz, eğitime verdikleri destekler dolayısıyla Başbakan Binali Yıldırım´a, eşi Semiha Yıldırım´a ve Yıldırım ailesine teşekkür etti.


Konuşmaların ardından okulun açılışı gerçekleştirildi. Yılmaz, Semiha Yıldırım ve beraberindekiler, açılış törenin ardından Yalnızbağlar Mahallesi´nde Semiha Yıldırım´ın isminin verildiği Anadolu İmam Hatip Lisesini ziyaret etti.

Google+ WhatsApp