Şenal Sarıhan’dan Kadına Ve Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadelede Yol Haritası
CHP Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan, Türkiye küçük Millet Meclisi’nin(TkMM) 102 sivil toplum örgütünün katılımıyla hazırlamış olduğu “ Erkek Şiddeti; Türkiye’de Kadın ve Çocuğun Yeri” başlıklı Ortak Payda raporunu açıkladı.
Sarıhan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında sözlerine Öldürülen Gazeteciler Günü’nü anarak başladı. İttihat Terakki’yi eleştirdiği için öldürülen Hasan Fehmi Bey’i anımsatan Sarıhan, “ Gazeteciler bugünde baskı ve şiddetle susturulmaya çalışılıyor. Bugün en az 135 gazeteci cezaevinde” dedi.
Sarıhan kadına ve çocuğa yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiğini belirterek “2017 yılında, 409 kadın tarafından öldürüldü 387 çocuk cinsel istismara uğradı 332 kadına cinsel şiddet uygulandı. 2018 yılının ilk üç ayında 100 kadın öldürüldü, 269 çocuk cinsel istismara uğradı, 84 kadına cinsel şiddet uygulandı. Tüm bu saldırıların faili erkekti. AKP’nin 2002’den bugüne dek süregelen iktidarı süresince ise toplam 6546 kadın öldürüldü. Söz konusu verilere öldürme dışındaki şiddet eylemleri eklendiğinde ise tablonun ne kadar vahim olduğu ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Sarıhan, TkMM’nin raporunda yer alan önemli tespit ve başlıkları ise şu şekilde sıraladı:
• KUTUPLAŞTIRMA SİYASETİ VE TOPLUMSAL ALGI
İktidarın kutuplaştırma siyasetinin bir yansıması erkek şiddetinin nedenleri konusunda da kendini gösteriyor. Ortadan ikiye bölünen toplumun bir kesimi erkek şiddetini muhafazkarlaşmaya bağlarken diğer kesim ise sekülerizmi neden olarak görüyor.
• YASAL MEVZUAT YETERLİ Mİ?
Katılımcıların çoğu, erkek şiddetine yönelik yasal mevzuatın güncellenmesi kanaatinde ortaklaşıyor.
• KOLLUĞUN İŞİNİ YAPARKEN KULLANDIĞI “KANAAT”, İYİ HAL VE HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMLERİ
Erkek şiddetinin önlenmesi konusunda en önemli vurgu; kolluğun ve kanun uygulayıcıların pratikleri. Yargılamalarda ortaya çıkan iyi hal ve haksız tahrik indirimlerinin uygulanmasının yarattığı mağduriyet en önemli sorun alanı olarak karşımıza çıkıyor.
• MEDYANIN ROLÜ
Tüm dünyada dördüncü güç olarak işlev üstlenen medyanın kullandığı dilin erkek şiddetini meşrulaştırması, yayınların cinsiyetçi içeriği sorunu büyütüyor.
• EĞİTİMDE CİNSİYETÇİLİK
Eğitim üzerinde en fazla durulan mesele. müfredat niceliğinin güncellenmesi olmazsa olmazlar arasında görülüyor. Son dönemde karşımıza çıkan pek çok vakada bunu görüyoruz. Geleneksel cinsiyet rollerinin çocuklara işlenmesi kadın erkek eşitliğini zedeleyen unsurlardan en önemlisi olarak karşımıza çıkıyor.
102 SİVİL TOPLUM KURULUŞUNUN ORTAKLAŞTIRĞI ÖNERİLERİLERİNDEN BAZILARI İSE ŞÖYLE;
• Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı Türkiye’nin aciliyetle ele alması gereken iki meseledir.
• Kanun uygulayıcıların ve kolluğun sanık lehine toleransı son bulmalıdır.
• Her iki sorun için de gerekli yasal mevzuat güncellemesi yapılmalıdır.
• Medya kuruluşlarının sorumlu yayıncılık ilkelerine uygun davranması gerekmektedir.