Şarka Virosüne Dikkat
Sert çekirdekli meyve ağaçlarını tehdit eden şarka virüsüne Malatya´da rastlanmadığı ancak üreticilerin meyve fidanı alırken dikkat etmeleri istendi. Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Sert çekirdekli meyve ağaçlarını tehdit eden şarka virüsüne Malatya´da rastlanmadığı ancak üreticilerin meyve fidanı alırken dikkat etmeleri istendi.
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, "Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü gönderilen numunelerde Şarka Virüsü etmenine rastlanılmadığını iletilmiştir. Şarka Virüsünden ari olan ilimize bu hastalığın taşınmaması için üreticilerimizin ari olan Şanlıurfa ve Elazığ illeri dışından sert çekirdekli meyve, badem fidanı almamalan gerekmektedir. Virüs vektörü taşıyıcısı) yaprak bitlerinin mücadelesi Zirai Mücadele Teknik Talimatına göre yapılmalıdır. Yeni bahçe kurulumu üreticilerimiz mutlaka sendikal ari fidanları ve dayanıklı çeşitleri tercih etmelidir. Üretim sezonu boyunca meyve e çekirdekte lekeler, halkalar, çökmeler gören üreticilerimiz il ve ilçe teşkilatlarımıza haber vermelidir"ifadeleri kullanıldı.
"Son çalışma 2008-2012 yılları arasında Malatya İli de dahil Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılmış olup laboratuar analizleri sonucunda herhangi şüpheli bir durumla karşılaşılmamıştır. Bu yıl yapılan stirvey çalışmaları esnasında plantasyon alanları, fidan ve damızlık parsellerinden alınan 271 yaprak numunesi laboratuar analizleri için Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne gönderilmiştir " denilen açıklamada daha sonra şunlar belirtildi:
"Şarka Virüsü çeşitli sert çekirdekli meyve türleri, kayısı. kiraz, şeftali, erik ve bademde görülür. İlkbaharda yapraklar üzerinde klorotik açık yeşil çizgi halka veya noktalar gelişir ve bunlar yaz ortalarına kadar gözlenebilir. Meyveler üzerinde klorotik sarı halkalar ve çoğunlukla şiddetli deformasyonlar, düzensiz Oküntüler ve nadiren iç kısımda zamklanmalar gösterir. Çekirdekler üzerinde belirgin bir şekilde açık renkli halkalar ve noktalar gözlenebilir. Başlangıçta sarı olan bu halkalar ve noktalar daha sonra çekirdek kuruyunca kahverengiye dönerler.
Şarka Virüsü hastalığının kimyasal mücadelesi mümkün değildir. Bu hastalığın tedavisi olmadığından bulaşık ağaçlar ve bitki artıkları, konukçusu olan yabancı otlar ve yabani bitki türleri yok edilmelidir Kültürel mücadelesinde ise; dayanıklı çeşitler, hastalıktan ari sertifikalı fide ve fidanlar kullanılmalıdır. Bitki işleme aletleri temiz tutulmalı ve dezenfekte edilmelidir. Vektör taşıyıcı böcek ile sıkı mücadele yapılmalıdır.
Bakanlığımızın 2014 Yılı Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri Sürvey Programı çerçevesinde İlimizde bulunan sert çekirdekli meyve ve badem ağaçlarında Şarka Virüsü Keşif Sürveyi yapılması istenmiştir. Bu kapsamda Şarka Virüsü Sürveyi için proje yapılarak çalışmaların 2013-2015 yılları arasında üç yılda bitirilmesi planlanmıştır. Bulunan sert çekirdekli meyve ve badem dikim alanları ile fidan damızlık parsellerinde 2014 yılı çalışmaları; Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Kuluncak, Yazıhan ilçelerimizde yürütülmüştür. Saha çalışmalarına 6 Mayıs 2014 tarihinde başladı. Hava sıcaklığı 30 derecenin üzerine çıktığı 30 Mayıs 2014 tarihinde son verilmiştir. Şarka virüsü sürvey çalışmaları önceki yıllarda da ilimizde dönem dönem yapılmıştır."
(NA-VSA-Y)
24.10.2014 16:36:04 TSI