Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli: "sigara Harama Yakın Mekruhtur"

Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli, sigaranın harama yakın bir mekruh olduğunu söyledi. Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli yaptığı açıklamada, "Tıp ve pozitif bilimlerdeki son gelişmeler artık sigaranı

Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli, sigaranın harama yakın bir mekruh olduğunu söyledi.
Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli yaptığı açıklamada, "Tıp ve pozitif bilimlerdeki son gelişmeler artık sigaranın zararını şüphe ve tereddütlü bir konu olmaktan çıkarmıştır" diyerek şunları ifade etti:
"Sigaranın yol açtığı hastalıklar, zararlar ve kirlenme konusunu ele alan birçok araştırma sonuçları yayımlanmış, bu konudaki eserlerde belirtildiğine göre sigara, insan vücudunda bağımlılık meydana getirmekte, kurtulunması giderek güçleşen bir alışkanlık halini almaktadır. Ağız, boğaz ve üst solunum yollarında tahribata, mide ve kalp hastalıklarına, damarlarda, sinirlerde fonksiyonel bozukluklara yol açmakta olan sigaranın kanserle de yakın bağlantısının olduğu iddiası giderek kuvvet kazanmaktadır. Sigara içmenin meydana getirdiği ağız, beden ve çevre kirliliği, diğer şahıslara verdiği eziyet de çok ciddi boyuttadır. Sigara içmenin dini hükmüyle ilgili olarak günümüz İslam bilginlerinin genel eğilimini yansıtan bir değerlendirme yapmak gerekirse her şeyden önce, sigara içme hakkında dini bir hükmün bulunmadığını söylemek doğru olmaz. Şer´i hükümler belli ilkelere dayalıdır ve birtakım gayelere yöneliktir. Naslar her mesele hakkında ayrıntılı ve münferit hüküm vermek yerine genel kurallar ve ölçüler koymuş olup, Müslümanlar önlerine çıkan meseleleri nasların koyduğu bu ilke ve ölçülere, gözettiği gayelere göre anlamak ve değerlendirmek zorundadırlar. Bu itibarla sigara hakkında dini hükmü, belli açılardan ele alıp tartışmak ve çıkan sonuca göre bir değerlendirmeye gitmek gerekmektedir. Sigaranın zararsız olduğunu söylemek, artık bugün ilmen ve tıbben imkansız olduğuna göre, konunun dini yasaklar çerçevesinin tamamen dışında düşünülemeyeceği şüphesizdir. Bilim adamları sigaranın ihtiva ettiği nikotinin ve sigara dumanının bünyede kanserden, sinir sistemlerinde bozukluğa kadar bir dizi zarar ve hastalığa yol açtığından söz etmektedir. Kur´an´da, `Kendinizi elinizle tehlikeye atmayın´ buyurulmuş, Hz. Peygamber de `Ne doğrudan zarar verme ne de zarara zararla karşılık verme vardır´ diyerek bir kimsenin kendine ve başkalarına zarar vermemesinin temel bir dini ilke olduğunu vurgulamıştır"
"Sigaranın hem içene hem de çevresinde bulunan kimselere zarar verdiği göz önüne alınınca bu temel ilkenin ihlal edildiği söylenebilir" diyen Müftü Serenli, "Aile reisi erkekler eşinin, çocuklarının ve aile fertlerinin, muhtaç yakınlarına bakan erkekler de onların nafakalarını karşılamakla yükümlüdür. Böyle bir mali yükümlülük altında bulunan kimselerin nafaka yükümlülüğünü aksatacak şekilde sigaraya para vermesi de dini olduğu kadar insani ve ahlaki açıdan da kabul edilemez bir durumdur. Sigara içmenin fıkhi hükmü başta zarar, israf ve nafaka yükümlülüğü olmak üzere çeşitli açılardan ele alınabilir. Böyle olunca sigara içmenin hükmü hakkında kesin ve genel bir hüküm vermek yerine, bu konuda bu açılardan bazı ayırımlar yaparak farklı durumlarda farklı hükümler vermek, her bir durumu kendi şartları içerisinde değerlendirmek daha doğru görünmektedir. Sonuç olarak hem içene hem de o ortamda bulunan şahıslara ve çevreye verdiği zararlar, israf ve hakların ihlaline yol açabileceğinin kuvvetle muhtemel olması dikkate alınarak, sigara içmenin kural olarak dinen `harama yakın mekruh´ olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
(RŞ)

28.10.2014 12:27:07 TSI

Google+ WhatsApp