“Sağlıkta vatandaşın beklentilerini merkeze alan bir anlayışı yerleştirdik”
Başbakan Yıldırım, Sağlık Bakanlığınca, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 300 ambulansın dağıtım törenine katıldı.
Başbakan Binali Yıldırım, Sağlık Bakanlığınca, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 300 ambulansın dağıtım törenine katıldı.
Burada konuşan Yıldırım, "Tabii ümit ediyoruz ve istiyoruz ki vatandaşımızın hiç ambulanslık işi olmasın ama hayatın gerçeklerinden de kaçamayız. 'Kullanmak ihtiyaç olmasın.' diyoruz ama ihtiyaç olduğunda da anında yanımızda olmasını hep bekliyoruz. Onun için sizler bu güzel araçlarla memleketimin her köşesinde 81 ilinde, 980 ilçesinde, 50 bin köyünde gece gündüz demeden vatandaşımıza hizmet edeceksiniz. Buna yürekten inanıyoruz." diye konuştu.
AK Parti iktidarının 15. yılında Türkiye'de birçok şeyin değiştiğini, değişim ve dönüşümün bütün alanlarda hayata geçtiği dönemin yaşandığını hatırlatan Yıldırım, değişimde en büyük farkın gerçekleştirildiği alanların ise ulaşım ve sağlık olduğunu belirtti.
Ulaşım ve sağlık alanının ön plana çıktığını anlatan Yıldırım, vatandaşların sağlık hizmetlerinden ve ulaşım hizmetlerinden memnuniyetinin yüzde 70 seviyesine geldiğine işaret etti.
Başbakan Yıldırım, memnuniyetin yalnızca Türkiye'de ön plana çıkmadığını, dünya çapında takdire şayan bu gelişmeyi herkesin kabul ettiğini aktardı.
İki alandaki değişim ve dönüşümü, 17-18 yaşına gelen gençlerin hatırlamayacağını, anlamayacağını, 2002 öncesi Türkiye'sini bilmeyeceklerini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:
"Çünkü onlar AK Parti iktidarıyla doğdular, AK Parti iktidarıyla dünyaya gözlerini açtılar. 90'lı, 80'li yıllarda sağlıkta yaşanan çileleri, dertleri onlar yaşamadılar, biz yaşadık. Ben sabah 04.00'te babaannemi doktora götürmek için hastaneden fiş almak için kuyruğa girdiğimi biliyorum. 09.00'da açılır, beklersin, aldığın fiş numarası 400-500. Gün akşam olur artık bugün kapattık, fişler yanıyor, gece tekrar kuyruğa. Ne kadar önde olursanız ancak o kadar muayene olma şansınız var. Hadi muayene oldunuz, içeri giriyorsunuz, girer girmez doktor size azarlar gibi bağırıyor, yüzünüze bile bakmıyor, muayene ederken, 'Söyle bakayım neyin var, niye geldin, niye hasta oldun.' der gibi. Bunlar şaka değil, bunları yaşadık. 'Aç ağzını, yum gözünü hadi dışarı.' Ne o? Muayene olduk. İlaç, reçete yazılıyor, git bodrum katta karanlık bir oda var, veriyorsun ilaçlardan bir tanesi var, üç tanesi yok. Sonra eczane eczane dolaş, paranla bile rezil oluyorsun. Bugünlerin hepsi geride kaldı."
"SAĞLIK SİSTEMİ TEK ÇATI ALTINDA YÖNETİLİYOR"
Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile göreve başladıklarını anlatan Başbakan Yıldırım, değişim ve dönüşümü ön planda tuttuklarını belirterek, "Herkesin hastanesi var, PTT'cilerin, demiryolcuların, öğretmenlerin var. Sağlık hizmetinden gerektiği kadar yararlanamayınca bu sefer çareyi herkes kendi hastanesini kurmakta bulmuş. Dedik ki 'Bir kere bu iş böyle yürümez. Sağlıkta bütün hastaneleri tek çatı alına alalım.' Kamu, kurum hastaneleri... Askeri hastaneler daha sonra dahil oldu. Sağlık sistemi şimdi tek çatı altında yönetiliyor. Bu şekilde kaynakların daha etkili kullanılmasını sağladık. Elimizdeki personel kaynağını, imkanını daha dengeli kullanmayı sağladık. Fuzuli masrafları ve hastalara hizmette sınırlamaları ortadan kaldırdık." diye konuştu.
"DIŞARIDAN HASTALAR TÜRKİYE'YE GELMEYE BAŞLADI"
Sadece elle gözle muayene değil, her türlü klinik muayenelerin, görüntüleme gibi birçok muayenenin yapılabilir hale gelindiğine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öyle bir hale geldi ki Türkiye'de sağlık sistemi, dışarıdan hastalar Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye'deki sağlıkta dönüşümü öğrenmek için uzmanlar geldi. Türkiye'den bakanlığımızı, uzmanları davet ettiler, 'Bu dönüşüm nasıl oldu, gelin bize anlatın.' diye. Allah'a şükür geldiğimiz bu nokta sağlık sistemimiz yüzümüzü ağartacak bir yere geldi. Bunun için bedel ödedik, ödeyeceğiz. Çünkü ne diyoruz 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yücelt ki devlet yücelsin.' Son 15 yılda 2 bin 745 sağlık tesisi vatandaşımızın hizmetine verdik. Bir yandan sağlık hizmetlerimizdeki kaliteyi artırdık, bir yandan da mevcutları elden geçirip yeniledik. Ayrıca sağlıkta gerçekleştirdiğimiz yasal değişikliklerle reformlarla vatandaşın beklentilerini merkeze alan bir anlayışı yerleştirdik."
Sağlık sisteminde otel kalitesinde hizmet verildiğini belirten Yıldırım, içerisinde farklı yaşam alanları bulunan şehir hastanelerinin külliye niteliğinde anlattı. Yıldırım, 30 şehir hastanesinin hizmete alınacağını bildirdi.
Sağlık turizminde de Türkiye'nin önemli bir yere geleceğine işaret eden Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sağlıkta değişim ve dönüşüm gerçekleştirildiğini vurguladı.
Sağlıkta elde edilen başarıların daha ileriye taşınacağını kaydeden Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'a sağlık hizmetlerinin bugüne gelmesinden dolayı gösterdiği gayretten dolayı teşekkür ederek, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'a da başarı diledi.
"SAĞLIKTA DEĞİŞİM, DÖNÜŞÜM YETMEZ. SAĞLIK GÜVENCESİ DE LAZIM"
Sağlık sisteminin bugünkü hale gelmesinin arkasındaki başarının nedeninin Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapanlar olduğunu bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:
"Sağlıkta değişim, dönüşüm yetmez. Sağlık güvencesi de lazım. 18 yaşın altındaki nüfusun ve eğitimi devam edenlerin çalışıyor veya çalışmıyor hiç buna bakmadan sağlık güvencesinde, genel sağlık sigortasının kapsamı içerisinde. 'Hasta oldum, sigortam yok, memuriyetim, imkanım yok, ne yapacağım' diye düşünmüyor millet."
Tüm hastanelerde "Hasta Hakları Birimi"nin kurulduğunu hatırlatan Yıldırım, Sağlık Uygulama Tebliği ile hastanelerde tedavi gören hastalar için ilaç ve tıbbi malzemelerin ücretsiz sağlanmasını gerçekleştirdiklerini aktardı.
Başbakan Yıldırım, "İlaç Takip Sistemi hastanelerimizde hayata geçti. Bu sayede 'kupür yolsuzluğu' diye bilinen sahteciliğin de önüne geçilmiş oldu. Vatandaşımız artık ilacını istediği yerden alabiliyor. Yatağa bağlı hastaların tıbbi bakımları, ev ortamı ve hastanede kalış sürelerini kısaltmış oluyor. Acil, yoğun bakım, ağır hastalıkların tedavisi kamu, özel hastanelerinde bütün vatandaşlara bedelsiz olarak verilmeye başlandı." diye konuştu.
Dağıtımı yapılacak 300 ambulansın maliyetinin yaklaşık 70 milyon lira olduğunu anlatan Yıldırım, bu ambulansların vatandaşların hizmetine sunulacağını bildirdi. Türkiye'de 2002'de sadece 481 ambulansın bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, o dönemde bir ile yaklaşık 6 ambulansın düştüğünü ifade etti.
Şimdi ise 5 binin üzerinde ambulansın hizmet verdiğine değinen Başbakan Binali Yıldırım, denizde, havada, karada her zaman Sağlık Bakanlığı'nın vatandaşların yanında olduğunu kaydetti.
Yıldırım, 3 uçak, 17 helikopter, 4 deniz ambulansının bulunduğunu, bu araçların önceden sadece filmlerde görüldüğünü anımsattı.
"Bizim inancımızda insan yaratılmışların en üstünüdür." diyen Yıldırım, "Halka hizmet, hakka hizmet" anlayışıyla çalıştıklarını belirtti.
"UYKUSUZ YOLA ÇIKMAYIN" UYARISI
İslamiyet'te insanın yaratılmışların en üstünü kabul edildiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, halka hizmetin Hakk'a hizmet olduğunu bildirdi.
Başbakan Yıldırım, hizmetlerinin artarak devam edeceğine işaret ederek, laf üstüne laf değil, taş üstüne taş koyduklarını anlattı.
Vatandaşların Kurban Bayramı'nı kutlayan Yıldırım, yola çıkacaklardan dikkatli olmalarını istedi.
"Yolların kralı yok, yolların kuralı var" diyen Yıldırım, "Siz siz olun yola çıkarken uykusuz, yorgun olmayın. Ecele gitmeyin. Acele giden ecele gider. Acele etmekle normal gitmek arasında 5 dakika fark eder ama bir hayat kadar fark vardır. Biz sizlerin sevdiklerinize sağ salim ulaşmasını, bayramın sevinçten kedere dönüşmemesini istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
NOTLAR
Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından Adana, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Rize, Şırnak, Sivas, Konya, Eskişehir ve Bursa illerine gidecek ambulans şoförlerine anahtarlarını verdi.
Daha sonra Ankara Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu'nun duası ve kurdele kesiminin ardından ambulanslar, hizmete sunulmak üzere illere gönderildi.
Ambulans dağıtım törenine, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile milletvekilleri ve diğer ilgililer katıldı.