Sağlıklı Bir Vücut İçin Yağa Da İhtiyaç Var
Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyen Duygu Deniz, vücuttaki fazla yağ kaybının sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi. Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, yağların d
Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyen Duygu Deniz, vücuttaki fazla yağ kaybının sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.
Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, yağların da vücutta görevleri olduğunu hatırlatarak, "Vücutta yağ olmaması değil, yağın dengeli olması önemlidir. Aşırı zayıflık ve yağ kaybı da kilo gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır." dedi.
KADINLARDA VE ERKEKLERDE HORMONAL DENGEYİ SAĞLAR
Yağların deri altı ve iç yağlar olarak ikiye ayrıldığını belirten Diyetisyen Duygu Deniz, iç yağlanmanın daha ciddi sağlık sorunlarına neden olacağına işaret etti. Kadınlarda yağ oranının kilosuna göre yüzde 20 ile 30, erkeklerde ise yüzde 10 ile 20 arasında olması gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Duygu Deniz, "Bu oranlar tamamen hormonal farklılıklarla alakalı. Testesteron erkeklerde daha fazla kas oluşumunu sağlar. Östrojen hormonları da kadınlarda yağ ile çalışır. Dolayısıyla yağların bir görevi de kadın ve erkeklerde hormon üretimi ve dengenin düzenlenmesi. O yüzden çok zayıf ve çok şişman kişilerde üreme ile ilgili sorunlar görülebiliyor." diye konuştu.
AŞIRI ZAYIFLIK ÜREME SORUNU NEDENİ
Diyetisyen Duygu Deniz, yağların, hormonal dengeyi sağlaması dışındaki diğer görevlerini şu şekilde sıraladı:
"Yağlar vücudu çeper gibi sardığı için bir nevi ısı yalıtımı sağlar. Yani çok olmamak kaydıyla deri altı yağlar kişinin daha az üşümesini sağlar. Bir başka etkisi de darbelere karşı koruyucu etkisinin olması. İç yağlar ise organlarımızı kombinasyonu için gerekli."
DÜZENLİ BESLENME VE SPOR ŞART
Aşırı yağlanmanın önlenmesi için, düzenli beslenme ve sporun gerekli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Duygu Deniz, "Bunun yanı sıra aspir yağı ya da CLA spor esnasında kullanıldığında yağ yakımını artırıyor. Greyfurt suyu da sabahları aç karnına alındığında yağ yakımını artırıyor. Ama bunlar minimum miktarlarda etkide bulunuyor. Kişinin gülük aktivite miktarı yağ yakımı için daha önemli." ifadelerini kullandı.
(AÖ-Y)
29.10.2014 09:13:10 TSI