Pazarcılardan ´işgaliye Harcı´na Tepki
Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Ali Karaca, sektördeki en büyük sıkıntılarının işgaliye harcı olduğunu belirterek, belediyelerin kanunsuz tahsilat yaptı
Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Ali Karaca, sektördeki en büyük sıkıntılarının işgaliye harcı olduğunu belirterek, belediyelerin kanunsuz tahsilat yaptığını ileri sürdü.
Antalya Semt Pazarcıları Odası´nın ev sahipliğinde Türkiye Yaş Sebze ve Meyveciler Federasyonu tarafından düzenlenen Mesleki Dayanışma ve İstişare toplantısı Kemer´in Göynük Mahallesi´ndeki Queen Elizabeth Oteli´nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK ) Başkanı Bendevi Palandöken, TÜSPAF Başkanı Ali Karaca, Federasyonun Akdeniz Bölge Sorumlusu Yaşar Kılıç ve Türkiye´nin 81 ilinden Türkiye SebzecilerMeyveciler ve Seyyar Pazarcılar Odası başkanları ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcisi Uğur Özbek katıldı.
"İŞGALİYE GÜNLÜKTÜR, AYLIK, YILLIK OLMAZ"
Toplantıda TÜSPAF Başkanı Ali Karaca, sıkıntılarının başında işgaliye harçlarıyla ilgili belediyelerin uygulaması olduğunu ileri sürdü.
Kanun ve yönetmeliklerde işgaliye harçlarının günübirlik olduğunu belirten Karaca, "yıllık ya da aylık alınamaz. Ama maalesef belediyeler bildiğini okuyor. Kanunu hiç dinlemiyor bildiklerinden de şaşmıyorlar. Oysa benim çıkmadığım bir pazarda ertesi gün yerime kim çıkarsa ondan işgaliye alıyor. Ama senelik benim işgaliye borcumu senelik aylık yaptığı zaman esnaf bir sene, iki sene veya bir hafta iki hafta çıkmayınca borç birikiyor. Belediye de daha sonra bunu yüklü miktarda alacak olarak önümüze koyuyor" dedi.
TORBA YASADAN YARARLANAMADIK
İşgaliyenin peşin alınan bir ödeme olduğunu hatırlatan Ali Karaca, Belediyenin tahakkuk ettirdiği bu alacaklar kanunda belirtilmediği için işgaliyeden borçlu görünen pazarcı esnaflarının Torba Yasası´ndan da yararlanamadığını söyledi.
BELEDİYENİN KOZLARI CAYDIRICI
Pazarcı esnafının Belediyelerin tahakkuk ettirdikleri işgaliye harcı borçlarına ilişkin açtıkları davaları kazandıklarını ancak bu durumda da belediyeyle ilişkilerin gerildiğini belirten Karaca "belediye başkanının elinde kozlar olduğu için o da işgaliye harçlarına zam yapıyor. Haliyle onların bize yaptıkları yaptırımlarda bazen sessiz kalmak zorunda kalıyoruz. Bu büyük bir sıkıntı inşallah bunu da Torba Yasası´na koymak için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE PAZARYERİ DE OLACAK
Türkiye´nin dört bir yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın çatısı altında TOKİ´nin başkanlığında Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında 40-50 Bin konutluk alanlar yapılırken pazar yerlerinin unutulduğunu söyleyen Ali Karaca, "bu alanlara karakol, hastane, AVM yapılıyor ama pazar yeri yapılmıyor. Bunun çalışmalarına başladık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´na yazı sunduk. Bundan sonra Kentsel Dönüşüm çatısı altında yapılacak konutların içine pazar yeri de yapılacak" dedi.
BENDEVİ PALANDÖKEN: ÖNLÜKLERİN CEBİ DOLMUYOR
Toplantıya kısa süre katılan KESK Başkanı Bendevi Palandöken de yaptığı konuşmada, pazarcı esnafının da diğer küçük esnaflar gibi Hipermarketler karşısında ezildiğini ve kazancının azaldığını belirterek "Artık önlüklerin cebi dolmuyor" dedi.
HİPERMARKETLER YASA İSTEMİYOR
Eskiden pazarcıların toprak seminde, caddelerde çalıştığını ancak bereketli günler yaşadığını söyleyen Palandöken, "Bugün kapalı alanlarınız, bir çok yerde elektrikleri de olan yerleriniz var. Ama o günkü işler şimdi yok. Bir tarafta Hipermarketler, Grosmarketler, diğer taraftan sizin pazarlarınızın bir bölümünü sosyete pazarına dönüştürmek suretiyle alanlarınızın daralması veya insanların oraya artık sizin sattığınız ürünlere değil farklı ürünlere gelmiş, bu haksızlıktır" dedi ve Hipermarketlerle ilgili yasal düzenlemenin bir türlü çıkmadığından yakındı. Palandöken, Hipermarket sahiplerinin yasal düzenleme istemediklerini iddia etti.
(HT-YHY-Y)
19.10.2014 11:34:00 TSI