Öztürk: Teknelerde Atık Alım Sorunu Yaşanıyor
DenizTemiz Derneği (TURMEPA) İzmir Şubesi ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Çeşme bölgesinde 8 kooperatif yönetiminde 18 gezi teknesinin faaliyet gösterdiğ
DenizTemiz Derneği (TURMEPA) İzmir Şubesi ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Çeşme bölgesinde 8 kooperatif yönetiminde 18 gezi teknesinin faaliyet gösterdiğini, Çeşme´de gezi teknelerinden atık alım konusunun önemli bir problem olduğunu, liman ve marina tesisleri haricinde atık kabulü yapan yer bulunmadığını söyledi.
Marinaların kendi müşterileri haricindeki başka teknelere ait atıkları almadıklarına dikkat çeken Öztürk, gezi teknelerinin atıklarını Arkas şirketi tarafından işletilen 10 ton kapasiteli TURMEPA 2 atık alım teknesine teslim ettiklerini veya Çeşme bölgesinde belediyeye ait vidanjörlere bastıklarını anlattı.
Öztürk, TURMEPA-II atık alım teknesinin yaz aylarında Çeşme bölgesinde farklı yerlerdeki koylardan gelen atık verme talepleri nedeniyle sorun yaşadığını, ancak, günübirlik tur düzenleyen gezi teknelerine sorun yaşatmamak için şartları zorladıklarını vurguladı.
Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: "Günübirlik tur düzenleyen gezi tekneleri, biriken atıklarını TURMEPA atık alım teknesine veriyorlar. Ancak üyelerimiz teknenin kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle sorun yaşıyorlar. Atık alma gemisi, yaz sezonu boyunca haftanın her günü 08.00-18.00 saatleri arasında düzenlediğimiz bir program kapsamında çalışarak tekne ve yatlardan atıklarını teslim aldı. Bunun yanında Odamız üyelerinden Grand Star´s gezi teknesinin sahibi Köksal Hantal, tekneye en çok atık veren tur teknesi oldu. Üyelerimizin atık alımları ile ilgili yaşadıkları sorunların giderilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz."
"YERLER MAVİ KART SİSTEMİNE DAHİL"
Öztürk, bayrağı ne olursa olsun atık üretecek donanıma sahip olan bütün gemiler, atık alım hizmeti veren balıkçı barınakları, yat limanları, çekek yerleri, buna benzer kıyı tesisleri ve kara ile bağlantısı olmayan yüzer tekne bağlama yerlerinin Mavi Kart sistemine dahil olduğunu söyledi.
Öztürk şöyle devam etti: "Mavi Kart uygulamasına Muğla´da 5 Ağustos 2011, Antalya´da 3 Temmuz 2012 tarihinde başlanmıştır. Mavi kart uygulaması özel ve ticari amaçlı kullanılan yatların yanaştığı balıkçı barınakları, yat limanları, çekek yerleri ve buna benzer kıyı tesislerinde 31 Aralık 2014 tarihinde, yük ve balıkçı gemisi niteliğinde olan gemilerin yanaştığı balıkçı barınakları, yat limanları, çekek yerlerinde ise 31 Aralık 2015 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ayvalık´tan Didim´e kadar olan sorumluluk sahamızda yer alan 8 marinada da mevzuata uygun atık alım tesisleri mevcut bulunmaktadır."
(AÖK-MD-Y)
28.10.2014 11:51:45 TSI