(Özel Haber) Türk İğne Oyası Aşkı Japon Yazara Kitap Yazdırdı
Japon yazar İkumi Nonaka, Türkiye´de görüp aşık olduğu iğne oyalarını kitaplaştırdı. İkumi Nonaka, iğne oyası kitabında Bursa´daki iğne oyalarına geniş yer verdi. Bursa´nın çeşitli mahalle ve köyleri
Japon yazar İkumi Nonaka, Türkiye´de görüp aşık olduğu iğne oyalarını kitaplaştırdı.
İkumi Nonaka, iğne oyası kitabında Bursa´daki iğne oyalarına geniş yer verdi. Bursa´nın çeşitli mahalle ve köylerini gezen Nonaka, buralarda öğrendiği iğne oyalarına yazdığı kitabında 38 sayfa yer ayırdı. Kitabında Bursa işi iğne oyalarının inceliklerini anlatan Nonaka´nın tam bir Türkiye ve iğne işi oya tutkunu olduğu görüldü.
Japon yazar, kitabında ayrıca Bursalı devdak (ipeği elle bükme ustası) Ertuğrul Şengülalp´e de yer verdi. Nonaka´nın yazdığı kitapla ilgili bilgiler veren iğne oyası koleksiyoncusu İbrahim Koca, "Son 15 yıldır yabancıların iğne oyasına karşı büyük ilgisi var. Bu kitabı yazan İkumi Nonaka´ya çok teşekkür ediyorum. Japonlar da bizim gibi ince ruhlu. Bu yüzden iğne oyamızı onlara çok sevdirdik. Nonaka hanımın yazdığı bu kitapla oya kültürümüze büyük katkısı oldu. Bu kitap sayesinde ülkemize çok sayıda turist geleceğine inanıyorum. Biz iğne oyasına gönül verenler olarak yabancı misafirleri bekliyoruz. İğne oyasında çok anlam var. Her işlenen oya bir mana ifade ediyor. İğne oyası olarak Bursa çok zengin bir kültüre sahip. Japon yazar kitabında Bursa´ya ayrı bir önem vermiş. kitapta İznik´in Müşküle köyü, Bursa köyleri ve eski konak oyalarına yer vermiş" dedi.
Her iğne oyanın bir manası olduğunu anlatan Koca, "Mesela gelin, kayınvalidesine kızdığı zaman biber oyası işler, yemeniyi takar ve kayınvalidesine darıldığını ifade eder. Kayınvalide de gelinin kendisine kırgın olduğunu taktığı oya sayesinde anlayarak gelinine ona göre davranır" dedi.
Devvak Ertuğrul Şengülalp ise, "39 yıldır bu mesleğe gönül verdim. Devvaklık mesleğinin son temsilcilerindenim. Japon yazar İkumi Nonaka´nın kitabında bana yer vermesi beni mutlu etti. Benim yapmış olduğumun meslek, iğne oyasında kullanılan ipeklerin eski tezgahlarda iplik haline getirilmesi işlemi. Japon yazar da kitabımda mesleğimin inceliklerinden ve zorluklarından bahsetmiş. Mesleğimi icra ederken günde 20 kilometre koştuğumu belirtmiş" şeklinde konuştu.
(BRK-MŞ)
20.10.2014 09:24:40 TSI