(Özel Haber) Baş Boyun Kanserlerinde Beş Dakikalık Muayene Hayat Kurtarıyor

Bülent Ecevit Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Sultan Bişkin, baş ve boyun kanserlerinde beş dakikalık muayenenin erken teşhis için hayat kurtaracağ

Bülent Ecevit Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Sultan Bişkin, baş ve boyun kanserlerinde beş dakikalık muayenenin erken teşhis için hayat kurtaracağını ifade etti.
BEÜ KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Sultan Bişkin, baş ve boyun kanserlerinin Türkiye genelindeki ölümlerin dördüncü sırasında yer aldığını ifade etti. BEÜ Sağlık Kampusü´nde baş ve boyun kanserlerini tarama faaliyetlerine eklediklerini dile getiren Bişkin, şöyle dedi:
"Baş boyun kanserleri Türkiye genelinde ölümlerin dördüncü sırasında yer almaktadır. Genellikle taramalarda çok değerlendirilmediği için göz ardı edilen bir kanser çeşididir. Bizim ülkemizde sigara ve alkol kullanımının çok yüksek olması sebebiyle henüz tarama programlarına katılmasa bile biz kendi çapımızda baş boyun kanserlerini, erken tanı ve teşhis yönünden değerlendiriyoruz. Bunu üniversitemiz olarak da fakültemiz olarak da bütün ekip arkadaşlarımız KBB, Onkoloji, Nükleer Tıp olarak da bu çalışmaları yürütüyoruz. Baş boyun kanserleri tüm kanserlerin yüzde 4-5 kadarında görülmektedir. Bu oran nispeten bir meme kanserine, bir akciğer kanserine göre çok yüksek değil ama bu kanserler erken yakalandığında yaşam oranlarını çok değiştirdiği için biz tarama programlarına katmak istiyoruz. Bunu resmileştirmeden önce de tarama açısından birkaç tarama fakültemiz olarak yürüttük."

"BEŞ DAKİKA HAYAT KURTARIR" KAMPANYASI
Bişkin, 14 Mart ve 30 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen kampanya dahilinde çalışma yaptıklarını aktardı. 14 Mart ve 30 Mayıs 2013 tarihleri arasında fakülte olarak bir çalışma yaptıklarını anlatan
Bişkin, şunları söyledi: "Zonguldak içerisinde ses kısıklığı olan, belli bir süre sigara içen, ağız içerisinde geçmeyen yaraları olan hastaları polikliniğimize davet ederek onları baş boyun kanseri yönünden bir tarama programına dahil ettik. Burada şunu gördük. Gerçekten bu tarama programlarıyla baş boyun kanserleri çok erken sürelerde yakalanabilir ve yakalandığı takdirde de tedaviden elde edilen başarı oranları çok yüksek olabilir. Kısaca baş boyun kanserlerinden şikayetlerimiz neler olabilir, hangi semptomların bizi uyarması gerekiyor. Genellikle hastalarımızda en çok gördüğümüz şikayet ses kısıklığı şikayetidir. İki hafta içerisinde geçmeyen şikayetler olursa mutlaka bir KBB doktoruna başvurmaları gerekir. Ağız içerisinde özellikle dudak ve dil üzerinde en sık gördüğümüz iyileşmeyen yaralar üzeri beyaz, kabuklu, üzerindeki kabuğu kaldırdığımızda kanayan yaralarda muhakkak doktora başvurulmalıdır. Boynumuzda kitle ya da yumrulara rastlayabiliriz. Yine bu kitle şikayeti de muhakkak bizi doktora getirmesi için yeterli olabilir. Birçok yine değişik şikayetleri olabilir. Yutma güçlüğü, boğazda gıcık hissi, sürekli burun kanaması, ağız içerisinde iyileşmeyen yara eski diş protezlerinin artık olmaması bu şikayetlerle doktora başvurmamız gerekiyor. Ses kısıklığı bunların en önemlisidir."

"YÜZDE 90´INDAN SİGARA SORUMLU"
Baş ve boyun kanserlerinin yüzde 90´ından sigaranın sorumlu olduğunu aktaran Dr. Sultan Bişkin, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Özellikle dünya sağlık örgütünün üzerinde durduğu bir mesele, sigaradan uzak durmamız gerekiyor. Baş boyun kanserlerinin yüzde 85-90´ından sigara sorumludur. Bütün yakalanmış baş boyun kanserli vakalarımızın yüzde 90´ı sigara kullanıyor. Sigara kullanan insanlarda normal insanlara göre gırtlak kanseri olma ihtimali yüzde 30 kat daha fazla oluyor. Beraberinde alkol tüketimi de mevcutsa bu oran çok yüksek olabilmektedir. Erken evrede başvurulduğu zaman başarı oranları yüksek olan bir kanser için muhakkak bizlerin yapabileceği gibi hastalarımızın da yapabileceği şeyler var. Biz kampanyamızı şu şekilde başlatmıştık. Bazen beş dakika hayat kurtarır. Bizim poliklinikte yapacağımız muayene yaklaşık beş dakikayı almaktadır. Sizi fiziksel olarak da hiç yormayan bir muayene, bu muayene sırasında sadece gırtlağınıza, genzinize ve ağız içerisine boynunuzdaki belli bölgelere bakıyoruz. Bu muayene çok kısa ama erken evrede etkin şekilde tedavi olmayı sağlayacaktır. Muhakkak bu şikayetler varlığında KBB hekimine bekliyoruz."
(OA-HO-Y)

22.10.2014 12:20:27 TSI

Google+ WhatsApp