Muğla´da Çam Balı Üretim Alanları Çalıştayı Düzenlendi
Muğla Çam Balı Üretim Alanları Çalıştayı, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği toplantı salonunda gerçekleştirildi. Çalıştaya Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan Öztürk, Gıda Tarım ve Hay
Muğla Çam Balı Üretim Alanları Çalıştayı, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Çalıştaya Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Odun Dışı Daire Başkan Yardımcısı İsa Serkaya, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz, TAGEM Yetkilileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü temsilcileri, Denizli, Ordu, Adana, Sivas, Isparta, İzmir, Balıkesir, Burdur, İzmir, Düzce, Antalya, Aydın Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları ile öğretim görevlileri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından söz alan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin İlimizin Türkiye arıcılığındaki yeri ve çam balının ülke ekonomisindeki önemini anlatarak Muğla arıcılığını tehdit eden unsurları ve çözüm önerilerini sıraladı.
Süleyman Demirel ve Muğla Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından da çam balının kaynağı olan basra böceğiyle bulaşık orman alanlarının korunmasına yönelik yapılan bilimsel çalışmalar anlatıldı.
Daha sonra İl Müdürlüğü, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği´nin ortak katılımlarıyla oluşturulan "Muğla Arı Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi" hakkında sunum yapıldı. Bütün katılımcılar tarafından olumlu karşılanan projenin ülke arıcılığına büyük katkı sağlayacağı belirtildi. Projenin 2014 ve 2015 yıllarında İlimizde pilot olarak uygulanmasının ardından ortaya çıkacak sonuçların değerlendirilerek olumlu bulunması halinde tüm Türkiye arıcılığına hizmet edebileceği konusunda ortak karar alındı.
Konaklamaların yoğun ve çam balı üretiminin bol olduğu Menteşe İlçesi Kıran Köyü Kandil Mevkiinde konaklayan arıcılar ziyaret edilerek sıkıntıları komisyon tarafından dinlendi. İzinsiz olduğu görülen arıcılar için yerinde bir değerlendirme yapıldı.
Çalıştayın 2. gününde tamamen sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde görüşmeler yapıldı. Bütün çalışmaları kapsayan rapor tanzim edildi ve çalıştay sona erdi.
(MB-İK-Y)
23.10.2014 11:42:39 TSI