Mavidil Hastalığı İçin Manisa´ya 50 Bin Aşı Geldi

Manisa´nın Yuntdağı bölgesi ve bazı ilçelerinde küçükbaş hayvanlarda rastlanan Mavidil hastalığının önüne geçilebilmesi amacıyla 50 bin doz aşı Manisa´ya ulaştı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK P

Manisa´nın Yuntdağı bölgesi ve bazı ilçelerinde küçükbaş hayvanlarda rastlanan Mavidil hastalığının önüne geçilebilmesi amacıyla 50 bin doz aşı Manisa´ya ulaştı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, rastlanan hastalığının başlıca sebebinin gölet ve benzeri su yataklarında oluşan küçük bir sinek türünün olduğunu belirtti.
Özdağ, Mavidil hastalığının çözüme kavuşturulması için gelen aşıların bir an önce uygulanmasının gerekliliğini kaydederek, "Aşıdan ziyade hastalığa sebebiyet veren sineklerin ilaçlanması ve yok edilmesi gerekiyor. İlaçlama görev ve sorumluluğu da Manisa Büyükşehir Belediyesine ait. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesini konuyla ilgili olarak göreve davet ediyorum" dedi.
Manisa´nın Yuntdağı bölgesi ve bazı ilçelerinde küçükbaş hayvanlarda rastlanan Mavidil hastalığının önüne geçilebilmesi amacıyla Manisa´ya gönderilen 50 bin doz aşı hakkında açıklamada bulunan AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, rastlanan hastalığının başlıca sebebinin gölet ve benzeri su yataklarında oluşan küçük bir sinek türünün olduğunu belirtti. Manisa, Selendi, Demirci, Gördes ilçeleri ve Yuntdağı köylerinde Mavidil hastalığının görüldüğünü belirten Özdağ, "Bu hastalığın görülmesinin başlıca sebebi, bilindiği üzere bu yerleşim bölgelerinde göletler mevcut. Bunun yanı sıra küçükte olsa su kaynaklarımız var. Bu kaynaklarda meydana gelen küçük bir sinek türü var. Bu sinek türü özellikle küçükbaş hayvanlara musallat oluyor. Bundan dolayı da hayvanlar mavidil hastalığına yakalanıyor. Bu hayvanlardan bünyeleri zayıf olanlar ölüyor, güçlü ise de hastalığı yeniyorlar. Bununla ilgili çalışma ve takibat yürüterek 50 bin doz aşının Manisa´ya gelmesini sağladık. Bu aşı hamile hayvanlara ve hastalığa yakalanan hayvanlara vurulmuyor. Buna bağlı olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze bağlı veteriner hekimler şu an arazideler. İl Gıda ve Tarım Müdürümüz bu sinek türünün ilaçlama sonucunda kaybolacağını ifade etti. Bu ilaçlama konusunda görev ve sorumluluk Manisa Büyükşehir Belediyesine düşüyor. Şehrin, köylerin, göletlerin ve diğer yerlerin ilaçlanmasından Büyükşehir Belediyesi sorumlu. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediye yetkilileriyle görüşüldü ve durumla ilgili ilaç temin edeceklerini, bir an önce ilaçlamaya geçeceklerini söylediler. Şu ana kadar aşılama olmadı. Bir an önce aşılanmaya başlanmalıdır" şeklinde konuştu.

MANİSA´DA 1 MİLYON KÜÇÜKBAŞ HAYVAN MEVCUT
Manisa´da keçi ve koyun cinci toplam 1 Milyon küçükbaş hayvanın olduğunu belirten Özdağ, "Bu yerleşim yerlerinde 1 Milyona yakın hayvanımız var. 800 Bin civarında koyunumuz 200 bin civarında keçimiz var. Selendi, Gördes, Demirci, Yuntdağı gibi yerlerimizin başlıca geçim kaynağı hayvancılık. Hayvancılıkta süt üretimine Manisa ili olarak önemli katkı sunuyoruz. Büyükşehir Belediyesinin bu önemli konu üzerine bir an önce ilacı temin edip, ilaçlamayı yapması gerekiyor. Bu nedenle ben Büyükşehir Belediyesini acil olarak göreve davet ediyorum" diye konuştu.
(SC-Y)

25.10.2014 16:50:57 TSI

Google+ WhatsApp