Manisa´da Mavi Dil Hastalığına Karşı Önlem Alındı
Manisa´nın Yunusemre İlçesine bağlı Yundağı bölgesindeki koyunlarda ortaya çıkan mavi dil hastalığına karşı köylüleri bilinçlendiren Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, mavi dil has
Manisa´nın Yunusemre İlçesine bağlı Yundağı bölgesindeki koyunlarda ortaya çıkan mavi dil hastalığına karşı köylüleri bilinçlendiren Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, mavi dil hastalığı ile ilgili çiftçilerin tedirgin olmamaları gerektiğini açıklayarak, her türlü önlemin alındığını ifade etti.
Yuntdağı bölgesindeki Düzlen, Dazyurt, Koruköy, Köseler ve Karaahmetli mahallerini ziyaret ederek, İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Veteriner Hekimler ile birlikte mavi dil hastalığı ile ilgili çiftçileri bilgilendiren İl Müdürü Çebi, "Mavi dil, özellikle koyunlarda görülen sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı yağmurlu yaz günleri hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Tatarcık olarak bilinen sokucu sineklerin hasta hayvandan emerek aldıkları kanda bulunur ve aynı sineğin sağlıklı bir hayvandan kan emmesi sonucu hastalık sağlam hayvana da geçer" dedi.
Hastalığın tipik belirtilerinin aniden 40-42 dereceye varan ateşlenme olduğunu ve ateşin ardından dudak emme hareketlerinin görüldüğünü belirten Çebi, "Bu belirtiler neticesinde hayvanların dil bölgesinde mavileşme, önce sulu sonra irinli burun akıntısı, ağızda ve burun girişinde ülser ve kabuklu yaralar sonucu solunum güçlüğü ve yem alınımının durması, yapağıda kırılma ve dökülme, deride kırmızılıklar ve genç hayvanlarda ishal bulgularının görülmesi hastalığın başladığının belirtileridir" şeklinde konuştu.
Hastalıkla mücadele konusunda ilk adım olarak Bakanlıktan 60 bin adet aşı talep edildiğini vurgulayan İl Müdürü Çebi, "Hastalıkla mücadelede en önemli yöntem bölgeyi karantina altına almak ve aşılama çalışmalarına hız katmaktır. Bu konudaki çalışmalarımız İlimizdeki tüm köylerimizi kapsamakta ve hastalıkla ilgili araştırmalarımız devam etmektedir. Ancak mavi dil hastalığı aşısının gebe ve hasta hayvanlara uygulanamaması, sağlıklı bir aşılama çalışmasını hayvanların gebeliklerinin sona erdiği bahar aylarına taşımaktadır. Bakanlığımızdan talep ettiğimiz aşıların gelmesi itibariyle isteyen sürü sahiplerine aşılama çalışmalarımız başlayacaktır. İl ve İlçe Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin zararını en aza indirgeme konusunda çalışmalarımız sürmektedir" ifadelerini kullandı.
Çebi, bu tür hastalık belirtileri görüldüğünde çiftçilerin bir an önce İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan konu uzmanlarına başvuruda bulunmaları gerektiğini hatırlatarak, "Unutulmamalıdır ki hastalıklarla mücadelede erken teşhis çok önemlidir. Çiftçilerimizden bu konuda bilinçli olmalarını ve zaman kaybetmeden köylerinde görev yapan danışmanlara haber vermelerini istiyoruz" dedi.
(SC-Y)
22.10.2014 17:24:04 TSI