Makedonya Pirinç Kalitesi Ve Veriminin Arttırılması Projesi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı´nın (TİKA) Makedonya Pirinç Kalitesi ve Veriminin Arttırılması Projesi kapanış törenine katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, proje kapsamında T
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı´nın (TİKA) Makedonya Pirinç Kalitesi ve Veriminin Arttırılması Projesi kapanış törenine katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, proje kapsamında Türk pirinç çeşitlerinin tohumlarının ıslah edilmesinin ve bu tohumlarla Makedonya´da Türk pirinci yetiştirilecek olmasının gurur verici olduğunu söyledi.
Makedonya´da pirinç üretim sektörünün son yıllarda yaşadığı sıkıntılara ilişkin TİKA tarafından hazırlanan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na bağlı Trakya Tarımsal Araştırmalar Merkezi´nde görevli pirinç uzmanları tarafından uygulamaya konulan `Makedonya Pirinç Kalitesi ve Veriminin Arttırılması Projesi´nin kapanış töreni, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş´un da katılımıyla gerçekleşti. Proje, 100 ailenin iki yılda işletmesini projeye dahil etmesini sağladı.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Proje kapsamında Türk pirinç çeşitlerinin tohumlarının ıslah edilmesi ve bu tohumlarla Makedonya´da Türk pirinci yetiştirilecek olması gurur verici. Bu proje ile Türkiye ile Makedonya arasında çok somut alanlarda işbirliği yapılabilecek potansiyelin var olduğu ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
TÜRK ÇEŞİTLERİ BÖLGEYE ADAPTE OLDU
Makedonya Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Üsküp Ziraat Enstitüsü´nü de projeye dahil eden TİKA, yetiştirici ve araştırmacıların eğitimi ile tohumluk üretimi ve AR-GE faaliyetlerini destekleyerek Makedonya çeltik tarımının son teknolojiyi takip eder düzeye getirilmesine ve yeni modern teknolojiler konusunda eğitimlerin sağlanması ve gerekli ekipmanlarca desteklenmesini sağladı. Proje, Makedonya çeltik tarımını geliştirerek daha yüksek verim ve kalitede Türk çeşidi pirinç üretiminin gerçekleştirilmesini, yüksek verim ve kalitede üretilen pirinç satışı ile bölgede bulunan aile işletmelerinin gelirlerinin yükseltilerek hayat kalitelerinin artırılmasını, kendi ekolojik şartlarına uyan, kırıksız pirinç randımanı ve verimi yüksek yeni Türk çeşitlerine kimlerinin sağlanması ile kırmızı çeltikten ari sertifikalı tohumluk kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlayarak ülkedeki hayati sorunun çözülmesini de sağladı.
TİKA, 14 çeşit Türk pirinç çeşidini bölgede kontrol-karşılaştırma amaçlı en çok kullanılan çeşit olan İtalyan San Andrea pirinci ile demonstrasyon-deneme ekimlerini. Makedonya´nın yetiştirme koşullarında verimi ve kalite özelliklerini test etmek için sisteme giren ve içerisinde Halil Bey, Gönen, Kızıltan ve Gala gibi Türk çeşitlerinin bulunduğu 14 Türk pirinç çeşitleri ile bir kontrol çeşitli (RBS) randomize blok sistem deneylerinin uygulanması sonucunda Türk çeşitleri yüksek verim ve erken hasat edilebilme özellikleri ile bölgeye adapte oldu. Proje kapsamında üretilen çeşitlerden sütlaç yapılmasını sağlayan TİKA projesi ile her yıl düzenlenen `Makedonya Tarla Günleri´ programları ile yüzlerce Makedonyalıya pirinç ve tatlısı tanıtılarak, törenlerde katılımcılara örnek pirinçler de dağıtılıp test edilmesi sağlandı. Pirinç sanayinin geliştirilmesi amacıyla TİKA tarafından Makedonya´da iki yıl süre ile uygulanan `Makedonya Pirinç Kalitesi ve Veriminin Arttırılması Projesi´, Makedonya devleti tarafından sevinçle karşılandı. TİKA projesi için uluslararası donör kuruluşlar, yerli ve yabancı iş adamları bölgedeki çalışmaları yakından izlemek ve pirinç ticaretini yapmak, üreticiler ile görüşmek üzere Makedonya´ya gidiyor.
(PLN-CC-Y)
22.10.2014 13:25:22 TSI